Items filtered by date: Wednesday, 27 May 2015 - Like - stiri Alba Iulia

CONCURSUL „MICII PIETONI”

Azi, 27 mai, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 11 din Alba Iulia, s-a desfășurat concursul „Micii pietoni”, la care au participat 7 echipaje cu câte 3 preşcolari din grupa mare, de la grădiniţele din Alba Iulia.

Participanţii au parcurs 3 probe, una de cunoştinţe cu tematică rutieră, despre regulile de circulaţie pietonală, la cea de-a doua probă cei mici au avut posibilitatea să aleagă între a recita o poezie sau a interpreta un cântec cu tematică rutieră, iar ultima probă a constat într-o probă de îndemânare și perspicacitate în parcurgerea unui traseu, pe hârtie.     

Toți copiii au demonstrat cunoştinţe temeinice privind regulile de circulaţie dar şi semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor rutiere ce-i privesc pe pietoni iar la final, toţi au primit permise de buni pietoni, diplome și o diversitate de premii acordate cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

Activităţile desfășurate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, dedicate Zilei Internaţionale a Copilului, 1 Iunie, continuă, conform programului, următoarea activitate fiind desfășurată vineri, 29 mai a.c., la Grădinița „Primii Pași” din municipiul Aiud, când va avea loc concursul de colaje „Atenție! Circul și eu!”.

Read more...

Vinerea Vin Valorile - Vladimir Tismaneanu si Devis Grebu la Alba Iulia

Arta si cultura transcend prezentul, trecutul si viitorul: este ideea simpla dar universala de la care reprezentantii Municipalitatii din Alba Iulia au pornit in implementarea unui nou proiect: “Vinerea Vin Valorile”.

Vineri, vor fi prezenti la Alba Iulia, Devis Grebu, unul dintre cei mai valorosi graficieni, ilustratori si pictori romani moderni, impreuna cu Vladimir Tismaneanu, politolog, filosof, profesor de stiinte politice si scriitor, recunoscut ca unul dintre cei mai activi promotori ai democratiei in Romania, dar si pentru ferventa cu care s-a dedicat studierii si, mai ales, demascarii ororilor comuniste de la noi, avand calitatea de presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii din Romania. Alaturi de acestia, vor veni la Alba Iulia, Mircea Mihaies critic literar, eseisit si publicist, dar si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Vladimir Tismaneanu, Marius Stan (doctor in stiinte politice, redactor sef al revistei History of Communism in Europe).

Ziua de vineri va fi impregnata de doua momente importante, avandu-i ca protagonisti pe Devis Grebu si Vladimir Tismaneanu, doua dintre cele mai importante repere pe care se sprijina cultura, arta si societatea civila contemporane din Romania. “Eterna reintoarcere a totalitarismului” este titlul conferintei adusa in spatiul public albaiulian de catre Vladimir Tismaneanu, urmata de lansarea volumului “Efigii ale unui cosmar istoric”, avand acelasi autor. Prezentarea cartii va fi indeplinita de catre Mircea Mihaies si Marius Stan, cel care s-a ingrijit de aceasta editie. Evenimentul va avea loc vineri 29 mai, ora 11, Sala Senatului – Palatul Apor.

Un alt moment care ii tenteaza pe admiratorii de arta in forma cea mai pura este vernisajul expozitiei “O filozofie vizuala a vietii”, o reprezentare autentica si originala a relatiilor pe care Romania le are cu Europa, din care nu lipseste Cealalta Capitala, purtand semnatura Devis Grebu. Albaiulienii vor fi ghidati verbal si cu un rafinament, in armonie cu lucrarile expuse, de catre Vladimir Tismaneanu si Mircea Mihaies. Devis Grebu este una dintre putinele personalitati  care s-a impus convingator in elita artistica franceza si americana fiind, alaturi de Brancusi, prezent in cataloagele prestigioasei edituri de arta Rizzoli, New York. Municipalitatea din Alba Iulia deruleaza o colaborare cu Devis Grebu, pentru realizarea mai multor obiecte de arta ce au in prim-plan Cetatea Alba Carolina. Expozitia va ramane deschisa pana pe 14 iunie 2015.

Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia si unul dintre initiatorii proiectului spune ca: “ Pe langa entertainment si show, e nevoie si de o infuzie serioasa de cultura in Cetatea Alba Carolina, care sa atraga un public elevat, specializat, de nisa, daca vreti. Artisti plastici, muzicieni, scriitori, oameni de cultura care sa faca Alba Iulia mai usor cunoscuta in cercurile selecte din care vin. Personal mi-as dori sa ajungem o zi in care sa fim “nevoiti” sa alegem la ce eveniment mergem in Cetate, la un seminar Coelho, la un concert Madrigal sau la o expozitie Dali. Faptul ca Devis Grebu si Vladimir Tismaneanu, Marius Stan si Mircea Mihaies au acceptat invitatia noastra e un semn bun si un prim pas spre repunerea Cetatii Alba Carolina pe harta culturala esentiala a Romaniei”.

“Beauty Beyond Bricks” ( frumusete in spatele caramizilor – n.n.)  este conceptul ce reprezinta aceeasi idee, care insa va reuni invitati straini, din Uniunea Europeana si intreaga lume la evenimentele culturale ce vor fi organizate in mod special vinerea in Cetatea Alba Carolina

Read more...

Programul de circulatie al STP SA pentru data de 01.06.2015 in Zona Metropolitana Alba Iulia

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorii de Rusalii, 1 iunie 2015.

Astfel, pentru data de 1 iunie 2015, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia,   în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Foarte important: autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informațiile referitoare la  programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro

 

Read more...

Castelul Jidvei si podgoriile Tarnavei „sub lumini de Oscar”

Cei aproximativ 100 de pasionați de film şi fotografie, înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”, au ajuns, marţi, la Jidvei şi Cetatea de Baltă, în zona viticolă a Târnavei. Cursanţii au încercat să descopere prin obiectivul aparatului de fotografiat şi al camerei video misterele Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei, dar şi frumuseţea podgoriilor din zonă. Misteriosul castel a fost un loc perfect pentru cursurile practice de fotografie şi film, iar podgoriile au fost o provocare, în special pentru pasionaţii de fotografii peisaj.

Cea de-a doua zi a Festivalului de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a continuat, marţi, cu work-shop-uri practice la Jidvei şi Cetatea de Baltă. Cursanţii au fost provocaţi să descopere misterele şi arhitectura impresionantă a Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei. Sesiunile de fotografie şi film au continuat în podgoriile de la Jidvei, unde cursanţii au învăţat secrete şi tehnici pentru cele mai inspirate fotografii de peisaj. Cei aproape 100 de pasionaţi de film şi de fotografie veniţi din întreaga ţară la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au fost primiţi la Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă de preşedintele companiei Jidvei, Claudiu Necşulescu. Acesta a povestit cum compania pe care o conduce a cumpărat castelul de la urmaşii nobilului Haller, cum l-a restaurat şi cum a reuşit în câţiva ani să îl readucă la o formă cânt mai aproape de cea iniţială.

Ceea ce pot sa va spun este că familia de la care am cumpărat castelul este o familie absolut onorabilă şi cu care am rămas în relaţii de prietenie adevărate. Şi ca să înţelegeţi ce înseamnă o familie aristocrată vă spun că  tot ceea ce au dobândit ulterior din domeniul pe care l-a avut familia Haller a fost vândut tot către mine în ideea de a păstra proprietatea într-un mod unitar(…)Am evitat accesul individual în castel pentru că într-o anumită manieră ar fi dus la degradarea a tot ceea ce este înăuntru”, a spus Claudiu Necşulescu.

Castelul Jidvei – o bijuterie a Transilvaniei

Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este pe drept cuvânt o bijuterie a Transilvaniei devenind în prezent imaginea companiei Jidvei, unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri din România. Castelul are o istorie extrem de zbuciumată şi păstrează încă mituri şi legende care se împletesc cu istoria unor importante familii de nobili din Transilvania. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a trecut prin mâinile a peste 30 de principi, a fost donat, a fost pierdut la cărţi şi aproape distrus în perioada comunistă. Caste­lul a fost construit în jurul anului 1560, după modelul castelului Chambord din Franța şi a aparţinut mai multor familii de nobili maghiari, iar în timpul regimului comunist a fost trecut la IAS-ul din zonă şi transformat într-o secţie de şampanizare. În acea perioadă castelul a fost aproape distrus, au dispărut articolele de mobilier şi alte obiecte cu valoare istorică. În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinurile de Jidvei, deoarece după 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller care l-a vândut familiei Necşulescu, cea care deţine compania de vinuri Jidvei. În anul 2003 castelul a intrat într-un proces de restaurare, fiind păstrate vechile trăsături şi încercându-se să se readucă totul la forma iniţială. Chiar dacă nu este inclus în circuitul turistic, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă sau Castelul Jidvei, cum este cunoscut în ultima perioadă, găzduieşte frecvent acţiuni de promovare a podgoriilor din Alba şi degustări de vinuri. Clădirea se situează în cea mai bogată zonă viticolă a Transilvaniei, zona Târnavelor, ceea ce l-a transformat nu doar într-o emblemă a companiei Jidvei ci şi într-una a vinurilor transilvănene. 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686