Items filtered by date: Friday, 17 June 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Festivalul Cetatilor Dacice - cel mai important festival dacic din Romania se desfasoara la Cugir

Cascadorii ecvestre, lupte între daci şi romani, întreceri dacice, concert PHOENIX – motive pentru care merită să petreci trei zile „ca pe vremea dacilor” la Singidava

Cugir 24 – 26 iunie 2016

Oraşul Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Cetatea  dacică Singidava va găzdui în perioada 24 – 26 iunie a X-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important şi mai mare festival dacic din România. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba. Cele trei zile ale festivalului vor cuprinde luptele între daci şi romani, ateliere antice, cascadoriile ecvestre cu cei mai renumiţi cascadori români şi concertele în aer liber, invitată specială fiind trupa PHOENIX. Şi cum festivalul are nevoie an de an de un tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile dacice, rolul îi revine la cea de-a X-a ediţie îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleşi.

Oraşul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) găzduieşte, în premieră în acest an, în perioada 24 – 25 iunie, Festivalul Cetăţilor Dacice, eveniment ajuns la cea de-a X-a ediţie. Cel mai important festival dacic din România este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol oferind un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie intitulată „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava”, în cadrul căreia îşi vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena Alba” şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică desfăşurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema „Istorie şi identitate locală” va reuni profesori universitari şi cercetători de la universităţile din Cluj-Napoca şi Alba Iulia. Seara de vineri este rezervată muzicii şi teatrului, astfel că de la ora 20,00 pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De la ora 20,30 Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân”, după un text de Lucian Blaga. Cel mai aşteptat moment al zilei este parada cu torţe care deschide festiv Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

Sâmbătă manifestările debutează cu întrecerile generaţiei „pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la şcolile din localităţile: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori.  De la ora 11,00 pe Dealul Cetăţii din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13,00 taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice: prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori. Pe parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă realizate de trupa  „Terra Dacica Aeterna”,  dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”, dansuri antice  cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”. La ora 18,30 este programat al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.

Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19,00 Gino & Band, Millenium C şi Arhaic, iar de la ora 20,00 va concerta legendara trupă PHOENIX. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.

Duminică - Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară tot pe Stadiounul Parc din Cugir, unde la ora 15,00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci şi romani. De la ora 15,30 va avea loc Decathlonul Dacic – un concursîntre echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. De la ora 17,30 spectatorii sunt invitaţi să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaţilor”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18,00 dacii şi romanii îşi vor prezenta armele şi cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleşi. Festivalul Cetăţilor Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” şi de ansambluri folclorice locale

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

PARTENERI: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociaţia Grupul Skepsis

Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori

SPONSORI:  JIDVEI şi Bristot Coffee

Singidava – invitaţie pe tărâmul dacilor liberi

Cetatea dacică de la Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) datează de la sfârşitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificaţie cu ziduri groase de 2- 3 metri construite din piatră şi pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuinţe antice cu un bogat inventar dar şi tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este „mormântul princiar”, aşa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incineraţie care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialişti au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost aşezat într-un impozant car de paradă cu patru roţi, alături de care s-au găsit şi resturile incinerate de la trei cai dar şi o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier şi bronz. De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăşi de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar şi alte piese de podoabă.După mai multe săpături şi cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiştii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica aşezare Singidava menţionată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.

 

 

 

Read more...

ANITP lanseaza campania „Manute fericite, NU manute chinuite!”

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) în parteneriat cu Asociaţia „Telefonul Copilului” (ATC) a lansat joi, 16.06.2016, campania online de informare şi sensibilizare cu privire la victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!”.

Campania este lansată în contextul manifestărilor desfăşurate în plan internaţionalcu prilejul celebrării „ZileiMondiale de Luptă Împotriva Exploatării prin Muncă a Copilului”, la data de 12 iunie.

Campania urmăreşte conştientizarea riscurilor şi pericolelor la care sunt expuse victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă, conştientizarea drepturilor pe care le au minorii, precum şi reducerea cererii în cadrul acestui fenomen infracţional.

Sloganul campaniei este „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!”.

Campania va presupune colectarea din mediul online de fotografii cu mainile copiilor participanţi, precum şi a mesajelor creative faţă de fenomenul exploatării prin muncă a copiilor, transmise de către părinţii acestora sau reprezentanţii legali, în cazul celor cu vârsta de până în 18 ani. Încurajăm participarea şi altor categorii de vârstă pentru postarea mesajelor creative.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: Ciprian Ghiţuleasa, telefon: 021.311.89.81, fax: 021.319.01.83, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Website: anitp.mai.gov.ro

Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

COMUNICAT ANITP

 

 

 

 

Read more...

A fost descoperit primul virus care ataca dispozitivele TV inteligente

Luând în vizor colecţia de filme şi albumele cu poze, un virus din categoria ramsomware blochează accesul la fişierele păstrate pe dispozitive de stocare conectate la televizoare de ultimă generaţie, cerând apoi plata unei taxe de răscumpărare, informeaza Descopera.ro, citand Go4it.ro.

Aflat în circulaţie de mai multă vreme, malware-ul pentru Android Frantic Locker (prescurtat FLocker) vizează acum şi dispozitive din categoria Android TV, începând cu televizoare de ultimă generaţie şi până la dispozitive de tip Media Player puţin costisitoare bazate pe Android, folosite pentru a aduce funcţionalitatea Smart TV pe ecranul televizoarelor de generaţie mai veche.

În mod surprinzător, malware-ul FLocker nu funcţionează dacă dispozitivul cu Android este localizat în Kazakhstan, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Ucraina, Rusia, Armenia sau Belarus.

Cei mai puţin norocoşi se aleg în schimb cu ultima versiune de malware descărcată automat de pe un server aflat sub controlul atacatorilor. Virusul Flocker încearcă apoi să obţină drepturi de acces ROOT asupra dispozitivului. Dacă operaţiunea reuşeşte, malware-ul preia controlul asupra dispozitivului, afişând pe ecran un fals mesaj de avertizare din partea autorităţilor.

Mesajul solicită plata unei „amenzi” în valoare de 200 dolari, ce trebuie achitată sub forma unui card cadou prin serviciul iTunes.

Vestea bună este că spre deosebire de variantele pentru sisteme PC, malware-ul Flocker nu criptează cu adevărat fişierele descoperite, ci doar împiedică accesarea acestora. Utilizatorii avansaţi pot încerca să îndepărteze manual aplicaţia malware conectând dispozitivul cu Android la un PC folosind modul ADB debugging.

Alternativ, readucerea dispozitivului la setările de fabrică poate avea rezultate similare. În schimb, televizoarele care folosesc platforma Android TV pentru asigurarea funcţiei Smart TV ar putea să nu fie readuse la starea normală de funcţionare decât printr-o intervenţie în centrul de service, accesul la opţiunea pentru readucere la setările de fabrică fiind împiedicat de aplicaţia malware.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Fonduri suplimentare alocate pentru despagubirea proprietarilor imobilelor expropriate pentru reabilitarea liniei de cale ferata

Guvernul a alocat joi suma de 1,337 milioane lei, fonduri suplimentare necesare pentru plata despăgubirii imobilelor situate pe amplasamentul suplimentar al acestui proiect de infrastructură de utilitate publică, respectiv pentru 226 imobile (aproximativ 34.800 mp de teren, 1001 mp construcții și 188 metri lineari împrejmuri). Imobilele sunt situate pe raza localităților Alba Iulia și Vințu de Jos, județul Alba. Suma necesară despăgubirilor a rezultat din raportul întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR, informează un comunicat al Executivului.

Suprafețele necesare pentru realizarea proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, secțiunile Coșlariu-Sighișoara și Coșlariu-Simeria, sunt suprafețe în plus care se alipesc la coridorul de expropriere stabilit inițial prin HG 558/2014, iar suma necesară despăgubirii celor 226 imobile suplimentează suma de 8,838 milioane lei alocată prin actul normativ adoptat în urmă cu doi ani, precizează sursa citată.

Realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a ramurii nordice a Coridorului IV paneuropean, va conduce la creșterea vitezei trenurilor de călători și de marfă, precum și la confortul și siguranța călătorilor. Până în prezent, cea mai mare parte a lucrărilor au fost executate pe terenurile proprietate private a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și concesionate CNCF "CFR" – S.A., care funcționează sub autoritatea acestui minister.

Read more...

ANAF si Inspectia Muncii lanseaza operatiunea "Cronos" pentru combaterea muncii "la negru"

Inspectorii antifraudă din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și salariații de la Inspecția Muncii vor desfășura la nivel național acțiuni de control operativ pentru prevenirea și combaterea muncii ''la negru" și a celei subdeclarate, în cadrul operațiunii "Cronos', care se va desfășura în perioada 16 iunie - 23 septembrie 2016, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

"Vor fi vizate cu precădere firmele care activează în domenii de activitate precum: confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț, arhivare și depozitari. În aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare. Întrucât o mare parte dintre achizițiile fictive sau artificiale de bunuri și servicii, cu impact asupra TVA și impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, în realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestată, inspectorii antifraudă și inspectorii de muncă vor controla prioritar firmele care activează în domeniile menționate și care se încadrează în profilele de risc generate de analizele documentare", se arată în comunicat.

În cadrul acțiunilor de control operativ, se va pune accentul și pe informarea contribuabililor (societăți comerciale și salariați) cu privire la obligațiile legale ce le revin, riscurile la care se expun și sancțiunile contravenționale și/sau penale aplicabile în domeniu.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686