Items filtered by date: Tuesday, 25 September 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: Prezentare a ceramicii romane de la Apulum

La Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi organizată joi, 27 septembrie 2018, ora 13.00, o prezentare a ceramicii romane de la Apulum. Această manifestare este prilejuită de desfăşurarea celui de-al 31-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Rei Cretariae Romanae Fautores, ale cărui lucrări au fost deschise în 24 septembrie, la Cluj-Napoca.

Congresul internațional al Asociației Rei Cretariae Romanae Fautores este unul dintre cele mai prestigioase manifestări științifice în domeniul arheologiei clasice, cu accent pe studierea vieții economice în Imperiul roman. De fapt, subiectul Congresului îl reprezintă studierea relațiile economice ale diferitelor zone ale Imperiului roman prin prisma importurilor și a producției locale de ceramică. De remarcat că la ediția din acest an și-au anunțat prezența un număr de 150 de participanți, proveniți din 25 de țări europene, din SUA și Tunisia.

În cadrul manifestării organizate la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, specialiştii vor avea posibilitatea studierii la faţa locului a ceramicii romane produse la Apulum, unul din cele mai importante centre urbane ale provinciei Dacia.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai și Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, în parteneriat cu alte 14 instituții muzeale și științifice din țară, printre care și muzeul albaiulian.

 

 

 

Read more...

Noaptea Cercetătorilor 2018

Vineri și sâmbătă, 28 respectiv 29 septembrie, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia găzduiește Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Program Noaptea Cercetătorilor 2018 

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Vineri, 28 septembrie 2018, orele 18.00 – 19.30, Poarta a IV-a:

- Reprezentație Garda Apulum.

-  Instrucția micilor legionari romani.

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, orele 10.00 – 14.00, Strada Muzeului:

- MITOLOGIA 3D. POVEȘTI CU EROI ȘI MONȘTRI (programul cultural PANTHEON 3D) - demonstrație interactivă de digitizare a patrimoniului cultural prin scanarea, prelucrarea și vizualizarea 3D a unor reprezentări de personaje și scene mitologice greco-romane din colecția M.N.U.A.I.

- ATELIERE MEȘTEȘUGĂREȘTI DE RECONSTITUIRE ISTORICĂ: materia medicae, officina scriptoria, prelucrarea osului și officina militaris.

- MUSEIKON Junior : Ateliere de gravură, pictură iconițe pe sticlă și motive tradiționale.

 

Read more...

VĂ INVITĂM LA TEATRU! VA FI SAU NU CEAUȘILĂ HITLERUȚ PUS LA PUNCT?

Europe Direct Regiunea Centru și Forum Apulum, lansează o invitație cetățenilor

”Implică-te, acționează, participă!” Vă propunem o piesă de teatru interactiv, marți, 25 septembrie 2018, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, începând cu ora 18.00. Pentru celebrarea a 10 ani de parteneriat bilateral româno-german, a parteneriatului de colaborare semnat între cele două Centre Europe Direct din Regiunea Centru și Landul Brandenburg, dar și a celor 20 de ani de activitate a ADR Centru în procesul de dezvoltare regională, invităm cetățenii din Alba Iulia la o piesă de teatru forum ce subliniază importanța implicării și a acțiunii civice pentru a susține îmbunătățirea vieții fiecăruia. Accesul este gratuit.

În contextul în care din ce în ce mai mulți oameni sunt convinși că Europa trebuie reconfigurată pentru a putea fi puternică, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alături de Asociația Forum Apulum, vă propun, prin piesa de teatru pe care o susțin, un subiect ce are în centrul atenției implicarea cetățenilor ca motor și resursă, vitale, pentru dezvoltarea comunității. Având în vedere tendințele de izolare, populism și ideologiile anti-europene ce sunt din ce în ce mai vizibile pe scena politicii europene, a devenit o problemă existențială dacă și în ce fel Europa se va putea impune cu valorile sale comune, cu societatea și principiile sale. A participa la vot, fie la alegerile europarlamentare, fie la alegerile locale sau generale este necesar. A avea o reacție, a implica tinerii cu drept de vot sau care vor avea drept de vot pentru a le trezi sentimentul de responsabilitate pe care îl avem ca cetățeni, a ne manifesta opiniile și opțiunile la vot, sunt instrumente pe care cetățenii le pot utiliza cu scopul a obține ceea ce este important pentru comunitate.

”La ora actuală ne confruntăm cu numeroase provocări în Europa: infrastructura digitală, protecția datelor și drepturile civice, migrație, stabilitatea monedei Euro, securitate și apărare. Toate aceste obiective fac necesară o cooperare strânsă între statele membre. Dar asta nu este suficient pentru o consolidare cu adevărat durabilă a Europei. În mod normal, solidaritatea se naște în comunități cu o identitate dezvoltată. Dacă dorim ca Europa să nu fie percepută de cetățenii săi doar ca o instituție economică și financiar-politică, ci ca o comunitate cu valori comune, atunci trebuie să creăm și condiții pentru o solidaritate europeană din care se poate naște o identitate comună. În cei peste 20 de ani de activitate pe care am derulat-o prin susținerea investiților pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru, putem spune că unul dintre rolurile cele mai importante care l-au putut folosi cetățenii, a fost implicarea și participarea la activitățile civice, acționarea într-un fel sau altul, în direcția în care  și-au dorit să meargă societatea. Iar acum, prin această piesă și activitățile pe care le propunem, asta urmărim, implicarea cetățenilor și a tinerilor noștri, pornind de la cultură la viața socială” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Teatrul forum care va fi pus în scenă în 25 septembrie 2018, este un tip de teatru interactiv si dinamic cu audiență, unde, prin reluarea piesei după indicațiile publicului, se rejoacă piesa și se rescrie finalul. În piesa pusă în scenă acțiunea se desfășoară într-o școală unde au fost alegeri în urmă cărora a fost numit director al școlii domnul Ceaușilă Hitleruț. Obiectivul piesei e de a mobiliza si motiva participanții să participe la vot, să se implice în diverse activități pentru a își schimba și îmbunătăți parcursul și rezultatele pe care le doresc în viață. Glumind serios, încercăm să atragem atenția că simțul civic și participarea la vot, implicarea tinerilor reprezintă aspecte care nu se mai predau, nu se învață, nu se mai moștenesc și, pe cale de consecință, lipsesc societății noastre. Mesajul subliniat este că absența la vot a fost și va fi mereu tratată după sintagma ”nu votezi-nu contezi” și că, deși nu în toate cazurile se văd imediat efectele exprimării propriei opinii, pe termen lung acest gest are efect, fie în sfera personală, fie în cea socială. Dacă cineva dorește să schimbe ceva, atunci asta va trebui să facă: ”Implică-te, acționează, participă!”

 

 

 

 

 

Read more...

Cafenea Culturală Aniversară

Comunicat de presă

,,Anotimpurile culturii blăjene” este titlul sub care se va desfășura noua ediție a Cafenelei Culturale Aniversare organizată de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Palatul Culturii Blaj va găzdui cea de-a treia Cafenea Culturală Aniversară, un proiect ce face parte din programul anual de activități al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba. Această nouă ediție ce va purta titlul ,,Anotimpurile culturii blăjene” va readuce în atenția publică personalitățile din zona Blajului care au reușit să-și pună o amprentă importantă asupra patrimoniului cultural al județului Alba. Organizarea unui astfel de eveniment se vrea a fi un gest simplu de aleasă prețuire pentru toate aceste personalități culturale din partea organizatorilor - Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și din partea partenerilor – Primăria și Consiliul Local Blaj, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba - Hunedoara și despărțămintele ASTRA din zona Blaj.

În cadrul Cafenelei Culturale Aniversare cu titlul ,,Anotimpurile culturii blăjene” vor fi înmânate diplome pentru activitatea pe tărâmul culturii următorilor aniversați: Ion Brad, Ion Buzași, Horea Cucerzan, Mircea Frențiu, Ioan Mihălțan,  Virgil Todeasă și Horia Ursu. Diplomele vor fi înmânate de reprezentanți ai organizatorilor și partenerilor. Programul Cafenelei Culturale Aniversare de la Blaj va mai cuprinde și vernisajul unei expoziții cu lucrări de pictură semnate Horea Cucerzan și prezentată de conf.univ.dr. Diana Câmpan și momente muzicale susținute de Raluca Cîmpean, Ovidiu Cîmpian și corul bărbătesc ,,Sâncelenii” din Sâncel.

Proiectul face parte din Programul minimal 2018 al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba 8 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, și este un proiect dedicat identificării, promovării și valorificării operei creatorilor din domeniul cultură.

Toți cei care doresc să le fie alături aniversaților și să primească în dar cărți cu autografe sunt așteptați la Palatul Culturii din Blaj, joi 27 septembrie 2018, începând cu ora 18:00. Intrarea la eveniment este liberă.

Palatul Cultural din Blaj a fost proiectat în anul 1930 de către arhitectul bucureștean Victor Smigelschi, clădirea urmând să servească în primul rând pentru evenimentele inițiate de Asociația Culturală ASTRA. A fost inaugurat în anul 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, Voievod de Alba Iulia. În1949, imobilul, care până atunci se aflase în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, a trecut în proprietatea Ministerului Artelor și Informațiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloșca și Crișan”. Începând cu 1939 a găzduit Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească, Centrul de Radioficare şi cinematograful orașului. Imobilul a revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed