Items filtered by date: Tuesday, 18 October 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Rezultate campania online de informare Manute fericite, NU manute chinuite!

Cu ocazia Zilei de 18 Octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, ANITP anunţă rezultatele campaniei online de informare şi sensibilizare cu privire la victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) în parteneriat cu Asociaţia „Telefonul Copilului” (ATC) a implementatîn perioada16.06.2016–16.09.2016, campania online de informare şi sensibilizare cu privire la victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!.

Campania a urmărit conştientizarea riscurilor şi pericolelor la care sunt expuse victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă, conştientizarea drepturilor pe care le au minorii, precum şi reducerea cererii în cadrul acestui fenomen infracţional.

Campania a presupus colectarea din mediul online de fotografii cu mâinile copiilor participanţi, precum şi a mesajelor creative faţă de fenomenul exploatării prin muncă a copiilor, transmise de către părinţii acestora sau reprezentanţii legali, în cazul celor cu vârsta de până în 18 ani.

Mesajele campaniei au fost afişate de peste 160.000 de ori, în conturile a peste 86.000 de persoane, implicând activ peste 4000 de utilizatori. Acestea au atras peste 1600 de aprecieri, 1030 de distribuiri şi 85 de comentarii.

Titularii celor mai creative comentarii au primit: diplome de merit, diplome onorifice şi mesaje personalizate de mulţumire.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

COMUNICAT DE PRESĂ - ANITP

anitp.mai.gov.ro

Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

 

 

Read more...

Premierul Ciolos: Pentru combaterea saraciei este nevoie de utilizarea eficienta a fondurilor si de umanitate

Guvernul a lansat luni, de Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei, serviciile comunitare integrate, care au la bază metoda managementului de caz, prin care asistentul social lucrează împreună cu consilierul școlar/mediatorul școlar, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, precum și cu furnizorii publici și privați de servicii sociale, ocupaționale, educaționale și medicale pentru a identifica nevoile persoanelor vulnerabile și pentru a stabili planuri de intervenție.

Aceste servicii sunt parte a Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei și a Strategiei Naționale pentru Incluziune Socială și Reducerea Sărăciei și vizează abordarea integrată a tuturor problemelor cu care se poate confrunta o persoană/familie vulnerabilă.

La întâlnirea de lucru în care a fost lansat acest pachet de servicii, au participat asistenți sociali, consilieri școlari și asistenți medicali comunitari din toată țara,anunță Guvernul.

Asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar vor interveni împreună, la nivel de comunitate, pentru a reduce riscurile de sărăcie și excluziune socială ale categoriilor vulnerabile.

Aceste echipe vor interveni pentru a găsi soluții pentru probleme ce țin de:

a) asistența socială: accesul la resurse de bază, capacitatea de rezolvare a

problemelor și relaționarea resurselor cu nevoile specifice, transferul de la un suport bazat pe beneficii pe un suport oferit prin servicii, creșterea competențelor sociale, asigurarea echilibrului dintre viața profesională și personală.

b) ocupare: evaluarea potențialului de dezvoltare profesională și suport pentru realizarea traseelor profesionale, creșterea șanselor de angajare a persoanelor vulnerabile și depășirea obstacolelor legate de intrarea și menținerea pe piața muncii.

c) educație: accesarea resurselor necesare participării la activitățile școlare, relaționarea părinților cu școala și participarea la activitățile școlare, depășirea obstacolelor legate de participarea școlară.

d) sănătate: accesul persoanelor vulnerabile la servicii medicale, identificarea riscurilor legate de sănătate, crearea unei atitudini pozitive față de o viață sănătoasă și sănătatea reproducerii.

“Vrem să constituim împreună un parteneriat sau o coaliție anti-sărăcie, care să reunească ONG-urile și autoritățile publice. Nu este suficient că avem fonduri, este nevoie de o utilizare eficientă a acestora și de umanitate. Unele dintre măsurile incluse în pachet se aplică deja, dar au nevoie de o mai bună coordonare, unele le pregătim împreună, iar pentru altele am vrea să pornim de la experiențe punctuale pe care dvs. le aveți la nivel local, și să încercăm să le reorganizăm sau să le extindem, pe parcurs”, a afirmat premierul Dacian Cioloș, în cadrul dezbaterii de luni la Palatul Victoria.

Obiectivele Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei sunt  corelate cu cele ale Strategiei Europa 2020, iar măsurile din Pachet sunt structurate pe categorii de vârstă, au un calendar de aplicare și sunt identificate surse de finanțare.

"Statisticile arată că beneficiile sociale acordate fac ca 23% din sărăcia extremă să fie rezolvată prin aceste plăți. Deci nimeni nu are nimic de reproșat, din contră, este nevoie de o plasă de siguranță pentru zona de beneficii. Pe de altă parte, zona de servicii sociale , care reprezintă o politică de nouă genrație în mai toate statele care se respectă din acest punct de vedere, este mult sub optimă. (...) Zona de protecție socială, de servicii sociale , de servicii integrate în comunitate este mult prea puțin cunoscută în comunități în general. E o agenda ignorată. De regulă, conceptul de asistat social este peiorativ. Cineva care este asistat social este considerat leneș, este considerat ca și când nu ar mai dori să muncească (...). Această mentalitate trebuie schimbată și trebuie să vedem cum putem să îi atragem pe acești semeni ai noștri înapoi în societate, iar acest lucru este mai mult decât o investiție, este a putea să le redăm decența, încrederea în sine și un statut în societate, pe care acești oameni și l-au pierdut", a declarat ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, citat în comunicat.

Serviciile comunitare integrate vor fi aplicate pentru început în comunitățile din șase județe, iar ulterior vor fi extinse la nivel național, proiectul vizând peste 180 de comunități marginalizate evaluate cu grad peste medie sau sever de sărăcie. Pentru a susține comunitățile aflate în sărăcie peste medie și sărăcie severă, Guvernul, prin ministerele de resort, a început pregătirea unui proiect de finanțare din fonduri europene și de la Banca Mondială a personalului din serviciile publice de asistență socială din aceste comunități.

"Mare parte din cei defavorizați se află acolo independent de voința lor și sunt într-un cerc vicios al sărăciei și al marginalizării. (...) Cred că accentul ar trebui mutat de la combaterea sărăciei către oferirea de oportunități, pentru că fără aceste oportunități reale, fie că se numesc sănătate, educație, ocupare, locuire sau servicii integrate, și fără o analiză a impactului diverselor intervenții, nu cred că vom putea schimba această situație", consideră Maria Gheorghiu, consilier de stat al premierului.

Guvernul marchează Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei prin dezbateri cu specialiștii din teritoriu și cu cei din guvern axate pe direcții: lansarea unor măsuri privind serviciile integrate, dar și a raportului de etapă privind implementarea măsurilor din Pachetul anti-sărăcie.

Dezbaterile privind măsurile adresate persoanelor vulnerabile continuă azi, 18 octombrie, cu prezentarea măsurilor prevăzute în Pachetul anti-sărăcie și implementate până în prezent.

La evenimentul care are loc la Palatul Victoria, începând cu ora 09.30, participă premierul Dacian Cioloș, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, reprezentanți ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale. 

În februarie 2016, Guvernul a lansat Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, cu 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă, dintre care o pondere mare o au cele pentru copii și tineri.

Pachetul abordează integrat fenomenul sărăciei, în sensul în care își propune ca intervenția să opereze simultan pe mai multe planuri din domeniile – social, educație, sănătate, ocupare, locuire și protecția drepturilor copiilor – nu doar pe un singur palier, întrucât realitatea din teren demonstrează că doar o abordare integrată poate produce efecte pozitive în societate.

 

 

 

Read more...

Dacian Ciolos si-a lansat platforma Romania 100

Premierul Dacian Cioloş şi-a lansat luni seara Platforma #Romania100 (România la 100 de ani), pe Facebook, precizând că ea conţine 10 principii ale unei guvernări, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care crede că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor, informează Mediafax.

Premierul spune că îşi menţine decizia de a nu candida la alegerile parlamentare din decembrie, dar adaugă că unele partide par să nu fi înţeles că trebuiau să se deschidă spre societate în acest an de guvernare independentă politic care a trecut de la tragedia din Colectiv, an în care au beneficiat de un răgaz.

Cioloş mai spune că din punctul său de vedere, "un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară".

"Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent. Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi" a scris Cioloş, pe Facebook.

Premierul mai spune că a dorit să arate că "România se poate guverna şi altfel, prin corectitudine, integritate".

"Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară", mai susţine Cioloş.

El precizează că propune Platforma România 100, o platformă pentru recâştiga "încrederea în România şi în noi înşine", iar titlul este motivat de faptul că, în 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. "100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale", a mai scris Cioloş, postarea fiind însoţită şi de documentul care stă la baza acestui proiect.

Cioloş: După alegeri, România riscă să fie condusă de oameni politici cu condamnări penale

Premierul Dacian Cioloş spune, potrivit Platformei România 100, că după alegerile parlamentare, "România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul".

"După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică şi onestitate, nu de populism şi demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiţia, care ţin cont de nevoile şi de aşteptările societăţii, care lucrează pentru ţară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari şi oameni de stat vizionari, în serviciul cetăţenilor", se arată în platforma lansată de premier luni seara.

De asemenea, primul principiu la care se referă documentul vizează lupta anticorupţie: "Nicio forţă politică din România nu trebuie să pună oprelişti luptei împotriva corupţiei, să slăbească justiţia şi statul de drept. Corupţia înseamnă sărăcie, corupţia ne condamnă la subdezvoltare. (...)România are nevoie de o justiţie puternică, independentă".

Platforma lui Cioloş: Care sunt principiile şi proiectele pe care le propune premierul

Premierul Dacian Cioloş spune, potrivit Platformei România 100, că este nevoie de o reformă profundă a administraţiei şi de crearea unui corp administrativ competent, integru, că respectul pentru cetăţeni trebuie scris în ADN-ul administraţiei.

Dacian Cioloş a prezentat cele 10 principii ale platformei care se referă la: lupta împotriva corupţiei, clasa politică responsabilă, debirocratizarea, creştere economică sănătoasă şi crearea mai multor locuri de muncă, combaterea sărăciei, economie competitivă, educaţie, sănătate, consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană şi în NATO şi susţinerea românilor din diaspora, inclusiv prin încurajarea acestora să se întoarcă acasă.

”Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condiţiile unui aparat administrativ opac, nereformat şi puternic politizat. Ne-am aliat cu cetăţenii pentru a le simplifica interacţiunea cu instituţiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administraţie competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administraţiei şi de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetăţeni trebuie scris în ADN-ul administraţiei. Doar în felul acesta administraţia va inspira încredere şi respect”, se arată în platforma România 100, prezentată de Dacian Cioloş pe Facebook.

Premierul susţine şi că este nevoie de debirocratizare. ”Debirocratizarea trebuie să continue, în relaţia cu cetăţenii, în interacţiunea statului cu mediul de afaceri, în interiorul instituţiilor publice. Mediul de achiziţii publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât să maximizăm investiţiile din bugetul ţării”, a menţionat prim-ministrul.

Dacian Cioloş a prezentat şi un portofoliu de proiecte naţionale, printre care reforma administraţiei publice,operaţionalizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, întărirea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) şi întărirea sistemului judiciar, asumarea şi operaţionalizarea celor 17 capitole ale Strategiei România Competitivă, crearea unui Program naţional pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei româneşti, continuarea Pachetului anti-sărăcie, încurajarea participării Diasporei în economie prin abordări de tipul “RePatriot” şi continuarea programelor Diaspora Start-Up şi pregătirea în condiţii optime a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în 2019. La acest capitol, Cioloş a mai menţionat dezvoltarea gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) şi continuarea eforturilor de interconectare energetică şi consolidare a independenţei şi securităţii energetice a ţării, şi sprijinirea sportului de performanţă şi dezvoltarea unui program naţional de promovare a sportului de masă.

Aproape 4.000 de persoane au semnat petiţia online „Platforma România100” în mai puţin de o oră

Aproape 4.000 de persoane au semnat petiţia lansată în mediul online cu ocazia publicării pe Facebook a platformei premierului Dacian Cioloş, în mai puţin de o oră de la prezentarea documentului.

Pe site-ul petitieonline.com a fost lansată petiţia ”Susţin Platforma România100”. La mai puţin de 50 de minute de la publicarea acestei petiţii, peste 3600 de români o semnaseră.

Primul semnatar al petiţiei a fost ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

În acelaşi interval de timp, de 50 de minute, postarea de pe Facebook a premierului a fost distribuită de peste 2.800 de ori, primind peste 8.000 de aprecieri.

 corectnews.com

 

 

 

Read more...

Invitatie In Largul Marii!

Proiectul Stagiunea cu Skepsis 2016 vă invită la un nou spectacol, al treisprezecelea prezentat in acest an. În spiritual acestui număr controversat, vă propunem să păşim de această dată pe tărâmul absurdului şi umorului negru cu skepsis.

Vineri, 21.10.2016, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia (unul din partenerii de tradiţie ai proiectului), compania de teatru Skepsis vă invită la spectacolul În largul mării, după Slawomir Mrozek – cunoscut dramaturg și prozator polonez, autor de povestiri satirice și de piese de teatru cu tematică filosofică, politică și psihologică. Un spectacol de teatru absurd, cu caracter satiric şi accente comice. Aşa cum se întâmplă deseori în viaţă, situaţiile critice sunt cele care ne determină să ne arătăm caracterul. Sub presiune, suntem inventivi, găsim resurse ascunse, căutăm cu disperare o cale de a ne salva. Teatrul lui Mrozek este unul al absurdului, în spatele limbajului aparent ilogic se nasc în mintea spectatorului întrebări care sondează adâncul fiinţei, raporturile cu noi înşine şi cu societatea în care trăim. Câteva personaje, o situaţie care declanşează o criză şi care presează spre luarea unei decizii vitale. Ce este individul? Ce este libertatea? Ce este puterea? În ce măsură ne putem păstra umanitatea atunci când viaţa ne este ameninţată?...Iată câteva din întrebările la care vom căuta răspuns…In largul mării, cu Răzvan Cociobea; Vasile Dîngă; Viorel Cioflică; Vinicius Moldovan; Bogdan Berar.

Dincolo de absurd şi umorul isteţ, cu skepsis, spectacolul provoacă spre o întâlnire emoţională având şi o pronunţată tentă de critică socială şi scene mai dure care pot avea un impact emoţional puternic, aşadar recomandăm participarea minorilor sub 14 ani doar cu acordul părinţilor.

Biletele, 10 lei (pret intreg) si 5 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari) se pot găsi la Secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, începând de miercuri, 19.10.2016 - fondurile obţinute astfel vor fi investite în reeditarea proiectului pentru anul următor.

Spectacolul este realizat în cadrul Proiectului Stagiunea cu Skepsis 2016. Proiectul este desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016, fiind un proiect de tineret, bazându-se pe motivarea acestuia de a se implica în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi de a participa la viaţa sa socioculturală. Prin acest proiect compania de teatru Skepsis pregăteşte şi oferă publicului albaiulian o serie de spectacole de divertisment şi teatru în aer liber.

 

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

 

Alba Iulia, 17.10.2016

COMUNICAT DE PRESĂ - Grupul   Skepsis

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed