Filarmonica din Chisinau la Alba Iulia

ipn.md ipn.md

Înfrățirea dintre Alba Iulia Cealaltă Capitală a României, și capitala Republicii Moldova se regăsește an de an, în zeci de forme.

Unul dintre momentele de gala ale Festivalului De România, ediția 2014, poartă semnătura muzicienilor Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinău, care au răspuns entuziaști invitației lansate de municipalitatea din Alba Iulia.

" La noi, în Alba Iulia, înfrățirea, indiferent că e vorba de Chișinău sau Arnsberg, nu e doar de palmares. Încercăm și pot să spun că de cele mai multe ori și reușim să dăm forme dintre cele mai concrete și diverse acestei noțiuni de orașe înfrățite. Mă bucur să-i avem, anul acesta, în Festival de România, pe cei mai dragi dintre cei cu care Alba Iulia s-a înfrățit. Ei sunt, la propriu, frații noștri de peste Prut, ne leagă aceeași limbă, aceleași valori și aceeași dorință de a ne depăși condiția și de a deveni două orașe cu adevarat europene" a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

60 de muzicieni talentați din orchestra simfonică a Filarmonicii din Chișinău sunt gata să dea o notă specială, de gală, sărbătorii tuturor românilor de la Alba Iulia. Un spectacol original, Muzica Popoarelor Europei, îi va purta pe cei prezenți duminică, 30 noiembrie,  în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prin zone și influențe culturale diferite, unite sub bagheta magică a muzicii.

Spectacolul este programat pentru orele 20:00, iar intrarea este liberă. Invitațiile se pot ridica de miercuri, 26 noiembrie, de la Agenția de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

Programul muzical va cuprinde creații celebre, marcante și reprezentative pentru cultura națională ungară, germană, cehă, franceză, spaniolă, semnate de B. Bartok, J. Strauss, B. Smetana, G. Bizet, J. Gimenez, cât și lucrări ale compozitorilor români: faimoasa Rapsodie Română nr.1 scrisă de marele G. Enescu, 2 fragmente din Suita Riturile primăverii de Gh. Ciobanu și Suita bazată pe melodiile folclorice Apel de bucium, Hora și chindia, Ciocârlia, în aranjament pentru orchestră simfonică și nai.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top