Items filtered by date: Friday, 08 May 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Comandamentul NATO se muta in Brasov

Programul "Atlantic Resolve" se află în plină desfășurare și va continua cu antrenamentele comune ale soldaților români și NATO la poligonul militar de la Cincu, Brașov. Transportul echipamentelor militare a început de câteva zile.

Fotografiile realizate de sergentul american William A. Tanner, distribuite și pe Facebook de Ambasada SUA la București, arată cum soldații Batalionului 2 al armatei SUA,  2d Cavalry Regiment, ajutați de reprezentanții armatei romane, urca în trenuri, la Mihail Kogălniceanu, o parte din vehiculele și echipamentele utilizate în operațiunea Atlantic Resolve.

"Va fi prima dată când un comandament de forțe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 21 de state vor participa la exercițiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianță și, de asemenea, o parte a Planului de acțiune al NATO. Această dislocare va testa capabilitatea operațională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii și controlului între Comandamentul de la Napoli și elementele ce vor fi dislocate la Cincu", a explicat amiralul Mark Ferguson, Seful Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli.

Read more...

Gabriel Cotabita, STOP CARDIAC intr-un hotel

Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a fost găsit în stare de inconştienţă la Hotelul Hilton din Capitală, în sala de fitness. Medicii chemaţi la locul incidentului au trecut la resuscitarea artistului, care era în stop cardiorespirator.Cântăreţul a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca, fiind intubat şi ventilat mecanic, a declarat  purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa. El a precizat că, în prezent, cordul şi-a reluat activitatea, iar pacientul este în terapie intensivă, fiind intubat şi ventilat mecanic. "A fost transportat în condiții de siguranță la noi în spital. Acum i se fac investigații. Avea antecedente cardiace, dar nu pot sa ofer amănunte", a susținut Oprița.

Solistul a mai suferit în trecut două preinfarcturi.

Read more...

Pakistan: Elicopter prabusit peste o scoala. Ambasadorul Romaniei era la bord

Un elicopter la bordul căruia se aflau mai multi ambasadori străini în Pakistan, printre care și cel al României (Emilian Ion), s-a prăbușit vineri în nord-vestul țării, peste o școală, informează agențiile internaționale de presă.

"Din informațiile transmise de MAE pakistanez ambasadei României la Islamabad, în această dimineață, în nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau și cetățeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan.
MAE a reușit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol. La aceasta oră, o echipa din cadrul ambasadei României la Islamabad se afla la sediul MAE pakistanez pentru obținerea de informații suplimentare despre acest accident", se arată într-un comunicat al Ministerul roman de Externe.

Elicopterul Mi-17 doborât făcea parte dintr-un grup de trei elicoptere ale armatei, care transportau diplomaţi către regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urma să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Celelalte două elicoptere au aterizat în siguranţă.

Talibanii susțin că elicopterul prăbușit vineri în nord-estul Pakistanului a fost doborât de ei și declară că ținta lor era premierul pakistanez Nawaz Sharif, informează AFP.

Read more...

Mhairi Black - cea mai tanara deputata din parlamentul britanic

Candidata Partidului Național Scoțian, Mhairi Black, 20 de ani, a devenit cea mai tânără deputată a parlamentului britanic, învingându-l în cursa electorală pe Douglas Alexander, una dintre personalitățile de vază ale Partidului Laburist, informează vineri AFP.

Studentă la Științe Politice, Mhairi Black a obținut 23.548 de voturi contra 17.864 obținute de Douglas Alexander, care și-a recunoscut înfrângerea și a salutat "formidabila campanie" dusă de tânăra concurentă.

Potrivit EXIT POLL-ului prezentat de CNN, Conservatorii au castigat, insa nu vor avea majoritatea de 326 de mandate necesare pentru a guverna singuri, astfel vor avea nevoie de o alianta.

Locurile in Parlamentul britanic vor fi impartite astfel, potrivit CNN:

Conservatorii: 316 mandate

Laburistii: 239 mandate

Partidul National Scotian: 58 de mandate, aproape toate mandatele atribuite Scotiei (59)

Partidul Liberal Democrat: 10 mandate, mult mai putine fata de cele 57 cate detinusera in trecut

Read more...

ROMANIA A RAMAS SETATA PE ORA MOSCOVEI. Astazi se implinesc 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa

Astăzi Europa celebrează 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial ca urmare a capitulării celui Al Treilea Reich, iar România continuă să ignore acest eveniment istoric comemorând anual pe data de 9 Mai conform orei locale din Moscova. 

Germania a capitulat de două ori. O dată la Reims (nord-vestul Franţei), la 7 mai 1945, ora 02.41 (4.41, ora Moscovei). A doua oară, pentru a satisface orgoliul lui Stalin, la Berlin, pe 8 mai 1945, ora 22.43 (9 mai, 00.43, ora Moscovei). Capitularea necondiționată a forțelor germane a fost semnată de Generaloberst Alfred Jodl, din partea Oberkommando der Wehrmacht (Înaltul Comandament al Forțelor Armate) și de reprezentantul noului Președinte al Reichului, Marele Amiral Karl Dönitz.

Acest act al capitulării se aplica tuturor forțelor armate terestre, aeriene și navale care se aflau în acel moment sub controlul OKW-ului. În ciuda faptului că marea majoritate a comandanților militari germani s-au supus ordinului de capitulare dat de OKW, au existat și excepții. Cea mai importantă forță care a refuzat să capituleze a fost Grupul de Armate Centru de sub comanda mareșalului Ferdinand Schörner, care fusese promovat Comandant Suprem al Forțelor Armate (OKH) pe 30 aprilie prin testamentul lui Adolf Hitler.

La fel ca și în cazul altor instituții din Germania Nazistă, controlul armatei era împărțită între OKW și OKH. Până în 1945, OKW a controlat toate forțele germane de pe toate teatrele de luptă, cu excepția celor de pe frontul de răsărit, care, până la sinuciderea sa, erau subordonate OKH-ului și prin acesta direct lui Hitler. Astfel, era neclar dacă Schörner se afla sau nu sub controlul OKW-ului pe 8 mai, sau dacă era nevoie ca Dönitz sau von Krosigk puteau/trebuiau să ordone lui Schörner să capituleze. Această dilemă a fost rezolvată pe calea armelor. Pe 8 mai, Schörner a părăsit postul său de comandă și a fugit în Austria. Uniunea Sovietică a organizat Ofensiva Praga, în timpul căreia o copleșitoare forță sovietică a fost aruncată în luptă împotriva Grupului de Armate Centru, care a fost forțat să capituleze pe 11 mai. (Trupele sovietice au intrat în Praga pe 12 mai). După semnarea acestui act al capitulării, Înaltul Comandament a emis ordine către toate forțele armate de sub comanda sa, cerându-le să înceteze toate operațiunile exact la ora 23:01 Ora Europei Centrale a zilei de 8 mai 1945.

Reprezentant al Uniunii Sovietice de la Cartierul General Aliat de la Rheims a fost generalul Ivan Susloparov, ofițerul de legătură al Armatei Roșii cu Aliații occidentali. Sarcinile și autoritatea generalului Susloparov nu erau prea clare și el nu a avut la dispoziție mijloacele necesare pentru a lua legătura Kremlinul. Cu toate acestea, și-a permis să riște să semneze din partea URSS-ului. El a făcut o notă, conform căreia acest act al capitulării poate fi înlocuit cu unul nou în viitor. Iosif Vissarionovici Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării. El considera că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie semnată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov.

Al doilea act al capitulării a fost semnat pe 8 mai într-o suburbie a Berlinului. Ceremonia semnării a avut loc într-o vila din Karlshorst, unde se află în zilele noastre Muzeul Rus de război. Reprezentanții URSS, Regatului Unit al Marii Britanii, Franței și SUA au sosit la scurtă vreme după miezul nopții. După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani au semant Actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în vigoare tot la ora 23:01 ora Europei Centrale, așa cum se specificase și în documentul semnat la Reims.

Reprezentanți:

  • Uniunea Sovietică: Mareșal Gheorghi Jukov din partea Comandamentului Suprema la Armatei Roșii;
  • Regatul Unit: adjunctul Comandantului Suprem al Forțelor Expediționare Aliate, Mareșal al RAF Arthur William Tedder;
  • Franța: General Jean de Lattre de Tassigny, comandant al Armatei I franceze;
    Statele Unite: General Carl Spaatz, comandantul Forțelor Aeriene Strategice ale SUA;
  • Germania Nazistă: Amiralul Hans-Georg von Friedeburg, comandantul suprem al Kriegsmarine; General-colonel Hans-Jürgen Stumpff, reprezentant al Luftwaffe;
    Feldmareșalu Wilhelm Keitel, șeful Statului Major al Oberkommando der Wehrmacht.

Uniunea Sovietică nu a fost de acord cu participarea reprezentantului Poloniei la ceremonia de semnare a capitulării.

Cum în momentul intrării în vigoare al celui de-al doilea act (23:01 CET) în URSS era 9 Mai, conform fusului orar, România a rămas setată pe Ora Moscovei sărbătorind anual această zi.

Aliații au descoperit că au o problemă, deoarece capitulaseră necondiționat numai forțele armate germane, nu și guvernul civil german. Aceasta a fost considerată o problemă foarte importantă, deoarece în 1918 capitulase doar guvernul civil imperial german, nu și armata imperială. Acest fapt a permis lui Hitler să se folosească de mitul „înjunghierii pe la spate”. Aliații nu au dorit să riște ca un viitor regim german ostil să se folosească de faptul că autoritățile civile nu semnaseră niciun act de capitulare. Până în cele din urmă, puterile învingătoare au decis să nu recunoască guvernul lui Dönitz și în schimb au semnat un document al celor patru puteri prin care se crea Comisia Aliată de Control.

Pe 5 iulie 1945, cele patru puteri au semnat un document în Berlin, iar situația de facto a devenit de jure.[6] Acest fapt era în conformitate cu art. 4 al primului act al capitulării semnat la Rheims.

În perioada iulie – august 1945, liderii puterilor învingătoare au purtat discuții la Conferința de la Potsdam cu privire la formarea unui guvern postbelic, schimbările frontierelor interbelice, demilitarizarea, denazificarea și reparațiile de război ale Germaniei.

sursa: flux24.ro

Read more...

Restrictionare trafic

Sâmbătă 9 mai, între orele 7.30 și 20.00, se va restricționa circulația auto la intersecțiile străzilor Doinei, Ardealului și Tudor Vladimirescu cu Calea Moților, în vederea executării de lucrări la rețeaua de distribuție apa și canalizare. Restricționarea se va face pe un singur sens de mers, prin semnalizare rutieră temporară. Executantul lucrărilor, SC INSTALATORUL S.A. are obligația de a asigura condițiile de trafic și siguranță, dar și readucerea carosabilului la starea inițială.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686