Items filtered by date: Saturday, 16 November 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Sectorul care a salvat economia în 2013

  După o scădere de peste 20% față de anul anterior, în 2013 acest sector a reușit să înregistreze o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în PIB României, reușind în același timp să mențină economia pe plus.
  Conform celor mai recente rapoarte ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), economia țării va înregistra o creștere reală de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.
  Sectorul care a consemnat cea mai mare creștere, conform prognozei de toamnă realizată de CNP, este AGRICULTURA (+11,9%). Pe locul secund, în funcție de creșterea anuală, se află industria (+3,9%), fiind urmată de servicii (+1,4%) și construcții (+1%).
  Anul trecut, economia a fost salvată de servicii, singurul sector care s-a aflat pe plus (4,8%), celelalte fiind toate pe minus: agricultură (-21,6%), industrie (-1%) și construcții (0,3%). În același timp, impozitele nete pe produs s-au aflat anul trecut pe plus (2,6%), întimp ce pentru acest an, experții de la CNP se așteaptă la o scădere de 1,6%.
  Așa cum se poate observa din cele menționate mai sus, economia României a fost salvată de agricultură, ceea ce arată adevărata față a economiei: un an agricol bun poate salva economia, un an agricol prost aruncă economia pe minus dacă celelalte sectoare nu pot amortiza mare parte din cădere. De exemplu, anul trecut, atunci când PIB-ul a fost cu 0,7% mai mare față de anul anterior, agricultura a consemnat o scădere semnificativă de peste 20 de puncte procentuale. 
Cum ar arăta economia în 2013 cu an agricol prost

  Ceea ce se poate observa din imaginea de mai jos este faptul că dacă în 2013 se înregistra un an agricol prost, economia ar fi fost pe minus. Acest fapt poate fi observat cu ușurință dacă ne uităm la ceilalți indicatori precum: impozite nete pe produs (-1,6%), consumul final (+0,3%)- susținut în principal de consumul gospodăriilor și nu de cel al administrației publice (0%).  O creștere important este consemnată și la exporturi (+6,9%), de la 45,07 miliarde de euro la 48,20 miliarde de euro. Atunci când vine vorba de veniturile populației, din progrnoza de toamnă se poate observa o creștere de 5,8% a câștigului salarial mediu net, de la 1.507 lei la 1.594 de lei. Astfel câștigul salarial real este cu doar 1,6% mai mare față de anul anterior, în situația în care media anuală a indicelui prețurilor de consum este de 4,1%.
Sursa: www.capital.ro

Read more...

Până la „victoria” finală... Încă o lună neagră pentru piața auto

  Când auzi de scumpirea benzinei, noi taxe și alte impozite orice idee de a mai cumpăra o mașină trece la capitolul „altă dată”. Pe lângă buzunarele tot mai goale ale majorității românilor, accesarea tot mai dificilă a unor finanțări prin leasing sau credit și teama de ziua de mâine, noile vești venite de la Palatul Victoria au mai dat un pumn în plex vânzărilor de autoturisme noi. Rezultatul? În octombrie au fost vândute doar 5.594 de mașini noi, cu 17,52% mai puține decât în aceeași lună din 2012.
  Conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), luna trecută a fost una dintre cele mai slabe din acest an în privința înmatriculărilor de autoturisme noi. Ca efect, în primele 10 luni ale anului au intrat în circulație doar 46.667 autoturisme, în scădere cu 16,53% față de perioada simialară din 2012. Și asta în ciuda faptului că pe piață au intrat destule modele noi și, mai ales, de la jumătatea lui octombrie, un nou produs al celei mai vândute mărci de la noi, Dacia.
  Statistica DRPCIV arată că luna trecută Dacia a înregistrat un recul de 3,28% al înmatriculărilor, până la 1.769 de unități. În cele zece luni trecute de la începutul lui 2013, marca autohtonă a fost preferată de 13.850 de clienți, cu doar 1,06% mai mulți decât în anul anterior. Efectul lansării noii game pare să fi fost unul extrem de redus în România. Pentru comparație, la nivel european, Dacia a înregistrat o creștere cu peste 20% a înmatriculărilor. Poate noiembrie să fie o lună mai bună pentru Dacia în România dacă avem în vedere că parlamentarii tocmai au intrat în posesia a 50 de modele Duster.
  Revenind la înmatriculările din octombrie, se remarcă și mărci care au înregistrat creșteri. Unele substanțiale. Italienii de la Fiat au crescut față de octombrie 2012 cu 81,82%, până la 120 de unități. În aceași tmp, KIA a raporta o creștere cu 23,19%, Mazda cu 17,78%, Mercedes-Benz cu 14,49%, Skoda cu 26,51%, iar Volvo cu 57,69%. Scăderi majore au raportat Ford (-59,77%), Jaguar (-75%) și Nissan (-65,19%).
Sursa: capital.ro

Read more...

În această seară, de la ora 19.00: concert de muzică bizantină în Catedrala Reîntregirii

  Centrul Cultural Lumină Lină- Studii de Muzică Bizantină, vă invită astăzi, sâmbătă 16 noiembrie, ora 19.00, la un concert de muzică bizantină ce va avea loc în Catedrala Reîntregirii. Concertul este susținut în cadrul Simpozionului Internațional de Muzică Bizantină ediția I – Alba Iulia, de cursanții Centrului Cultural Lumină Lină din Alba Iulia și Sibiu, cu participarea grupului Psaltic Lumină Lină din Alba Iulia.
  Concertul se va deschide cu Cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, iar întreg concertul va fi moderat de Doamna Muzicolog Drd. Melania Nagy din Cluj Napoca.
  Intrarea este liberă.

Read more...

Amplasarea radarelor poliţiei la sfârşit de săptămână

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Şibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Miceşti - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Judeţean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...

În cursul zilei de vineri, poliţiştii rutieri din Alba au constatat 221 de abateri în trafic

  Între 15-17 noiembrie 2013, polițiștii din Alba sunt prezenţi pe arterele principale ale judeţului pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, produse, în special pe fondul nerespectării prevederilor legale privind viteza de deplasare pe drumurile publice.
  Astfel, doar în cursul primei zile de acţiune, poliţiştii rutieri, sprijiniţi de cei de ordine publică, au constatat 221 de abateri contravenţionale de la normele privind circulaţia pe drumurile publice, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 35.460 lei.
  Dintre acestea, 108 au fost aplicate conducătorilor auto care nu au respectat prevederile legale privind viteza. Au fost constatate 4 infracțiuni rutiere, au fost reţinute 6 permise de conducere şi retrase 3 certificate de înmatriculare.   
  Pe lângă activităţile de prevenire a evenimentelor rutiere, poliţiştii acţionează în sistem integrat pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică. 
  În acest sens, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă participanţilor la trafic să respecte regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Exemple:
  În dimineaţa zilei de vineri, 15 noiembrie, poliţiştii Biroului Rutier Alba Iulia, au oprit pentru control, pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia, un autoturism condus de S.E.M., un tânăr de 24 de ani, din Alba Iulia.
  În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că autorizaţia provizorie de circulaţie a autoturismului, era expirată, motiv pentru care, pe numele conducătorului auto au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

   La ora 16.30, poliţiştii din Ocna Mureş, l-au depistat pe G.L., de 59 de ani, din comuna Hopârta, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihai Eminescu din Ocna Mureş, având permisul de conducere suspendat.
  Pe numele său au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

  La ora 18.30, poliţiştii din Cugir, în timp ce acţionau pe strada Griviţei din Cugir, au efectuat semnal de oprire unui autoturism care circula înspre strada 21 Decembrie 1989.
  Conducătorul autoturismului nu a oprit la semnalul poliţiştilor, motiv pentru care aceştia din urmă au pornit în urmărire, reuşind oprirea autoturismului într-o parcare din spatele blocurilor de pe strada 21 Decembrie 1989.
  Şoferul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de  0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Orăşenesc Cugir unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
  Pe numele lui A.L., de 33 de ani, din Cugir, au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

 

 

 

Read more...

Experții Băncii Mondiale și ADR Centru pregătesc implementarea proiectelor din perioada 2014-2020

  Regiunea Centru are deja o strategie coerentă de dezvoltare avizată de Comitetul Regional de Planificare. În acest context, experții Băncii Mondiale (BM) asigură pregătirea mecanismelor instituționale și de planificare pentru noua perioadă de alocare a fondurilor europene, 2014-2020. Acesta este cadrul care a generat întâlnirea de lucru organizată de Banca Mondială și ADR Centru, la Alba Iulia, pentru consultări publice cu reprezentanții autorităților publice locale și din mediul socio-economic din Regiunea Centru.
  Întâlnirea a avut ca scop prezentarea unor rapoarte ale experților BM, realizate prin studii și analize, contractate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aceste studii reprezintă asistența tehnică prin care urmărește generarea de propuneri pentru noua perioadă de finanțare prin Programele Operaționale, finanțate de UE. Evenimentul de la Alba Iulia face parte dintr-o suită care vizează toate regiunile de dezvoltare ale României, pentru a da posibilitatea tuturor celor care au accesat fonduri nerambursabile, dar mai ales celor intenţionează să facă acest lucru, în cadrul noii perioade de programare, să aducă soluţii de îmbunătăţire proceselor de alocare şi gestionare a acestor fonduri, astfel încât să se asigure o rată de absorbţie cât mai mare. Peste 40 de experţi de la nivelul administraţiei, dar şi din mediul privat sau din rândul ONG, au participat la întâlnirea de lucru organizată la Hotel Parc. Documentele care au constituit baza dezbaterilor sunt cinci studii realizate de BM, la solicitarea MDRAP, cu următoarele teme: “Colaborarea şi comunicarea dintre Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în cadrul Programului Operaţional Regional”, “Sprijinul acordat de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare solicitanţilor şi beneficiarilor POR”, “Identificarea modelelor de selecţie a proiectelor POR 2014 – 2020”, “Polii de creştere – Faza următoare”, precum şi “Oraşe competitive – Soluţii pentru creşterea sustenabilă şi incluzivă a României”.
  “Este important faptul că acest set de rapoarte al experţilor BM a fost realizat în urma evaluărilor din teritoriu privind absorbţia fondurilor europene. Am discutat deschis cu participanţii la întâlnirea de lucru despre problemele întâmpinate în atragerea fondurilor, despre birocraţie şi reducerea ei, despre planificare şi realizări. Din fericire, considerăm că, în Regiunea Centru, acestea din urmă sunt cele care dovedesc ca efortul a meritat, iar situaţia va evolua în beneficiul cetăţenilor. Concluzia experţilor Băncii Mondiale a fost că Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare au colaborat destul de bine, în sprijinul beneficiarilor. Totuşi, pe viitor, această colaborare trebuie îmbunătăţită şi simplificată, în special prin eliminarea modificărilor “în timpul jocului”, cum se spune, pentru ca viitorii solicitanţi de fonduri să-şi realizeze eficient proiectele finanţate de Uniunea Europeană”, a declarant domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
  În secţiunea PLANIFICARE 2014 – 2020 din site-ul www.regio-adrcentru.ro se regăsesc prezentările experţilor BM, realizate pentru susţinerea rapoartelor sintetice din analizele pregătite la solicitarea MDRAP. Cele 5 studii vor fi disponibile pe aceeaşi pagină de internet a ADR Centru, după finalizarea consultărilor din regiunile de dezvoltare şi întocmirea propunerii finale ce va fi transmisă AM POR de către Banca Mondială.

 

 

 

Read more...

Cele mai bune smartphone-uri din lume in 2013

  • Published in Monden

  Revolutia smartphone-urilor a continuat si in anul 2013, iar industria producatorilor de telefoane mobile s-a intrecut in lansarea unor produse care au inglobat ultimele noutati tehnologice.
  Batalia de pe piata smartphone-urilor s-a dat intre marile companii, Apple, Samsung, Google, HTC si Nokia. Se asteapta ca smartphone-urile sa fie niste cadouri de Craciun minunate, potrivit Digital Spy.
  Iata un top al celor mai bune modele in anul 2013, asa cum a fost el realizat de publicatia amintita.

6. Sony Xperia Z1

  Sony Xperia Z1 este un telefon elegant, avand o carcasa din sticla, deasupra unui cadru din aluminiu. Cu un ecran HD de 5 inchi, un procesor de 2,2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800 si o camera foto de 20,7 megapixeli, telefonul este rezistent la apa si praf, caracteristici care il fac unul dintre cele mai bune smartphone-uri din clasa premium de pe piata.

5.Nokia Lumia 1020

  Nokia Lumia 1020 dispune de un sistem de operare Windows Phone, un procesor dual-core Qualcomm de 1,5 GHz, o memorie de 2 GB pe RAM si o exceptionala camera foto 41 megapixeli.

4. Samsung Galaxy S4

  Telefonul are un procesor Qualcomm Snapdragon 600 si o camera foto de 13 megapixeli, care ii consolideaza capacitatile sale fotografice. Galaxy S4 are un ecran Super AMOLED HD de 5 inchi, cu o rezolutie de 1920 x 1080.

3. HTC One

  Carcasa din aluminiu a telefonului HTC One ii face invidiosi pe rivalii sai, iar camera sa foto UltraPixel este capabila de performante remarcabile, chiar si in conditii de lumina mai scazuta. Cu un procesor quad-core Qualcomm Snapdragon de 1,7 GHz, HTC One, care dispune de un sistem de operare Android, este unul dintre cele mai bune smartphone-uri de pe piata.

2. iPhone 5S

  Modelul celor de Apple, iPhone 5S nu este mult diferit de iPhone 5, insa are cateva caracteristici imbunatatite. El are un procesor A7 pe 64 de biti, ceea ce ii asigura performante tehnice remarcabile.
  Camera sa foto iSight este una dintre cele mai bune de pe piata, iar tehnologia Touch ID prin care se foloseste amprenta digitala ii incanta pe multi utilizatori.

1. Google Nexus 5

  Google si LG au realizat un smartphone de top, cu adevarat special, cu sistem de operare Android, un procesor performant tip Qualco9mm Snapdragon de 2,3 GHz si un ecran Full HD.
  Camera nu este chiar asa cum se asteptau fanii, insa ca randament este cea mai buna alegere, potrivit publicatiei citate.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686