VALS de EUGEN DODA, in topul UNESCO

trm.md trm.md

UNESCO a ales valsul lui Eugen Doga între primele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Considerat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doda a scris celebrul său vals pentru coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra fiară”. Celebra operă a fost aleasă de ruși, în această iarnă, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

Printr-o decizie specială a UNESCO, „valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”, se arată într-un comunicat trimis de Centrul de Promovare şi Comunicare a FIE Iaşi, potrivit activenews.ro.

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din Transnistria, a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. El este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii.

Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown, cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” - pe poziţia a 83-a și „Dulcea şi tandra mea fiară” - pe locul 94, adaugă sursa citată.

Eugen Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top