Items filtered by date: Wednesday, 16 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Bruxelles: Reuniunea sefilor de stat si de guvern

Summitul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană a început, miercuri, la Bruxelles. România este fi reprezentată de președintele Traian Băsescu.

Liderii celor 28 de state membre UE vor avea, cu acest prilej, o prima întâlnire cu președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Aceștia vor discuta despre numirile în alte funcții-cheie la nivelul instituțiilor europene.

Șefii de stat si de guvern vor trebui să se pună de acord totodată asupra persoanei care va ocupa cel mai important post, de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, deținut în prezent de Catherine Ashton.

Pe lângă negocierile privind repartizarea posturilor de comisari în viitorul cabinet al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderii de stat și de guvern din UE vor trebui să se gândească și la un înlocuitor pentru belgianul Herman Van Rompuy, actualul președinte al Consiliului European. Potrivit Tratatelor Uniunii Europene, președintele trebuie ales cu majoritate calificată de către statele membre.

Pe agenda reuniunii figurează, totodată, teme legate de situație din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

AGERPRES

Read more...

Patru copii palestinieni au fost ucisi pe o plaja

Patru copii palestinieni au fost uciși miercuri în timp ce jucau fotbal pe o plajă din Fâșia Gaza în cursul unui atac al Marinei israeliene, relatează Reuters și Xinhua.

''Copiii jucau fotbal pe plajă. Toți aveau vârste sub 15 ani'', a declarat Ahmed Abu Hassera (22 de ani), citat de Reuters, precizând că un alt copil a fost rănit grav.

Ashraf al-Qedra, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, a declarat presei că patru copii au fost uciși și alți șase — răniți într-un nou bombardament al aviației israeliene pe plaja orașului Gaza, menționează Xinhua.

''Bilanțul victimelor în Fâșia Gaza de la începerea agresiunii israeliene, pe 8 iulie, a ajuns la 213 morți și peste 1.500 de răniți'', a declarat Al-Qedra, precizând că peste 50 % dintre victime sunt copii și femei.

Potrivit AFP, începând din 8 iulie, combatanții mișcării radicale Hamas au tras peste 1.200 de rachete împotriva teritoriului israelian, care s-au soldat marți cu moartea unui israelian. La rândul său, armata israeliană a anunțat c-a întreprins peste 1.500 de raiduri în Fâșia Gaza, un teritoriu de numai 362 de km/pătrați, unde trăiesc în sărăcie 1,8 milioane de persoane, supuse unei blocade israeliene de ani de zile.

AGERPRES

Read more...

Traian Berbeceanu, trimis în judecată de DIICOT

Traian Berbeceanu, fostul comisarul-șef al BCCO Alba Iulia, a fost trimis miercuri în judecată de procurorii DIICOT, el fiind acuzat de mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de delapidare.

În același dosar au fost deferiți justiției Gheorghe și Anca Rusu, acționari ai SC Uranus Junior 2003 SRL, Ion Vasile Urs și Mihai Adrian Mihalache, ambii acuzați de mărturie mincinoasă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2011, în calitate de ofițer de poliție judiciară cu gradul profesional de comisar șef și având funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, Traian Berbeceanu este acuzat că a sprijinit un grupul infracțional organizat din care făceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Cupețiu și alte persoane.

Astfel, polițistul a primit de la Gheorghe și Anca Rusu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, în schimbul furnizării către aceștia a unor date și informații privitoare la cercetarea lor sau a SC Uranus Junior 2003 SRL ori a altor persoane din aceeași grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu efectuarea unor percheziții domiciliare.

De asemenea, Berbeceanu este acuzat că, în perioada mai — octombrie 2012, i-a divulgat lui Dorin Cupețiu, prin intermediul lui Gheorghe Rusu, împrejurarea că în data de 10 mai 2012 se vor efectua percheziții (în dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT — Alba-Iulia) la domiciliile lui Cupețiu, Dan Balint, Călin Udrea și Dorin Șionei.

De asemenea, Berbeceanu i-a spus lui Dorin Cupețiu faptul că se vor efectua, în data de 8 octombrie 2012, percheziții la domiciliul acestuia.

Procurorii DIICOT îl mai acuză pe polițist că a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul SC Uranus Junior 2003 SRL către Berbeceanu în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate, cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca mită.

De asemenea, Berbeceanu este acuzat că, în cursul anului 2011, i-a ajutat pe Gheorghe și Anca Rusu să își însușească fraudulos din patrimoniul SC Uranus Junior 2003 SRL autoturismul marca VW Passat.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

AGERPRES

Read more...

Ioana Petrescu, prima declaratie dupa intalnirea cu Basescu

Ioana Petrescu a avut prima reacție după consultările de la Palatul Cotroceni cu Traian Băsescu.

”Nu m-am simțit nevoită să îmi confirm diploma de la Harvard la Cotroceni. Am refuzat să fiu implicată într-un război politic pentru că despre asta a fost vorba.

Toată frica mea a fost că proiectul meu de CAS e prins într-o discuție politică.

Era clar de la început că era o întâlnire politică. Nu m-am dus să vorbesc despre cifre sau despre o teorie politică.

Eu știam că Băsescu o să îmi distrugă proiectul de CAS, voiam să îl iau și să plec.

Eu am fost politicoasă, nu am replicat. Cât despre MTO, nu aveam cum să discutăm atâta timp cât nu aveam un proiect de buget făcut.”, a spus Ioana Petrescu la antena 3.

Read more...

Osemintele lui Flore Tahaş, ridicate de autoritati

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), a organizat în zilele de 14 şi 15 iulie 2014 o acţiune de investigaţii arheologice în oraşul Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa-Năsăud, cu scopul de a identifica şi deshuma osemintele ce aparţin lui Flore Tahâş.
Osemintele lui Flore Tahâș, împuşcat de Securitate în anii '50, după ce a dezertat din armată, au fost ridicate de autorități. Un medic legist şi mai mulţi poliţişti criminalişti din Bistriţa, coordonați de un procuror militar, au preluat rămășițele descoperite lângă Sângeorz-Băi. În perioada următoare, medicul legist va încerca să stabilească circumstanţele în care a fost ucis tânărul.

La ridicarea osemintelor lui Flore Tahâş au participat doi medici legişti şi doi specialişti criminalişti din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi un procuror militar din Cluj. Aceştia au făcut măsurători şi fotografii la faţa locului şi au împachetat cu grijă rămăşiţele găsite de arheologi.

"Erau destul de deteriorate din cauza anilor, în jur de 64 de ani de când a fost înmormântat. Şi solul este mai mult piatră şi argilă, dar totuşi s-a păstrat destul de bine şi au fost ridicate aproape în întregime osemintele", a precizat Florea Morozan, agent şef Biroul de Investigare Tehnico-Ştiinţifică Sângeorz-Băi.

"Osemintele au fost preluate, vor fi duse la Bistriţa la Institutul Medico-Legal şi este de presupus că, în circa o lună, expertiza se va realiza. Urmează ca să se demareze investigaţia procurorului militar, pornind şi de la elementele pe care noi deja le-am furnizat", a afirmat Marius Oprea, director în cadrul IICCMER.

La faţa locului a fost oficiată o slujbă religioasă în amintirea tânărului ucis de Securitate, la care au participat şi rudele acestuia.

"M-a crescut, că mama a rămas văduvă şi de aceea a fugit şi din armată", a spus Viorica Pietroaie, sora lui Flore Tahâş.

Flore Tahâş a fost împuşcat în 25 iunie 1950, la doar 22 de ani. El a fugit din armată pentru a-şi ajuta mama şi cei nouă fraţi. A fost găsit însă de Securitate, ascuns în podul unei gospodării, din apropierea oraşului natal.

După finalizarea analizelor, rămăşiţele acestuia vor fi îngropate în cimitirul din Sângeorz-Băi.

IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Read more...

A inceput urmarirea penala in cazul terenurilor Academiei Romane

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus începerea urmăririi penale față de BOGDAN ALEXANDRU, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora: 

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.
Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții.
Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundație, conform unei decizii a Președintelui Academiei Române;

La aceeași dată, suspectului BOGDAN ALEXANDRU i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Read more...

Open Sah Alba

  • Published in Sport

Joi 17 iulie se va da startul în cel mai important eveniment şahistic judeţean al anului, festivalul “Open Şah Alba 2014” care va cuprinde 10 turnee de calificare de şah rapid organizate în 10 locaţii diferite din judeţul Alba, urmate de un turneu final la care vor participa jucătorii cu cele mai bune rezultate în cele 10 turnee de calificare. Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în memoria regretatului maestru Mihai Breaz, care a coordonat activitatea şahistă în judeţul Alba peste 30 de ani, până la dispariţia prematură dintre noi în anul 2009.

Fondul total de premiere al festivalului este de 15000 lei, dintre care câte 800 lei în fiecare din cele 10 turnee de calificare şi 7000 lei în cele 7 secţiuni ale turneului final (seniori, veterani, feminin, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi campioni locali) care se va desfăşura în luna august.

La turneele din cadrul festivalului “Open Şah Alba 2014” pot participa atât jucători legitimaţi, cât şi jucători amatori, existând premii pentru primii clasaţi în clasamentul general şi premii speciale pentru primii clasaţi dintre veteran, femei, copii sub 8 ani, copii sub 10 ani, copii sub 12 ani şi pentru cei mai buni jucători locali din fiecare din localitaţile care vor găzdui festivalul. Regulamentul complet al festivalului este disponibil pe site-urile www.cjalba.ro si www.sahalab.ro

Primele trei etape ale festivalului “Open Şah Alba 2014” se vor desfăşura în munţii Apuseni şi se vor bucura de participarea a circa 40-50 de jucători în fiecare etapă, printre parcipanţii deja înscrişi fiind jucători din judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Timiş, Brăila, Olt şi Alba, mulţi dintre ei venind în Apuseni împreună cu familia şi prieteni apropiaţi nu doar pentru participarea la turneele de şah, dar mai ales atraşi de frumuseţile naturale ale zonei şi din dorinţa de a participa şi la Târgul de fete de pe Muntele Găina. Atat ca număr de participanţi cât şi ca nivel, turneele sunt cele mai importante organizate vreodată Munţii Apuseni, zona aceasta a judeţului Alba fiind, din păcate, una cu o activitate şahistă mai redusă.

Festivalul şahist “Open Şah Alba 2014” debutează joi 17 iulie, orele 16, cu turneul de la Baia de Arieş (la Complexul Paradisul Apusenilor), următoarele turnee fiind programate vineri 18 iulie, orele 16, la Câmpeni (Hotel Tulnicul) şi sâmbătă 19 iulie, orele 10, la Avram Iancu (în sediul primăriei comunei).

Organizatorii doresc ca festivalul “Open Şah Alba 2014” să ajute la promovarea şahului în întreg judeţul Alba şi atragerea spre sportul minţii a cât mai multor copii, mai ales că şahul a devenit din acest an o disciplină şcolară opţională, iar studierea şahului de către copii este încurajată şi sprijinită în mod oficial în Uniunea Europeană. De aceea toţi copiii care vor veni să asiste la turneele din Baia de Arieş, Câmpeni şi Avram Iancu vor primi gratuit din partea organizatorilor broşuri de inţiere în şah şi vor fi luaţi în evidenţa Asociaţiei Judeţene de Şah Alba pentru a putea fi susţinuţi în continuare dacă doresc să studieze pe viitor şahul într-un cadru organizat. Sunt aşteptaţi să asiste la turnee şi iubitori ai şahului din zona munţilor Apuseni, iar cei mai curajoşi dintre ei chiar să intre în competiţie cu adeversari mai experimentaţi

Read more...

Petrom anunta noi descoperiri de petrol in Marea Neagra

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, anunță forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producție de 1.500 - 2.000 de barili de țiței pe zi, potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES.

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențiala pe sondă de 1.500 — 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării și punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție.

Producția din descoperirea Marina — dacă aceasta va fi declarată comercială — ar putea începe în următorii 3 — 4 ani.

De asemenea, reprezentanții OMV Petrom spun că investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

"Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore', a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare și Producție.

Petrom subliniază faptul că acest comunicat de presă conține afirmații anticipative.

"Afirmațiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca 'anticipează', 'intenționează', 'planifică', 'caută', 'crede', 'estimează', 'așteaptă', 'potențială' și orice referințe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmațiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi și pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanțele, măsură în care rezultatele efective și evoluțiile vor atinge așteptările și predicțiile noastre depinde de un număr de riscuri și incertitudini care pot determina că rezultatele efective, performanțe și situația financiară să difere substanțial de așteptările noastre. Orice afirmație anticipativă din acest comunicat de presă este valabilă numai pentru dată la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea și nu este posibil să anticipăm toți acești factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligația de a face publică orice actualizare a afirmațiilor anticipative că urmare a unei informații noi, evoluții viitoare sau altui eveniment, cu excepția situației în care o astfel de actualizare este cerută de lege', susține compania.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. 

AGERPRES

 

Read more...

Moscova: Doi suspecti, arestati in urma deraierii metroului

Doi suspecți au fost reținuți după deraierea unei garnituri de tren la metroul din Moscova, soldată cu cel puțin 22 de morți, în cel mai grav accident din istoria de 79 de ani a metroului moscovit, a anunțat miercuri Comitetul rus de anchetă, citat de Ria Novosti, AFP și Efe.

Anchetatorii au reținut doi suspecți pentru încălcarea normelor de securitate în transporturi', a indicat comitetul de pe lângă Parchetul General rus, principalul organism însărcinat cu anchetele penale în Rusia, precizând că este vorba de doi maiștri.

După cum a declarat miercuri o sursă din poliția Moscovei pentru agenția de presă Ria Novosti, catastrofa de la metrou ar putea să aibă drept cauză lucrări de întreținere, efectuate în mod neglijent, în ajunul accidentului, la sistemul de semnalizare.

Autoritățile ruse au declarat pentru miercuri o zi doliu la Moscova în memoria victimelor accidentului de la metrou, în timp ce ancheta privind cauzele catastrofei continuă.

La scurt timp după accident, purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă, Vladimir Markin, a exclus posibilitatea unui atac terorist, dar a spus că 'toate celelalte piste rămân deschise'.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că se așteaptă ca joi dimineață circulația trenurilor să fie reluată în zona de metrou afectată de dezastru.

Garnitura de tren a deraiat marți dimineață, la o oră de vârf, în secțiunea dintre stațiile 'Park Pobedî' ('Parcul Victoriei') și 'Slavianski bulivar' ('Bulevardul slav'), atunci când trenul se îndrepta din centrul Moscovei spre suburbii.

Potrivit celui mai recent bilanț al tragediei din ajun de la metroul din Moscova, 22 de persoane au murit, aproximativ 160 au fost rănite, dintre care 149 sunt spitalizate, iar 42 dintre ele se află în stare gravă.

AGERPRES

 

Read more...

Gerard Depardieu producator de vodca bio in Rusia

  • Published in Monden

După ce a primit cetăţenia rusă anul trecut, actorul Gerard Depardieu a anunțat că va produce propria sa marcă de vodcă bio.

Actorul francez, aflat în vizită în oraşul Saratov, în regiunea Volga, a precizat că vodca va fi produsă din materie primă pură din punct de vedere ecologic şi cu apă de izvor.

Depardieu vrea să mai producă în Rusia o linie de ustensile de bucătărie şi să deschidă un lanţ de restaurante cu numele “Gerard”.

Depardieu este considerat a fi un ins fidel Kremlinului şi a obţinut la începutul lui 2013 paşaportul rusesc şi o reşedinţă în oraşul Saransk. Un centru cultural cu numele său va fi inaugurat în oraş, într-un fost cinematograf.

Mediafax

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686