Items filtered by date: Tuesday, 18 December 2018 - Like - stiri Alba Iulia

Retrospectiva anului 2018 - Garda Apulum și Garda Națională de la Alba Iulia

Sala Unirii din Alba Iulia găzduieşte miercuri, 19 decembrie 2018, de la ora 18.00, vernisajul expoziției de fotografie „Retrospectiva anului 2018 - Garda Apulum și Garda Națională de la Alba Iulia”.

Evenimentul prezintă prin intermediul fotografiilor activitatea în care au fost implicați reenactorii albaiulieni în cursul anului 2018.

De-a lungul acestui an romanilor, dacilor, gladiatorilor și dansatoarelor din Garda Apulum li s-au adăugat și soldații români ai Gărzii Naționale de la Alba Iulia, care au reprezentat și promovat municipiului Alba Iulia și județul Alba în cadrul mai multor evenimente de reconstituire istorică organizate în țară și în străinătate. Printre evenimentele importante la care au participat reenactorii se numără: Festivalul Roman Apulum (internațional) – un cunoscut brand al orașului Alba Iulia, care strânge anual mii de vizitatori din țară și străinătate; festivalurile internaționale Eagle on the Danube/ Svishtov, Bulgaria, Arde Lvcvs/ Lugo, Spania și Easter Reenacment/ Odessa, Ucraina. De precizat că sezonul încă nu s-a încheiat, în perioada 22-23 decembrie 2018, Garda Apulum urmează să participe în Gozo, Malta la Festivalul Internațional „Bethlehem fʼGħajnsielem”.

Expoziţia este organizată de către Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Culturală pentru Istorie Vie Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

 

Read more...

Ziua minorităţilor naţionale din România

Asociatia Partida Romilor Pro-Europa, organizație reprezentativă a minorității romilor din România în parteneriat cu Forumul Romilor și al Nomazilor (ERTF), organism consultativ al Consiliului Europei si cu IRU (Uniunea Internațională a Romilor), organizează în perioada 17-19 decembrie a.c., "Conferința Internațională a romilor de la București – Prezența romilor și a nomazilor în viața publică și în structuri europene".

Plenul Conferinței Internaționale a romilor de la București, se desfășoară în data de 18 decembrie la sala Biroului Permanent al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României.

La acest important eveniment a fost invitat să participe și domnul Gruia Ioan Bumbu, Secretar General al IRU și președinte al Asociației PAKIV România (din Alba Iulia) alături de reprezentanți ai Președinției României, Guvernului României, reprezentanți ai Comisiei Europene, parlamentari etc.

Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită la 18 decembrie, dată la care, în anul 1992, a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice, se arată pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Acest document internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România.

Potrivit Hotărârii de Guvern mai sus menţionate, în fiecare an, cu prilejul acestei zile, sunt organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică, cu sprijinul Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale şi al Ministerului Culturii, împreună cu autorităţile administraţiei publice.

 

 

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed