Items filtered by date: Friday, 15 September 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Acum 5 ani Pakiv sustinea “Internetul – drept fundamental al omului”, in prezent PE vrea internet pentru toti europenii

În încercarea de a oferi acces la internet tuturor cetăţenilor europeni, Parlamentul European a votat în favoarea unui plan de finanţare a mii de hotspoturi Wi-Fi, scrie Deutsche Welle, potrivit Mediafax.

În anul 2012, Asociaţia Pakiv România a constituit grupul de iniţiativă care a propus autorităţilor române un proiect de act normativ având ca temă “Internetul – drept fundamental al omului”. Iniţiativa care viza includerea internetului între drepturile fundamentale ale omului în România a fost declanşată la 23 iulie 2012. “Contăm pe participarea şi implicarea societăţii civile să susţină elaborarea şi completarea acestei iniţiative legislative. Toate persoanele care sunt interesate de acest demers sunt bine-venite să ne ajute în definitivarea documentului ce urmează a fi depus la Parlamentul României şi să semneze pe listele de susţinători ai acestei iniţiative”, a declarat, la vremea aceea, preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu, pornind de la ideea că internetul este unul dintre cele mai puternice instrumente ale lumii moderne care asigura comunicarea rapida, libera exprimare, informatii cuprinzatoare si vaste din orice domeniul, posibilitati nelimitate de a initia si dezvolta activitati.

Iată că după mai bine de 5 ani, se dorește internet pentru toți europenii.

Potrivit legislatorilor europeni, până la 8.000 de puncte de acces vor fi create până în anul 2020. La această iniţativă, denumită WiFi4EU, vor avea acces instituţii din sectorul public incluzând parcuri, biblioteci şi spitale.

Finanţarea, care se ridică la 120 mil. euro, va fi oferită instituţiilor publice pe criteriul „primul venit, primul servit“ şi va fi distribuită „într-o manieră echilibrată geografic“, cu accent pe locurile cu conectivitate limitată.

 

 

 

Read more...

Sâmbătă, ultima Tabără Antică a Gărzii Apulum din acest sezon

Începând de vineri, tradiționalele spectacole susținute de Garda Apulum la Poarta a IV-a se vor desfășura de la ora 18. Astfel, vineri 15 septembrie 2017, demonstrațiile de tehnică militară daco-romană, luptele dintre daci și romani, dansurile antice sau luptele de gladiatori vor începe de la ora 18.
De asemenea, sâmbătă, 16 septembrie 2017, între orele 11.00 -17.00 se va deschide ultima Tabără Antică a Gărzii Apulum din acest sezon. Deci cei care doresc să participe pentru ultima oară în acest sezon la numeroasele ateliere antice propuse de reenactorii albaiulieni (officina scriptoria, plante medicinale, jocuri romane, fierărie, pielărie, atelier de tras cu arcul, monetărie etc.) sunt așteptați pe Platoul de pe strada Militari, din proximitatea Porții a III-a a Cetății Alba Carolina.
 

 

 

 

Read more...

Medalie de bronz pentru George Ileana la Campionatele Europene de sah pentru juniori de la Mamaia!

  • Published in Sport

Performanta de exceptie pentru juniorul albaiulian George Ileana, care a obtinut medalia de bronz la Campionatele Europene de sah pentru juniori desfasurate in perioada 5-14 septembrie la Mamaia. Elevul Colegiului National "Horia, Closca si Crisan" din Alba Iulia, care se pregateste sub indrumarea marelui maestru international Vlad Jianu, a castigat partida decisiva impotriva moldoveanului Ilie Martinovici, reusind sa acumuleze 7 puncte din 9 partide, rezultat cu care a urcat pe podium, fiind devansat in clasamentul categoriei baieti sub 16 anidoar de Andrey Esipenko (Rusia) si Ariel Erenberg (Israel), ambii cu 7,5 puncte.

Pentru George Ileana acesasta medalie este a doua cucerita intr-o competitie internationala majora, dupa cea de aur castigata la Campionatul Mondial Scolar din 2014 din Brazilia, insa cu siguranta rezultatul de la Campionatele Europene este cel mai bun din cariera sa de pana acum, nivelul competitiei de la Mamaia fiind net superior unui campionat mondial scolar.

Din pacate Mihnea Costachi, celalalt junior albaiulian care a luptat cu medalia europeana pe masa, a jucat prea riscant in ultima runda si a fost invins de norvegianul Jesper Thybo, care a castigat astfel titlul european. Infrangerea din ultima runda l-a aruncat pe Mihnea pe locul 13 din cei 86 participanti la categoria baieti sub 18 ani, un loc meritoriu, dar care nu reflecta evolutia excelenta a juniorului albaiulian din primele 8 runde ale turneului.

Aflat la debut intr-un campionat european, Radu Tampea, cel mai tanar junior albaiulian prezent la competitia de la Mamaia, a acumulat 4,5 puncte din 9 posibile la categoria baieti sub 12 ani.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686