Items filtered by date: Monday, 17 October 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Ambasadorii tarilor europene au vazut concret unde si cum s-au cheltuit fondurile europene!

La invitația Reprezentanței Comisiei Europene la București, care derulează campania ”Yes, we care!” (”Da, ne pasă!”), pentru familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene în România, o delegație de ambasadori și reprezentanți oficiali din Slovacia, Irlanda, Cipru și Polonia a vizitat județul Alba la sfârșitul săptămânii trecute. Excelențele lor Jan Gabor, Ambasadorul plenipotențiar al Slovaciei, Derek Feely, Ambasadorul plenipotențiar al Irlandei, Dimitris Hatziargyrou, Ambasadorul plenipotențiar al Ciprului, alături de doamna Monica Loloiu, Consilier în cadrul Reprezentanței CE (RCE) la București și domnul Arkadiusz Michoński, Consilier Ministerial la Ambasada Poloniei, au văzut, în total, 11 proiecte finanțate prin Instrumentele Structurale în Alba Iulia, Aiud și Pianu. Astfel au fost observate nemijlocit rezultatele concrete obținute în urma derulării inițiativelor finanțate prin trei importante programe de finanțare: pentru investiții în dezvoltare locală și regională (POR 2007-2013), pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU 2007-2013) și pentru modernizarea zonelor rurale (PNDR 2007-2013).

Datorită bunei colaborări cu RCE, dezvoltate de-a lungul anilor, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii săi instituționali din județ - Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia – s-au implicat în buna organizare a acestui eveniment, în perioada 14-16 octombrie 2016. Acest eveniment va facilita, în viitor, promovarea exemplelor locale de bune practici pentru implementarea proiectelor europene. Obiectivul campaniei RCE este de a sublinia realizările românești în utilizarea sprijinului UE pentru dezvoltarea țării. Tema celei de-a patra vizite din campania ”Yes, we care!” a fost ”Transilvania, între tradiție și reînnoire!”

Pe latura de est a Cetății Vauban din Alba Iulia, Poarta a III-a, un obiectiv spectaculos din punct de vedere arhitectural și stilistic, a fost punctul de pornire în vizita înalților oaspeți străini, care au parcurs un tur pietonal prin Istorie, dar și printre rezultatele proiectelor care au transformat citadela albaiuliană într-o bijuterie arhitectonică pentru întreaga Europă. Poarta a IV-a, Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, unde este înmormântat și Iancu de Hunedoara, Catedrala Ortodoxă, construită cu scopul de a oferi un cadru adecvat încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria și Latura de Vest a Cetății Alba Carolina, complet restaurată, au constituit atracții deosebite pentru diplomații invitați la Alba Iulia. Muzeul Principia din Cetate, care conține vestigiile clădirii comandamentului castrului roman Apulum și Sala Unirii, un punct de atracție pentru iubitorii de istorie, locul unde s-a semnat declarația de Unire a Transilvaniei cu România, sau statuile din bronz, care au rolul să reflecte atmosfera de epocă, din zona interioară a acestei fortificații ce se întinde pe mai mult de 110 hectare au uimit oaspeții municipiului. De altfel, chiar în Muzeul Principia, ADR Centru a organizat o întâlnire oficială între delegația de ambasadori și conducerea principalelor instituții publice din Alba Iulia. Au participat primarul Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa și City-managerul Nicolaie Moldovan, dar și vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, secretarul de stat din MFE, Dan Barna, precum și doamna Manuella Kadar, din partea Universității ”1 Decembrie 1918”. În cadrul acestei întrevederi, ADR Centru a prezentat nu numai atracțiile din această parte a Transilvaniei, ”grădina Munților Carpați”, ci și oportunitățile de dezvoltare a întregii Regiuni Centru, iar reprezentanții CJ Alba au subliniat posibilitățile de investiții din județul Alba. Tot în cadrul Muzeului Principia, oaspeții au urmărit și câteva din rezultatele obținute în cadrul proiectului ”Centrul de Resurse – Academia Doamnelor”, dezvoltat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Alba, pentru a crește implicarea în viața comunității a tuturor celor care consideră că pot oferi societății ceea ce au mai bun.

La finalul acestei întâlniri, toți reprezentanții oficiali, români și străini, au participat la ceremonialul Schimbului de Gardă, simbol al Cetății Alba Carolina, care se desfășoară în
fiecare zi de la ora 12.00, în cadrul căruia ”soldaţi” îmbrăcaţi în uniforme militare austriece similare cu cele de la jumătatea secolului XVIII, mărșăluiesc în Cetatea Medievală, la final fiind trase salve de tun. După acest periplu, delegația de ambasadori a avut, la Hotel Medieval, o importantă întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri locali, la discuții fiind prezenți președintele CCIA Alba, Corneliu Orzea, directorul general al Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, precum și reprezentanți ai unor companii locale, între care Transavia și Jidvei. Ulterior acestei întrevederi, înalții oaspeți au vizitat, la Aiud, proiectul prin care a fost reabilitat Colegiul Național ”Bethlen Gabor”, complet modernizat și pregătit pentru o educație de calitate, așa cum invitații au aflat de la doamna director Ildikö Szöcs.

În ultima zi a vizitei oficiale în Regiunea Centru, ambasadorii și reprezentanții țărilor membre UE au vizitat Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, precum și comuna Pianu, unde s-au derulat multe proiecte finanțate din fonduri europene pentru dezvoltare rurală. Practic, în acest fel, oaspeții au observat, la fața locului, rezultatele obținute prin 11 proiecte, cu o valoare totală de aproape 90 milioane euro, prin care au fost atrase pentru dezvoltare peste 51 milioane euro.

   ”În urmă cu un an, în cadrul acestei campanii, delegația de ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene a vizitat proiecte europene din județul Sibiu. După cum știți, ADR Centru urmărește o mai bună promovare a oportunităților conturate prin profilul economico-social și turistic al celor șase județe componente ale Regiunii, în concordanță cu deciziile Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru creșterea atractivității Regiunii ca pol de dezvoltare economică, pe baza tuturor investițiilor realizate inclusiv din fonduri europene în ultimii ani. Vom avea și alte activități de promovare a oportunităților existente la nivel local și județean, cu scopul atragerii de noi investitori și să dezvoltăm serviciile de sprijin pentru companii. Dorim să multiplicăm experiențele pozitive privind proiectele europene, să arătăm implicarea și pregătirea autorităților publice locale – cum sunt CJ Alba și Primăria Alba Iulia - dar și a mediului privat pentru dezvoltarea de noi investiții și parteneriate. Mulțumim Consiliului Județean și Primăriei albaiuliene că au susținut inițiativa noastră și a Reprezentanței CE, că se implică în promovarea oportunităților regionale și îmbunătățirea potențialului economic”, a declarat, după derularea acestei vizite oficiale, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Se poate menționa și faptul că înalții oaspeți prezenți la Alba Iulia au fost impresionați de cele văzute, Excelențele lor menționând nu doar că au constatat că fondurile europene sunt chibzuit cheltuite în județul Alba, dar și-au exprimat și speranța că în județul nostru vor veni și ceilalți reprezentanți oficiali ai țărilor europene, pentru a se documenta despre realizările de excepție de aici, în timp ce noii prieteni ai Regiunii centru și ai județului Alba, inclusiv și în special ai Alba Iuliei, ar dori fie să locuiască în zona noastră, fie să-și aloce mai mult timp personal, pentru a o explora așa cum se cuvine, alături de oamenii care au făcut posibile toate aceste lucruri.

Atașat regăsiți Fișele sintetice ale proiectelor europene finanțate prin Programul Operațional Regional REGIO 2007-2013, care au fost vizitate de delegația care a participat la a IV-a ediție a campaniei ”Yes, we care!” (”Da, ne pasă!”) în județul Alba.

Alba Iulia, 17.10.2016

COMUNICAT DE PRESĂ -Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

 

 

 

 

Read more...

Gabriela Szabo si-a lansat Programul de candidatura pentru presedintia COSR

  • Published in Sport

Gabriela Szabo și-a lansat, luni, în spațiul virtual programul de candidatură pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), după ce săptămâna trecută și-a depus dosarul de înscriere și și-a anunțat intenția de a candida pentru conducerea acestei organizații, informează un comunica, potrivit Agerpres.

Prin programul său, numit ''Excelența garantează viitorul'', fostul ministru al Tineretului și Sportului își propune să aducă o contribuție semnificativă în peisajul sportului românesc, alături de o doză puternică de inovație și modernitate, obiectivul său final fiind redobândirea excelenței.

''Misiunea mea e să lucrez cu toate forțele în următorul mandat pentru a readuce, alături de atâția sportivi talentați, aurul bine meritat pentru România. Este o poziție extrem de importantă pentru prezentul și viitorul generațiilor de sportivi români și îmi asum toată responsabilitatea pentru a o reprezenta și a conduce COSR înspre podiumurile de premiere ale lumii'', declară fosta campioana olimpică.

Programul este disponibil online pe pagina de Facebook a Gabrielei Szabo.

Abordarea campioanei mondiale și olimpice este fundamentată pe un model piramidal, format din patru nivele: (1) dezvoltarea infrastructurii sportive, care stimulează practicarea sportului la nivel de masă, (2) creșterea interesului față de sportul de masă, susținând o cultură a sportului și generând o bază de selecție, (3) încurajarea sportivilor către înalta performanță și, în cele din urmă, (4) cultivarea excelenței în sport, unul dintre rolurile esențiale ale COSR.

''Sportul românesc merită toată dedicarea mea și mi-am propus să aduc o schimbare în bine tuturor sporturilor din România, a fiecărui sportiv și antrenor în parte. Sportul trebuie să devină prioritate națională, alături de educație și sănătate. Susțin includerea lui în proiectul de țară'', potrivit Gabrielei Szabo.

Gabriela Szabo și-a depus candidatura pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român în data de 14 octombrie. În cursa pentru președinția COSR s-a mai înscris și fostul campion olimpic la sabie Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă.

Campioana mondială și olimpică și-a dobândit recunoașterea și aprecierea de-a lungul timpului prin performanță și contactele internaționale alimentate cu profesionalism, dar și a experienței manageriale dobândite până în prezent, ca vicepreședinte la Federația Română de Atletism și inclusiv în funcția de Ministru al Tineretului și Sportului. Fosta campioană mondială lucrează, în prezent, tot într-o funcție managerială, pentru cea mai mare companie de resurse umane la nivel național și internațional.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

Unul din cinci romani se confrunta cu saracia determinata de venitul insuficient

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani, se arată într-un comunicat de presă al Confederației Sindicale 'Cartel Alfa', potrivit Agerpres.

'Conform datelor statistice privind cota din PIB care revine salariaților, în România mai puțin de 40% este îndreptat către capitalul uman, în timp ce remunerarea companiilor reprezintă peste 60% din PIB. Acest raport este inversat față de majoritatea țărilor europene și evidențiază dezechilibrul major din modul în care sunt distribuite rezultatele economice, în condițiile unei productivități similare. Avem o fiscalitate care favorizează capitalul, împovărând în schimb salariații și micii contribuabili. În numele 'atragerii investitorilor străini' au fost create facilități și condiții pentru companii care permit și chiar încurajează exploatarea forței de muncă autohtone, în numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace', se arată în document, care menționează că luni este Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei.

Conform comunicatului, negocierile colective, un alt instrument pentru o distribuție mai echitabilă a rezultatelor muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011.

'Astfel, contractul colectiv la nivel național, care, printre altele, stabilea coeficienți de salarizare mai ridicați pentru posturi care presupuneau pregătire superioară (sistem pe care, la vremea respectivă, chiar patronatele autohtone l-au susținut, ca modalitate de a mai stăvili exodul forței de muncă calificate), a fost desființat în 2011 prin voința unilaterală guvernului. Mai mult decât atât, în cei cinci ani de la apariția noii legi, nu s-a mai încheiat niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, datorită condițiilor absurde prevăzute de lege. La nivel de unitate, doar 9% din totalul unităților, respectiv 14.000, au un contract colectiv de muncă și nu este lipsit de importanță faptul că, dintre acestea, 12.000 sunt negociate și semnate de reprezentanții salariaților (și nu de sindicate), reprezentanți care, de cele mai multe ori, sunt desemnați chiar de către angajatori', menționează sursa citată.

'Cartel Alfa' spune că toate acestea au dus la o adâncire a inechității sociale, condiții de muncă precare, exploatare și o totală lipsă de perspective pentru lucrătorii români, în afară de opțiunea migrării.

'Statisticile UE confirmă o realitate îngrijorătoare. Avem de departe cei mai mulți lucrători săraci, dublu față de media europeană. Practic, în prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani. Atâta vreme cât nedreptatea și exploatarea sunt integrate în sistemul economic, social și cultural, sărăcia va devasta în continuare o proporție covârșitoare din populație, fiind în același timp o frână în dezvoltare. Pentru a rupe cercul vicios al sărăciei este necesară o nouă viziune și determinare politică, fundamentate pe principiile justiției și bunei guvernări și care să pună justiția socială și redistribuirea echitabilă în centrul politicilor publice', se mai spune în comunicat.

Nivelul sărăciei și al excluziunii sociale din România rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată 'Cartel Alfa', iar o treime din populație este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-și poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi. Încă mai există copii în România care nu au fost niciodată la școală și comunități întregi care nu au acces la servicii de sănătate.

În fiecare an, pe 17 octombrie este marcată Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. Combaterea sărăciei este un țel aflat în centrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și rămâne înscris și în noile obiective din Agenda de Dezvoltare pentru 2030 a Națiunilor Unite.

corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed