"Datina strabuna pe Secase"

"Datina strabuna pe Secase"
Duminica, 8 mai 2016 se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean "Datină străbună pe Secașe". festivalul se derulează pe rand in cele două județe ce au pe cuprinsul lor localități ce fac parte din zona etnografică a Podișului Secașelor. Anul acesta este rândul comunei Ciugud din județul Alba să organizeze această veche și prestigioasă manifestare. 
Programul festivalului va începe la ora 10 cu o sesiune de comunicări științifice susținute de prof univ. dr. Ilie Moise născut în comuna Cut, cadru didactic universitar la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, etnograf, cercetător și membru al comisie de salvgardare a patrimoniului imaterial, comisie patronată de Ministerul Culturii și de UNESCO, prof.univ.dr. Ioan Haplea născut în comuna Ciugud, cadru didactic universitar la Academia de muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca și prof. Ioan Popa născut la Roșia de Secaș și inițiatorul festivalului în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Sesiunea de comunicări va fi însoțită de prezentarea unui film documentar despre Țara Secașelor realizat în cadrul unui proiect al comunei Ciugud.
A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile:
MIERCUREA SIBIULUI
LOAMNEȘ
BERGHIN
CERGĂU
MIHALȚ
ȘPRING
PĂUCA
APOLDUL DE JOS
DAIA ROMÂNĂ
ROȘIA DE SECAȘ
CIUGUD
Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena și soliștii ansamblului Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Hașa, Dorina Narița și Nicolae Tuhuț alături de care vor evolua în recital și Leontina Fărcaș și Andreea Voica.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria comunei Ciugud iar parteneri sunt Consiliul județean Sibiu și Centrul de conservare și promovare al folclorului "Cindrelul - Junii Sibiului" Sibiu.
Pentru iubitorii muzicii clasice, tot duminică 8 mai 2016 de la orele 17 va avea loc concertul orchestrei de cameră Augustin Bena. Concertul va avea loc la Centrul cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud și se va desfășura în cadrul Colocviilor de literatură și arte ce se derulează în aceste zile la Aiud.
Centrul de Cultura "Augustin Bena" Alba

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top