Items filtered by date: Monday, 28 March 2016 - Like - stiri Alba Iulia

MAE: Comisia romano-rusa pe problema Tezaurului s-a reunit dupa 10 ani

În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, , se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima întâlnire după o pauză de 10 ani, aceasta desfăşurându-se într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcția studierii problemelor care intră în competența Comisiei.

Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părți din valorile românești.

Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activității Comisiei, se mai arată în comunicatul MAE.

Partea rusă a exprimat mulțumiri Băncii Naționale a României pentru sprijinul logistic oferit bunei desfășurări a sesiunii Comisiei comune.

Părțile au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei comune să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.

Tezaurul României, care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime, includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.

Tezaurul care a luat drumul Moscovei includea trei categorii principale de valori:

  • acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare;
  • efecte publice și alte valori (cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de credit etc.);
  • o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparținea Băncii Naționale a României); valoarea acestui stoc metalic, niciodată restituit, este de aproximativ 13 miliarde de lei, adică 3,2 miliarde de euro (estimare din aprilie 2011).

https://www.youtube.com/watch?v=7L5ct712sXg

 

Read more...

De luni, 28 martie, incepe curatenia de primavara in Cealalta Capitala

Păstrând același mecanism de desfășurare ca în anii trecuți, Primăria anunță începerea celei mai ample campanii de curățenie de peste an. Locuitorii din Alba Iulia au posibilitatea de a se debarasa de toate tipurile de deșeuri (vegetale și numai). Abonații casnici și reprezentanții asociațiilor de proprietari trebuie să știe că în perioada 28 martie - 9 aprilie se acționează în Cetate, Tolstoi și localitățile aparținătoare Pâclișa și Micești. Între 11-22 aprilie acțiunile de curățenie vizează zona centrală a municipiului, concomitent cu Oarda de Jos și Oarda de Sus. Ultima etapă, 23-30 aprilie, va acoperi cartierele Ampoi 1,2,3, Bărăbanț și zona industrială.

Dincolo de măsurile clasice (măturare, spălare, curățare rigole etc.), locuitorii se pot debarasa de tot ce le prisosește fără a le fi încărcată factura. Practic, este o invitație pentru toți de a se alătura unui efort comun prin igienizarea spațiilor comune din zonele de locuit, a curților și a aleilor pietonale.

“Absolut orice tip de gunoi se ridică. Important e să se facă anunțul acolo unde trebuie, la dispeceratul Polaris. N-ar fi rău să existe puncte de concentrare a deșeurilor pentru a fi mai ușor de ridicat. Oricum am privi lucrurile, la Alba Iulia stăm bine cu demnitatea administrativa. Anotimpul ăsta frumos cere și un “restart” la capitolul curățenie de orice fel. Avem cele mai performante utilaje, disponibilitate, deci rămâne să răspundem solicitărilor locuitorilor”, a spus primarul Mircea Hava.

Echipele și utilitarele de transport vor fi ghidate către punctele indicate de administratori sau locuitori. Este de dorit ca depozitarea temporară a deșeurilor să se facă de către locuitori în zone accesibile pentru mașinile Polaris. Tot în această perioadă sunt tolerate “derapajele contractuale”, abonații casnici având la dispoziție o perioadă de trei săptămâni pentru a se debarasa la eurocontainere de orice le prisosește, mai puțin echipamente electrice, pentru acestea fiind organizată o campanie de colectare în șase puncte din oraș (din 21 martie).  Facem precizarea că pentru toaletarea arborilor, albaiulieni se pot adresa Serviciului Administrare Activităților Domeniului Public – tel 0372 586453.

Dispeceratul Polaris : 0372 030606

Read more...
Subscribe to this RSS feed