Items filtered by date: Thursday, 23 April 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Primul autobuz electric pe strazile din ALBA IULIA - Comunicat de presa

Un autobuz electric, nepoluant și foarte economic va circula începând de vineri, 24 aprilie 2015, pe rutele de transport public din Alba Iulia. STP Alba Iulia va derula un program de testare a unui asemenea vehicul, la propunerea ”Anadolu Automobil Rom” – importator și distribuitor autorizat SOR. Este vorba despre un autobuz electric SOR EBN 10.5 fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia.

Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid marca Skoda Electric, instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul are o capacitate de 85 de locuri (19 pe scaune), un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore, o autonomie energetică de până la 250 de kilometri și poate atinge maxim 80 de kilometri la oră. În trafic este foarte silențios, nivelul zgomotului produs fiind aproape imperceptibil.

SOR EBN 10.5 va fi pus în circulaţie pe rutele cele mai aglomerate din Alba Iulia (respectiv liniile 103 și 104) şi va fi testat timp de câteva zile, pentru a vedea modul cum se comportă în condiţiile de trafic din oraș. Călătorii vor putea circula gratuit cu autobuzul electric, pe perioada testării, unul dintre scopurile acestui experiment fiind determinarea autonomiei autobuzului încărcat cu pasageri și în condiții normale de exploatare.

Întrucât se conduce diferit față de un autobuz obișnuit, șoferii vor avea parte de pregătire teoretică și practică. Potrivit producătorului, autovehiculul consumă de aproximativ 6 ori mai puțin decât unul pe motorină, în condiții de trafic similare (adică aproximativ 45 de bani pe kilometru) și costă aproximativ 400.000 de euro (în funcție de dotări).

Autobuzul electric construit de compania din Cehia nu era destinat iniţial transportului local ci transportului prin trecătorile Munților Tatra din Slovacia, la altitudine mare și unde motoarele obișnuite nu făceau față. Prima variantă obținută de producător a fost îmbunătățită și adaptată transportului urban, rezultând un autobuz electric eficient și ecologic.

Acesta este primul autobuz electric care a circulat vreodată în județul Alba și în funcție de rezultatele testelor, STP analizează posibilitatea găsirii unor finanțări pentru achiziția unor asemenea vehicule, în viitor.

Director general,

ing. Stelian Nicola

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686