Logo
Print this page

ALBA IULIA: COLOCVIILE DE ETNOGRAFIE SI FOLCLOR “GHEORGHE PAVELESCU”

În perioada 8-10 noiembrie 2014 vor avea loc la Alba Iulia lucrările Colocviilor naționale de etngrafie și folclor ”Gheorghe Pavelescu”.

Aflate la cea de-a XI-a ediție, colocviile vor debuta cu Gala Tezaurelor din județul Alba, în 8 noiembrie începând cu ora 17 la Sala Ballroom din complexul comercial Albamall. În programul galei vor fi lansate cinci videoclipuri de promovare a expozițiilor etnografice dar și de promovare a celor mai mici cursanți de la clasa de canto muzică populară, clasă coordonată de dna Leontina Farcaș.

Deasemenea vor fi lansate două lucrări de etnografie din județul Alba - Monografia comunei Cut și Crochiuri antropologice, ambele semnate de prof. univ. dr. Ilie Moise și filmul ,,Sânzâienele de la Cetea, realizat de Ionel Sârbu și Vasile Sârb. Atât protagoniștii cărților cât și ai filmului vor fi în sală și vor fi primi de la autori câte un exemplar din lucrare.

Gala va continua cu decernarea de către Președintele CJ Alba, dl Ion Dumitrel a titlului de “TEZAUR” pentru cinci dintre păstrătorii și transmițătorii de cultură tradițională, dar și cu momente artistice susținute de grupul vocal din comuna Cut, grupul de la Cetea și îndrăgitul grup Muguri de Tezaur coordonat de profesoara Leontina Farcaș.

Gala se va încheia cu decernarea a cinci diplome de excelență pentru cinci persoane ce și-au dedicat întreaga viață culegerii și păstrării culturii tradiționale. Diplomele de excelență vor fi înmânate de cunoscuta interpretă de folclor Ionela Prodan, venită la Alba Iulia în calitate de reprezentant la Ministerului Afacerilor Externe, minister cu care Centrul de Cultura Augustin Bena a derulat un proiect de promovare a culturii tradiționale prin intermediul ambasadelor și consulatelor din întreaga lume.

Duminică și luni vor continua colocviile cu susținerea lucrărilor la care vor participa 42 de cercetatori etnografi și culegători de folclor ce vor susține lucrări în plen și pe secțiuni și cu vernisarea expoziției de praznicare de la Muzeul Național al Unirii, expoziție realizată de Ioana Rustoiu.

Organizatori- Consiliul Judetean Alba, Centrul de Cultura Augustin Bena Alba, Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia, Facultatea de teologie ortodoxa, in parteneriat cu Muzeul National al Unirii.

prof. Daniela Floroian

Centrul de Cultura "Augustin Bena" Alba

© Albaiulianul. All rights reserved.