Items filtered by date: Wednesday, 02 March 2016 - Like - stiri Alba Iulia

Asociatia Pakiv Romania doreste sa se implice in criza refugiatilor

                                                                               Alba Iulia, 02.03.2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația Pakiv România vine în sprijinul Guvernului României și își pune la dispoziție resursele umane și materiale pentru integrarea imigranților.

Organizația, care militează pentru îmbunătățirea situației comunităților de romi din România, are experiența necesară gestionării unor domenii esențiale în rezolvarea crizei refugiaților și poate interveni în orice moment pentru a-și acorda sprijinul în domeniile de expertiză. Astfel, Asociația Pakiv România, își pune la dispoziție resursele organizaționale în domeniile ce vizează combaterea discriminării, în manifestarea identității proprii și a integrării comunitare, facilitarea învățării limbii române, asimilarea valorilor culturale și de civilizație, facilitarea accesului refugiaților pe piața muncii, la educație, la îngrijirea sănătății, la asistență socială, etc.

Vă reamintim că Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a anunțat în data de 23.02.2016, în cadrul unei dezbateri pe tema fluxului de imigranți, că România va primi în total 6.205 refugiați în următorii doi ani. Conform mecanismului de relocare a refugiaților din Grecia și Italia în statele membre ale UE, adoptat de Consiliul JAI cu majoritate calificată (România a votat împotrivă), țara noastră urmează să primească 6.205 refugiați. Numărul acestor refugiați cuprinde perioada a doi ani de zile, respectiv 2016 și 2017. România urmează să primească 1.705 refugiați, conform angajamentului voluntar al autorităților române. În urma votului din consiliul JAI, alți 4.500 de refugiați sunt alocați țării noastre tot pe o perioadă de doi ani. În acest moment, IGI a cerut Italiei un număr de 190 de refugiați din hotspot-urile sale, iar Greciei 125. Acesta ar trebui să reprezinte primul val de relocare către țara noastră, adică un total de 315 refugiați.

Asociația Pakiv România are capacitatea organizatorică și administrativă pentru a sprijini eforturile autorităților statului în gestionarea problemei refugiaților. Avem o vechime de peste 10 ani în gestionarea problemelor de integrare socială, economică, culturală și, în general, în toate domeniile vieții sociale ce vizează problematica persoanelor și comunităților marginalizate. În acest sens, ne-am gândit să contribuim la facilitarea participării active a refugiaților la viața economică, socială și culturală a societății românești, în vederea prevenirii și combaterii marginalizării sociale și adaptării acestora la condițiile societății românești – a declarat Gruia Ioan Bumbu, Președintele Asociației Pakiv România.

Informaţii suplimentare:

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170                                            

Web: www.pakiv.ro,            

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...

Pensionarii ar putea primi bani in locul tichetelor de calatorie

Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că pensionarii care nu folosesc tichetele de călătorie vor putea cere compensarea lor în bani. Senatorii au adoptat un amendament care menţionează că "pensionarii din sistemul public de pensii şi din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale pot opta, la primirea tichetelor de călătorie, pentru compensarea în bani de către Ministerul Muncii a 50% din contravaloarea acestora", informează Stiripesurse.ro.

Inițiatorii legii spun că foarte mulți bătrâni nu folosesc aceste bilete și ajung, din cauza sărăciei, să le vândă pe preț de nimic.

Un alt amendament adoptat prevede că "persoanele cu handicap grav, precum şi cu handicap accentuat pot opta pentru compensarea în bani de către Ministerul Muncii a 50% din contravaloarea călătoriilor pe an calendaristic".

Read more...

Parteneriat intre Biserica si institutiile statului pentru prevenirea abandonului scolar in judetul Alba

 2  martie 2016

 

COMUNICAT

Judeţul Alba este model de bună practică în ceea ce priveşte implicarea Bisericii Ortodoxe Române, instituţiilor statului şi administraţiei publice locale în rezolvarea uneia dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă învăţământul românesc: abandonul şcolar. La nivelul judeţului funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei 11 centre educaţionale de zi şi 7 centre de prevenire a abandonului şcolar având ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile. Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar este coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, iar centrele funcţionează în locaţii proprii sau în şcoli gimnaziale.

„Prevenirea abandonului şcolar – prioritate pentru judeţul Alba” a fost tema unei conferinţe desfăşurată, în această săptămână, la Alba Iulia, în cadrul căreia a fost analizat fenomenul abandonului şcolar la nivelul judeţului Alba dar şi soluţiile pentru prevenirea acestuia. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, iar la discuţii au participat prefectul de Alba, Cornel Murg, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, inspectorul şcolar general al judeţului Alba, Marcela Dărămuş, primarii localităţilor în care funcţionează centre de prevenire a abandonului şcolar precum şi profesionişti din domeniul educaţional şi al asistenţei sociale.

 În cuvântul său adresat participanţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a vorbit despre importanţa copiilor ca „temelie a naţiunii noastre”:

„Copiii sunt primăvara vieţii şi temelia naţiunii noastre. De aceea în primul rând avem obligaţia să fim preocupaţi de educarea lor, avem menirea să fim foarte atenţi spre a-i forma intelectual, spiritual şi moral. Menirea noastră este cea de sculptori sau de pictori, după expresia Sfântului Ioan Gură de Aur, ca din aceşti copii fragezi, tineri să dăltuim o personalitatea strălucită, o efigie pe placul lui Dumnezeu şi spre încântarea semenilor. Apoi avem obligaţia sau îndatorirea morală de a-i smulge pe copii şi pe tineri din mreaja viciilor sau a pasiunilor înrobitoare. Păcatul este taina fărădelegii, o rebeliune împotriva lui Dumnezeu, un microb care sluţeşte caracterul moral şi care desfigurează frumuseţea chipului divin din noi. Omul este chip al lui Dumnezeu şi în această calitate el trebuie să meargă înainte şi în sus. Şi nu poate face acest lucru dacă nu este educat, dacă nu are cunoaştere şi dacă nu are cucernicie sau neprihănire” a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Înaltpreasfinţia Sa a accentuat importanţa implicării fiecărui creştin în „îndreptarea unor racile din societatea actuală”.

„Nu este uşor să fim angajaţi în aceste activităţi de prevenire a abandonului şcolar, de reintegrare în societate. Nu-i uşor să fim implicaţi în activitatea de ameliorare a unor situaţii neplăcute sau îndreptarea unor racile din societatea actuală dar este nobil. Să nu uităm că fiecare dintre noi trebuie să fie un instrument în marea orchestră a umanităţii răscumpărate, ca toţi împreună să realizăm o superbă simfonie sau doxologie a iubirii” a mai spus ierarhul.

Prefectul de Alba, Cornel Murg, a îndemnat reprezentanţii instituţiilor publice să aibă curajul să se implice în rezolvarea vulnerabilităţilor sociale:

„Nu este vina celor care au nevoie de ajutorul nostru. Aşa a fost soarta, aşa a fost să fie şi noi, cei care putem, avem obligaţia să îi ajutăm. Trebuie să ajutăm aceşti copii să meargă la şcoală, să crească într-un cadru normal, ca apoi să poată să îşi întemeieze o familie. Uneori ni se pare că poate facem eforturi deosebite dar atunci când vrem să facem ceva şi când dorim să ajutăm semenii noştri, atunci nimic nu este de prisos. Trebuie să ne gândim că dacă astăzi putem face un bine cuiva înseamnă că ne-am făcut datoria. Vă îndemn să aveţi curajul să mergeţi pe acest trend pentru a reduce tot mai mult aceste vulnerabilităţi sociale” a spus prefectul judeţului Alba Cornel Murg. .

La rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a apreciat parteneriatul pe care instituţia sa îl are cu Biserica:

„Prevenirea abandonului şcolar este o temă extrem de importantă. Ce înseamnă un om fără şcoală cred că ştim cu toţii. Un om fără suficient de multă şcoală în ziua de astăzi este condamnat să nu îşi găsească un loc de muncă. Dacă nu sunt pregătiţi nimeni nu îi angajează pe aceşti copiii când vor deveni adulţi(…)Despre cât de bună este colaborarea dintre administraţiile locale şi Biserică avem exemple multiple în judeţul Alba. Cele mai bune rezultate în domeniul asistenţei sociale sunt obţinute prin parteneriatul nostru cu Biserica” a spus Ion Dumitrel.

Inspectorul şcolar general al judeţului Alba, Marcela Dărămuş, a accentuat importanţa parteneriatului şcolii cu instituţiile sau organizaţiile care se implică în prevenirea abandonului şcolar: „Când vorbim despre acest subiect sensibil cred că este important ca partener în toate aceste activităţi să fie şcoala. Cu siguranţă parteneriatul pe care Inspectoratul Şcolar îl are cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă este extrem de important pentru că beneficiarii acestui proiect sunt elevii dar şi colegii mei, cadre didactice, care îşi doresc să aibă cât mai mulţi elevi la şcoală, să aibă rezultate şcolare cât mai bune şi să ne asigure un viitor. Aceşti copii sunt viitorul nostru. În plan social, abandonul şcolar poate fi considerat una dintre formele eşecului şcolar, alături de marginalizarea si excluderea socială şi profesională, analfabetismul, reprezentând o problemă acută a sistemului de învăţământ românesc” a afirmat Marcela Dărămuş.

Ioan Vlasa, directorul Fundaţiei FAER Reghin, fundaţie implicată ca partener în funcţionarea şi finanţarea centrelor de prevenire a abandonului şcolar din judeţul Alba, a explicat rolul şi importanţa acestor centre pentru comunităţile locale.

„În fiecare localitate din zona rurală problemele sunt enorme. Există în primul rând probleme care se trag din sărăcie, probleme legate de comunitatea romă. Şi astfel am încercat să răspundem acestor provocări construind un proiect susţinut de către Guvernul Elveţiei. Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui model integrat de incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi altor grupuri vulnerabile. În judeţul Alba Fundaţia FAER are calitatea de partener, mai exact organizaţie care aduce fonduri pentru organizaţiile judeţene ce se implică în această activitate. Astfel în judeţul Alba nu suntem noi implicaţi în activităţile sociale însă am dezvoltat o foarte bună colaborare cu Asociaţia Filantropia, colaborare care a depăşit aşteptările” a spus Ioan Vlasa, directorul Fundaţiei FAER Reghin.

Ioan Vlasa a anunţat totodată că FAER doreşte ca perspectivă mărirea numărului de centre de prevenirea a abandonului şcolar din judeţul Alba.

La rândul său preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Nicolae Călin Ignat, a vorbit despre cât de importantă este susţinerea instituţiilor publice pentru cei care derulează activităţi social filantropice:

„În judeţul Alba suntem binecuvântaţi că în instituţiile publice există oameni care ne sunt alături şi care cred în importanţa misiunii sociale a Bisericii noastre. Cu ajutorul acestor oameni, din administraţia judeţeană sau locală, din instituţii publice, am reuşit să facem o mulţime de lucruri bune pentru a rezolva problemele semenilor noştri. Le mulţumim primarilor care au înţeles importanţa misiunii noastre în sprijinirea acestor copii aflaţi în risc de abandon şcolar dar şi celorlalte instituţii care ni s-au alăturat în demersul nostru” a mai spus pr. Nicolae Călin Ignat.

Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar din judeţul Alba înseamnă în prezent 18 centre dintre care 11 centre educaţionale de zi ce funcţionează în sedii proprii şi 7 centre de prevenire a abandonului şcolar ce funcţionează în cadrul unor şcoli generale.

Centre educaţionale de zi sunt în Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, Silivaş, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Baia de Arieş, Războieni şi Vama Seacă (ultimul urmând a fi inaugurat oficial în această săptămână). Acestea funcţionează şi sunt susţinute financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Primăriile Alba Iulia, valea Lungă, Roşia de Secaş şi Hopârta şi Fundaţia FAER Reghin (asigură o parte din cofinanţare pentru Alba Iulia, Ocna Mureş, Sebeş, Silivaş şi Aiud).

Centre de prevenire a abandonului şcolar funcţionează pe lângă şcoli generale în 7 localităţi din Alba respectiv  Cugir, Jidvei, Galda de Jos, Rădeşti, Sântimbru – Sat şi Sântimbru Fabrică şi Unirea. Finanţarea este asigurată în proporţii egale de către Fundaţia FAER şi primării la Cugir, Unirea, Jidvei şi în proporţie de 100% pentru celelalte patru centre de prevenire a abandonului şcolar. Partener instituţional este şi Inspectoratul Şcolar Alba prin implicarea şcolilor în care funcţionează centrele de prevenire a abandonului şcolar.

În centrele de zi şi în centrele de prevenire a abandonului şcolar centre aproape 450 de copiii sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile. Ei beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

Fundaţia FAER Reghin oferă sprijin financiar pentru susţinerea reţelei de prevenire a abandonului şcolar dezvoltată în judeţul Alba de Filantropia Ortodoxă prin proiectul „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, proiect derulat de Fundaţia HEKS şi cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru uniunea europeană extinsă. Cele două organizaţii au dezvoltat pentru judeţul Alba proiectul „Prevenirea abandonului şcolar”, care este componentă a proiectului mare amintit anterior.

   Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed