Lansare carte: Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania

Lansare carte: Patrimoniul preindustrial si industrial in Romania

Joi 30 martie 2017 ora 12:00 la Sala Unirii va avea loc lansarea celui de al VI-lea volum Patrimoniul preindustrial și industrial în România, având ca autor pe Volker Wollmann. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lucrarea domnului dr. Volker Wollmann, scoasă din tipar în 2016 aduce cititorului, în cele 8 capitole, plăci și obeliscuri în care sunt menționate momente importante din istoria tehnicii, case memoriale, busturi, medalioane ale unor personalități cu merite deosebite în dezvoltarea tehnicii și industriei din România, monumente funerare, cimitirul „vesel” din Săpânța, troițe și cruci ridicate de mineri, opere de artă inspirate de activitatea minerilor, iar un ultim capitol trece în revistă informații suplimentare referitoare la cele cinci volume anterioare.

Primul volum, apărut în anul 2010, este structurat în zece capitole, referitoare la monumentele tehnice legate de aprovizionarea cu apă industrială și potabilă, aprovizionarea cu gaz metan, minerit, saline, bazele carbonifere, exploatarea țițeiului, industria metalurgică și siderurgică, exploatarea cuprului, industria chimică.Volumul al II-lea, publicat în 2011, structurat pe cinci capitole, se referă la patrimoniul din domeniul materialelor de construcție, sticlei, industriei textile și pielăriei. Al III-lea volum, publicat în 2012, este împărțit în 11 capitole, abordând bunuri de patrimoniu din domeniul prelucrării cerealelor (morile), prelucrării semințelor oleaginoase, industriei zahărului, producerii berii și a băuturilor fermentate, producției băuturilor obținute prin distilare, din domeniul prelucrării lemnului, cărnii, brânzeturilor, prelucrării boștinei și a tutunului. Al IV-lea volum, apărut în 2014, având 6 capitole, descrie patrimoniul din domeniul transportului public în comun urban, iluminatul public, podurile, băile comunale, construcții și bunuri ale pompierilor și cântarele publice. Al V-lea volum, editat în 2015, prezintă în cele 7 capitole fântânile și ceasurile publice, orologii din turnuri de biserică, cadrane solare, observatoare, planetarii și faruri.

Născut la Sibiu, în data de 17 aprilie 1942, Volker Wollmann a studiat istoria antică şi arheologia la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1964. A lucrat ca profesor la Reșița, apoi la Muzeul Regional din localitate și a devenit cadru didactic la Institutul de Istorie şi Arheologie al UBB, unde a obţinut şi doctoratul, cu tema „Minerit de fier, cariere şi mine de sare în Dacia romană în secolul II-III după Hristos”. Dr. Wollmann s-a mutat în Germania și a ajuns mai târziu director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, Germania. Biografia sa este impresionantă: cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj (1967), corespondent al României la Comitetul Internaţional pentru Conservarea Patrimoniului Istoric Industrial (1980), distins de Academia Română cu premiul Vasile Pârvan (1984), membru de onoare al Institutului de Arheologie Industrială şi Cultură Materială din Roma, profesor asociat al Universităţii din Alba-Iulia, Consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din Munchen (2004), decorat cu Ordinul de merit al Republicii Federale Germania (2012), Cetăţean de onoare al câtorva oraşe transilvane.Ca o recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice în scrisul istoric, profesorului Volker Wollmann i s-a acordat de către Academia Română premiul Ludovic Mrazec, pentru lucrarea: Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş, într-un atlas din secolul al XVIII-lea. Cartea cuprinde 54 hărţi miniere, desenate în 1751 şi descoperite de autor în Arhivele Naţionale din Brno (Cehia).

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top