Items filtered by date: Tuesday, 22 March 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Sah : Openul International al Romaniei - rezultate runda 7

  • Published in Sport

Openul Internațional al României la șah, care se desfășoară la Hotel Transilvania din Alba Iulia, a continuat luni cu runda a 7-a. De această dată au fost nu doi invitați speciali pentru a deschide runda, ci două dueturi elev-profesor de invitați speciali. Mai întâi elevul Cristian Pop la violoncel, acompaniat la pian de profesorul său de la “Liceului de Artă Regina Maria” Ovidiu Parjol, un renumit pianist albaiulian, au oferit participanților o excelentă interpretare a unei gavote (dans vechi francez în doi timpi) compusa de David Popper. 

A urmat apoi momentul efectuării primei mutări la masa 1, însă spre surpriza participanților, organizatorii au anunțat că de data aceasta sunt doi invitați. Mai întâi directorul de turneu Marius Ceteraș l-a prezentat pe Andrei Groza, un elev albaiulian în vârstă de 12 ani câștigător al unui concurs european de desene la care au participat peste 300 de copii, acesta efectuând prima mutare pentru Vladislav Nevednchy la masa 1 contra lui Stelios Halkias. A urmat apoi o prezentare mai inedită. Înainte de toate trebuie spus că în urmă cu câteva zile, telefonul mobil al unuia dintre spectatorii care urmarea cu mare interes partida Istrătescu – Inkiov a sunat și, conform regulamentului, a fost “invitat” de secretarul general al F.R.Șah, Vladimir Danilov, să părăsească imediat sala de joc. Ulterior, aflând despre pasiunea extraordinară a acelui spectator pentru șah, fost campion al municipiului Alba Iulia în anul 1971, fost director al Colegiului Național “Horea, Cloșca si Crișan” din Alba Iulia, care din această poziție a sprijinit permanent toți elevii șahiști ai colegiului, dar și un mare fan al lui Andrei Istrătescu, a cărui evoluție șahistă o urmărește de cănd era copil, același secretar general al Federației Române de Șah, Vladimir Danilov, l-a invitat pe profesorul Nicolae Ota să efectueze prima mutare pentru jucătorul său favorit, Andrei Istrătescu, la masa 2 contra lui Konstantin Tarlev, în aplauzele participanților și spectatorilor prezenți.

La fel ca în runda precedentă, partidele de la primele mese au fost foarte echilibrate. Deși a avut un pion în plus și l-a presat permanent pe Stelios Halkias (GRE), Vladislav Nevednichy (ROU) a trebuit să se mulțumească cu un rezultat de egalitate. În meciul dintre primii doi favoriți ai turneului, Andrei Istrătescu (FRA) a jucat mai puțin inspirat deschiderea, adversarul său Konstantin Tarlev egalând rapid cu piesele negre, astfel că meciul s-a încheiat destul de rapid remiză. Același scenariu s-a repetat și la masa 3, unde Vlad Jianu (ROU) și Andreas Heimann (GER) au ajuns într-o situație de remiză clară, după ce au schimbat aproape toate piesele în primele 25 de mutări. Singurele partide decise ale rundei dintre cele care contau pentru partea superioară a clasamentului au fost la mesele 4 și 5. După ce a obținut o poziție egală cu negrele, Mihnea Costachi a greșit grav în final în derby-ul juniorilor cu rivalului său tradițional, Bogdan Deac, acesta din urmă obținând victoria  după o partidă care a durat 88 de mutări. Un rezultat care îl aduce pe Bogdan Deac în plutonul fruntaș alături de Andrei Istrătescu, Vladislav Nevednichy și Stelios Halkias, toți patru cu 5 puncte din 7 partide, juniorul vâlcean fiind aproape de obținerea unei norme de mare maestru internațional. O altă victorie importantă a fost obținută de Szabo Gergely (ROU), care l-a învins pe Vadim Shishkin (UKR) și s-a apropiat la o jumătate de punct de cvartetul fruntaș.

De notat și câteva rezultate foarte bune obținute de jucătorii locali în runda a 6-a. Adrian Secheres a remizat cu marele maestru internațional Tiberiu Georgescu, George Ileana l-a învins cu piesele negre pe maestrul internațional Mihai Ionescu, iar Iustin Ciorgovean l-a învins pe Mihnea Ognean, vicecampion european de juniori sub 12 ani anul trecut.

Penultima rundă, care va avea loc marți începând cu orele 16 la sala Gemina a Hotelului Transilvania, programează câteva partide foarte interesante, cum ar fi Bogdan Deac – Andrei Istrătescu, Konstantin Tarlev – Vladislav Nevednichy, Stelios Halkias – Vlad Jianu sau Andreas Heimann – Szabo Gergely.

În Openul Județului Alba, care se desfășoară în paralel cu turneul principal, Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timișoara) l-a învins pe Radu Roncea și a preluat conducerea în clasament cu 4,5 puncte din 5 partide, devansâdu-l pe jucătorul sebeșan și alți doi jucători, Mihai Vîlceanu (Cugir) și Victor Moga (Târgu Mureș) cu o jumătate de punct, derby-urile rundei a 6-a fiind Vîlceanu – Secrieru și Moga – Roncea.

Read more...
Subscribe to this RSS feed