Items filtered by date: Wednesday, 11 November 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Ambasadorul SUA in Romania Hans Klemm, la ALBA IULIA

În prima sa vizită în Alba Iulia, Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a discutat cu primarul Mircea Hava despre realitățile politice și sociale din zonă și despre oportunitățile de investiții pe plan local. Ambasadorul Klemm a fost de asemenea interesat de potențialul turistic al orașului și a făcut un tur al Cetății Alba Carolina, alături de soția sa Mari Klemm, pentru a observa de aproape artefacte din situl arheologic al Cetății Alba Iulia. În 2009, ambasada SUA a acordat 30.000 USD, prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, pentru conservarea a aproximativ 4.500 de artefacte.

" Un american cred ca a spus-o, unul dintre cei mai importanți din istoria modernă a SUA, Steve Jobs: "Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci...". Noi am pus atâta dragoste în aceste ziduri și în jurul lor încât era normal să apară și rezultatele și aprecierile. Faptul că Excelența Sa, dl Hans Klemm a ales Alba Iulia ca o primă  destinație în Romania de când este ambasador, nu doar că ne onorează dar, de ce să fim modești, ne confirmă că nu ne-am zbătut chiar degeaba, ca Alba Iulia și Cetatea sunt vizibile dincolo de granițele țării și, iată, și dincolo de ocean. Excelența Sa ne-a confirmat că a venit aici să înțeleagă în mod direct cum a reușit un oraș ca Alba Iulia să utilizeze fondurile europene și alte resurse, pentru dezvoltare. În egală măsură, i-am prezent oportunitățile de investiții și domeniile în care Alba Iulia poate fi un punct de origine pentru cei interesați. Aș putea face o paralelă între felul în care Prințul Charles a venit prima dată în România, acum mulți ani și vizita d-lui ambasador de acum în Alba Iulia. În toate există un început iar noi ne-am bucura ca Excelența Sa doar să ducă mai departe povestea a ceea ce-a văzut aici. Corect, realist, fără metafore și înflorituri, cum sunt americanii, de obicei. Astfel, cu siguranță că vom mai vedea și alți americani în Cetate și-n oraș",a spus Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

 

Read more...

COMUNICAT DE PRESA

miercuri, 11 noiembrie 2015

 

Consiliul Județean Alba nu are atribuții legale pentru a stabili prețul serviciului de depozitare a deșeurilor menajere pe noua platformă temporară de la Războieni.

Consiliul Județean Alba nu poate, legal, influența prețul serviciului de depozitare a deșeurilor menajere pe noua platformă temporară de la Războieni. Este vorba despre un act comercial între două firme derulat în condițiile economiei de piață. Mai mult, Consiliul Județean nu poate fi făcut responsabil de majorarea tarifelor de colectare și depozitare a deșeurilor, având în vedere că, în prezent, acest serviciu public poate fi gestionat, potrivit legislației în vigoare, exclusiv de autoritățile administrației publice locale (primării și consilii locale). Acest lucru este prevăzut clar de Legea nr. 101/25.04.2006, art 6: “Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor”.

Potrivit aceleiași legi, Consiliul Județean Alba are atribuții doar în domeniul înfiinţării, organizării, gestionării şi coordonării Sistemului de management integrat al deşeurilor. Astfel, art. 7 din Legea nr. 101/25.04.2006 prevede următoarele:

(1) Consiliile judeţene pot avea competenţe cu privire la înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea sistemelor de management integrat al deşeurilor, precum şi a activităţilor specifice realizate prin intermediul acestora.

(2) Bunurile aferente sistemului de management integrat al deşeurilor sau părţi ale acestuia, după caz, aparţin domeniului public al judeţului.
(3) Sistemul de management integrat al deşeurilor este destinat şi asigură deservirea unităţilor administrativ-teritoriale membre în asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006, republicată.

Prin urmare, Consiliul Județean poate fi considerat responsabil cu privire la modul de gestionare a serviciului de colectare, transport și depozitare a deșeurilor doar după finalizarea proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”.

Stabilirea, ajustarea sau modificarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor se realizează de către autorităţile publice locale în conformitate cu Normele metodologice aprobate prin Ordinul ANRSC nr. 109/2007. Acest ordin prevede următoarele la art. 6, 7 și 11:

Tarifele pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare se fundamentează pe baza cheltuielilor de producţie, exploatare, a cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a costurilor de protecţie a mediului, a costurilor de securitate şi sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, a cheltuielilor financiare şi includ o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare şi modernizare a sistemelor de utilităţi publice, precum şi o cotă de profit.

Autorităţile administraţiei publice locale au competenţă exclusivă în aprobarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor.

Tarifele pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare se stabilesc pentru operatorii nou-intraţi pe piaţa acestor servicii, precum şi pentru operatorii care încheie contracte de delegare a gestiunii pentru aceste activităţi cu autorităţile administraţiei publice locale.

Taxa suplimentară care ar urma să fie percepută de Administrația Fondului de Mediu, prevăzută inițial să intre în vigoare în ianuarie 2016, a fost amânată pentru anul 2017. Guvernul a aprobat o actualizare a Ordonanței de Urgență nr. 196 din 22 decembrie 2005, care prevede la Anexa 2 cătaxele încasate pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale se vor introduce în anul 2017 și vor fi 80 de lei pe tonă în 2017 și de 120 de lei pe tonă în 2018.

În cazul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, la ora actuală proiectul este în procedură de ”fazare”, lucru care presupune posibilitatea derulării și decontării unor investiții și în prima parte a anului 2016. În cazul în care proiectul nu s-ar fi fazat, conform Instrucțiunii Autorității de Management nr. 13100 din 31.08.2015, obligația Consiliului Județean Alba de înaintare a raportului final privind îndeplinirea obiectivelor ar fi fost la data de 30 iunie 2016. Astfel, operarea Sistemului ar fi fost necesară până la această dată finală și nu anterior, chiar dacă investițiile erau finalizate în 2015. Odată fazat, conform legislației europene, proiectul va avea condiționalități legate de intrarea în operare conform cu noile regulamente aplicabile ciclului financiar 2014-2020.

Consiliul Județean Alba

Read more...

CERCETAT PENTRU TRAFIC DE DROGURI

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Alba Iulia şi procurorii D.I.I.C.O.T. au prins în flagrant delict un bărbat care comercializa droguri de risc. În urma percheziţiei la domiciliul bărbatului au fost ridicate 75 de grame de cannabis şi 500 de grame de masă vegetală.

La data de 8 noiembrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combaterea a Criminalităţii Organizate Alba Iulia și procurorii D.I.I.C.O.T – S. T. Alba Iulia au prins în flagrant delict, în localitatea Petreşti, judeţul Alba, un bărbat, de 37 de ani, care se pregătea să vândă 25 de grame de cannabis.

Ulterior, poliţiştii au efectuat o percheziţie la domiciliul său din localitatea Petreşti, în urma căreia au mai fost descoperite 50 de grame de cannabis, precum şi 500 de grame de masă vegetală, în conţinutul căreia a fost identificată substanţa activă din planta de cannabis.

Din cercetări a rezultat că, în cursul anului 2015, bărbatul şi-ar fi creat o reţea de distribuţie a drogurilor de risc către mai multe persoane din municipiul Sebeş şi din localitatea Petreşti. 

Pe baza probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reţinerea bărbatului, pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de risc, iar la data de 9 noiembrie a.c., magistraţi din cadrul Tribunalului Alba au luat măsura arestării preventive a acestuia, pentru 30 de zile. 

Read more...

Concluzii DURE ale raportorului ONU despre Romania

Raportorul Națiunilor Unite, profesorul Philip Alston, a arătat, la finalul unei vizite de 10 zile în România, că autoritățile de la București sunt ”în negare” când vine vorba de sărăcia extremă și respectarea drepturilor omului, informează Romania Libera.ro.

Principalele declarații ale raportorului: 

Este un privilegiu să fiu azi aici. Voi prezenta concluziile preliminare ale unui raport care va fi făcut public în luna iunie 2016.

Este o perioadă dificilă pentru România, după tragedia din clubul Colectiv. Raportorul a identificat numeroase probleme: discriminare, corupție, sărăcie extremă, de care sunt afectați foarte mulți cetățeni, cu precădere romi.

40% dintre români trăiesc în sărăcie extremă și sunt în pericol de excluziune socială.

România se află în coada listei în ceea ce privește serviciile publice.

România este o țară bogată, a fost progrese enorme în ultimii 25 de ani.

34% dintre copii se confruntă cu sărăcia, iar în zonele rurale, problema este și mai gravă. 

Raportorul a vorbit și despre copiii cu dizabilități aflați în sistemul public de plasament. 40% dintre acești copii se află în instituții de plasament din cauza sărăciei.

Dacă România nu își rezolvă problema sărăciei, poți presupune că nu are bani. Dar banii sunt acolo. Reflectă o decizie politică - faptul că nu se alocă bani pentru eradicarea sărăciei, deși sunt colectate taxe la stat. Evaziunea fiscală este ridicată și există un mare grad de corupție. Chiar și atunci când se iau măsuri pentru eradicarea corupție, doar o mică parte a banilor sunt confiscați. E o parte bună: aici, scapi cu banii dacă ești corupt,a preciat raportorul, pe un ton ironic. 

Romii: ”infractori care nu vor să muncească, țigani” - stereotipurile pe care le-a văzut chiar și în rândul oficialilor din administrație. 

Este adevărat că rata de șomaj în rândul romilor este mai mare, este adevărat că sunt mai săraci și copiii abandonează mai repede școala, dar nu pentru ca ei nu vor să muncească - este efectul DISCRIMINĂRII, IZOLĂRII. Deși s-a adoptat o Strategie Națională a Romilor, nu exista voință politică pentru implementare, nici un minister nu se ocupă de ea, nu sunt alocate fonduri pentru a fi implementată.

Raportul vorbește despre relocările forțate ale romilor - cazul de la Pata Rât. ”Am fost șocat de cetățenii care le spuneau romilor că nu au dreptul să stea în oraș, cinismul adânc m-a șocat, autoritățile nu au luat măsuri”. 

Despre persoanele cu dizabilități: Nici o țară nu are un trecut pozitiv în ceea ce privește modul în care au tratat persoanele cu dizabilități. Procesul de dezinstituționalizare este greoi. Am vizitat un centru pentru persoanele cu diabilități mintale, nici o persoană nu și-a revenit niciodată și nici o persoană nu a fost reabilitată vreodată. Am intrebat directorul dacă oamenii vin aici ca să moară, mi s-a răspuns că da. 

Persoanele cele mai sărace sunt tratate cel mai prost de către stat. Am vizitat Sectia 10 de Poliție și am discutat cu mai mulți oficiali MAI, ei au spus că vor să elimine abuzurile, însă felul în care lucrează favorizează abuzurile. 

Raportorul a criticat modul în care se poate face o plângere pentru abuzul unui polițist, referindu-se la procedura greoaie.

corectnews.com

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686