Items filtered by date: Tuesday, 11 November 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Divorteaza din cauza alegerilor! Vecinii au scos cutitele!

Divorteaza din cauza alegerilor iar vecinii au scos cutitele!

 
Doi soti din cartierul Cetate, din Alba Iulia au decis sa divorteze din cauza alegerilor prezidentiale. Elena are 29 de ani, este casatorita cu Marius (38 de ani) si au o fetita de 8 ani .Ea a votat in primul tur cu Iohannis iar el cu Ponta. Au mers separat la vot, dupa o noapte nedormita in care s-au certat ca la usa cortului. Nici vecinii n-au reusit sa se odihneasca din cauza celor doi. Dupa votare, scandalul a continuat. Nasii de cununie, prietenii si parintii lui Marius si Elena au incercat sa-i linisteasca dar au devenit mai patimasi si au amenintat ca nu-si vor schimba votul nici duminica. Si-au aruncat cuvinte grele iar luni noaptea au hotarat sa divorteze. Mihai, unpensionar, care locuieste cu sotia, la etajul doi, exact sub apartamentul lui Marius si Elena ne-a rugat sa-i dam voie sa faca, un apel public la cei doi soti si ,,sa se gandeasca la frumusetea de fata pe care o au, care este premianta si isi iubeste ambii parinti!”. 
Nu este singurul caz de acest fel. Mirel Popa ne-a dezvalui ca, doi vecini, tot din cauza optiunilor politice diferite, dupa o cearta cu injuraturi au iesit cu cutitele pe scara, sa se injunghie. Noroc cu sotiile ingrozite care au alertat vecinii…Trist, trist, trist…Oare la ce ne ajuta aceasta incrancenare? Dupa vot nu vom ramane in continuare cu aceeasi vecini, prieteni, parinti, copii?!
Adi Ghimpeanu
Read more...

Horoscopul pasarilor sacre

  • Published in Monden

 

Paun 
Ziua nasterii: 1, 14, 21, 27

In Grecia Antica, paunul era una dintre cele mai respectate fiinte si era considerat simbolul zeitei Hera. Atunci cand oamenii nu paseau inca pe pamant, coada acestei pasari era simpla si nu decorata asa cum o stim.

Hera, regina zeilor, a fost intotdeauna geloasa din cauza lui Zeus si nici sotul ei nu ii dadea motive sa aiba incredere in el. Ochii ii fugeau mereu, fie catre zeitele din cer, fie catre fiicele muritorilor. Io slujea in templul Herei ca preoteasa atunci cand frumusetea ei i-a atras atentie lui Zeus. Acesta a sedus-o si a lasat-o insarcinata.

Ca s-o ascunda de ochii Herei, el a transfomat-o intr-o vitica. Hera nu s-a lasat mintita dar pentru ca nu putea sa se razbune pe sotul ei, aceasta l-a trimis pe monstrul Argos, cel cu 100 de ochi, sa o chinuie sub forma unui taune. Lui Zeus i s-a facut mila de fata prefacuta in juncana si l-a trimis pe Hermes sa-i omoare calaul. Ca sa nu isi piarda complet ajutorul, Hera a adunat cei 100 de ochi ai lui Argos pe care i-a raspandit pe coada unui paun.

Cei nascuti in aceste zile sunt persoane foarte atente la detalii. Ei pun mare pret pe infatisarea lor si tin la aparente, precum si la bunele maniere. Pot da dovada uneori de vanitate insa acest lucru nu le stirbeste din farmec. Marea lor problema este faptul ca au obiceiul sa judece dupa aparente. Nu au incredere in oamenii cu firi mai retrase pentru ca au senzatia ca ascund ceva. In schimb, se inconjoara de persoane exuberante si vesele.

Corb 
Ziua nasterii: 4,8,20, 26,31

Corbul este o prezenta importanta nu doar in mitologia europeana, cu precadere in Grecia Antica, ci si in triburile de nativi americani, acolo unde este venerat ca un spirit al intelepciunii.

Aceasta este una dintre cele mai mari pasari din familia corvidelor. De regula, corbul are un singur partener de-a lungul vietii si este extrem de teritorial. Trasaturile sunt imprumutate si oamenilor care sunt nascuti in aceste zile.

Sunt foarte pretentiosi in dragoste si isi aleg cu multa atentie partenerii. Au multe aventuri amoroase de-a lungul vietii insa vor iubi cu adevarat o singura data. Sunt rare povestile de dragoste in care cei patronati de corb sa isi piarda cu desavarsire capul in fata cuiva.

Ei sunt oameni foarte atenti la nevoile celor cateva persoane pe care le iubesc intr-adevar insa au si o doza mare de gelozie si orgoliu. Tocmai din aceasta cauza, nu sunt parteneri foarte comozi.


Vultur
Ziua nasterii: 3, 13, 19, 24, 30

Vulturul este strans legat de mitologica elena. Daca paunul este pasarea Herei, vulturul este unul dintre mesagerii lui Zeus. Cea mai cunoscuta legenda legata de aceasta pasare este povestea lui Prometeu. Titanul a furat focul ceresc si l-a adus pe pamant oamenilor astfel incat acestia sa nu mai traiasca in frig si intuneric.

Atunci cand flacarile s-au aprins in vetre, muritorii nu se mai temeau de umbrele noptii si nici de pedepsele zeilor. Ca sa ii impace, Prometeu i-a promis lui Zeus ca oamenii ii vor aduce ofrande din animalele sacrificate si, mai mult de atat, el va putea alege carnea de pus pe rug.

Fiul lui Iapet a ucis un taur si l-a impartit in doua gramezi: in cea dintai, mai mica, a pus carnea buna de mancat. In cealalta a pus oasele, coarnele, intestinele, copitele si pielea, pe care le-a acoperit cu un strat galben de grasime.

Lacom, regele zeilor a ales mormanul cel mai mare dar s-a facut de ras in fata oamenilor si a olimpienilor atunci cand a descoperit ca Prometeu l-a inselat. Drept pedeapsa, l-a inlantuit pe titan de o stanca si si-a trimis vulturul in fiecare zi sa ii sfasaie ficatul. Peste noapte, organul se regenera iar a doua zi, vulturul se intorcea si o lua de la capat iar chinurile lui Prometeu au continuat astfel pana cand Hercule l-a eliberat.

Dincolo de aceasta legenda, oamenii au asociat intotdeauna corbul cu intelepciunea si regalitatea. Oamenii care au ca patron aceasta pasare au caractere nobile si au o inteligenta peste medie. Au intotdeauna raspunsurile la ei si nu ii poti prinde niciodata pe picior gresit.

Nu sunt neaparat posesivi dar simt nevoia sa ii protejezepe cei pe care i iubesc. Loialitatea lor fata de aceste persoane ii pot impinge sa faca gesturi necugetate si se pot transforma in fiare daca simt un pericol in preajma lor.

Porumbel
Ziua nasterii: 7, 10, 15, 23

Peste tot in lume, porumbelul este asociat cu pace si iubirea. Legatura dintre dragoste si aceasta pasare delicata poate fi gasita in spatiul european tot in cultura grecilor antici. Porumbelul este un simbol al Afroditei, zeita iubirii si a frumusetii.

Fiica lui Uranus s-a nascut din spuma marii atunci cand Cronos si-a lovit tatal in pantece cu o secure. Din sangele si samanta scurse in apa s-a ridicat Afrodita, purtata de Zefir pana pe malurile insulei Cipru, pamant care a ramas mereu in sufletul ei.

Atunci cand vrea sa trimita mesaje muritorilor, zeita ia de cele mai multe ori chipul pasariii si carul sau de aur este tras pe bolta cereasca de un stol de porumbei.

Cei care sunt nascuti in aceste zile si sunt patronati de pasarea iubirii au personalitati placute si suflete foarte tandre. Se indragostesc destul de usor si nu o data de persoane nepotrivite insa ei nu isi pierd speranta. Fiecare dezamagire in dragoste este pentru ei o lectie valoroasa si ii intareste. Nu isi pierd gingasia sufleteasca si cred din toate fortele in puterea iubirii.

Sunt buni judecatori de caractere si nici nu poarta ranchiuna, nu doar pentru ca ei sunt croiti sufleteste pentru ietare si armonie ci si pentru ca viata este prea frumoasa ca sa se incarce cu energie negativa din cauza altora.

Phoenix
Ziua nasterii: 5,9, 17, 28

Originea legendei Pasarii Phoenix este destul de greu de depistat. Sub un nume sau altul, povesti asemenatoare apar in toate culturile lumii. Ceea ce au in comun este faptul ca pasarea traieste perioade indelungate de timp, mult peste 1000 de ani apoi izbucneste in flacari si se ridica din propria-i cenusa. Ea este considerata un simbol al renasterii naturii si este asociata, in general, cu soarele.

Oamenii care sunt nascuti sub patronajul ei sunt, cu siguranta, cei mai puternici nativi din zodiacul pasarilor sacre. Nimic nu ii poate opri din drum atunci cand si-au propus ceva iar greutatile vietii nu ii darama ci ii fac din ce in ce mai puternici.

Sunt foarte siguri pe ei si si pe calitatile lor. Au aere de invingatori si nu se multumesc niciodata cu locul al doilea. Tocmai de aceea, sunt extrem de competitivi.

Totusi, pentru ca au un acut simt al dreptatii, ei nu sunt genul care sa calce pe cadavre ca sa obtina ce vor. In dragoste sunt destul de retinuti si nu isi arata foarte usor sentimentele. Nu au foarte multi parteneri de-a lungul vietii si trateaza dragostea cu foarte multa seriozitate.

Cocos negru
Ziua nasterii: 6, 11, 16, 22, 29

De regula, cocosul negru este asociat cu magia. Acesta este considerat un semn al fertilitatii dar si al senzualitatii, al mandriei si al bunastarii financiare.

Oamenii nascuti in aceste zile au de multe ori inclinatii catre ocult si misticism sau cel putin catre filozofie si spiritualitate. Au caractere mandre care nu deranjeaza. Ai putea spune ca au un simt al onoarei foarte puternic dezvoltat decat orgoliu sau vanitate. In acelasi timp, nu sunt oameni care sa acorde o a doua sansa si se arata neiertatori atunci cand cineva le greseste.

Iau foarte in serios viata profesionala insa nu vor renunta niciodata la familie sau la viata de cuplu de dragul succesului in cariera. Au o inteligenta vie si o minte foarte ascutita dar nu au talent diplomatic. De aceea, atunci cand vine orba de cei nascuti sub semnul cocosului negru fie ii iubesti complet, fie ii urasti.

Bufnita 
Ziua nasterii: 2,12, 18, 25

In culturile lumii, oamenii au dat bufnitei doua valente. Cea dintai este negativa si este considerata un mesager al mortii sau al dezastrelor naturale. Pe de cealalta parte, ea este un simbol al cunoasterii si al intelepciunii.

Cei mai multi dintre europeni sunt inclinati sa o asocieze cu cea de-a doua imagine. In Grecia Antica, bufnita era pasarea zeitei Pallas-Athena, zeita intelepciunii si a razboiului strategic.

De altfel, diplomatia si inteligenta sunt doua dintre carcateristicile oamenilor nascuti in aceste zile. In aparenta, sunt oameni distanti si foarte reci cand, in fapt, ei isi calculeaza foarte atent fiecare pas. Se gandesc intotdeauna la consecintele actiunilor pe care le intreprind si nu doar asupra lor ci si aspura celorlalti.

De regula, dau dovada de foarte multa intelegere si sunt pasnici. Incearca sa rezolve orice conflict pe cale dimplomatica insa daca acest lucru nu se poate, vor avea grija sa isi apere interesele cu toate fortele. Un razboi al mintii cu o persoana nascuta sub semnul Bufnitei este aproape pierdut de la inceput.

sursa: kudika.ro

Read more...

10 ani de activitate a Centrului de zi pentru varstnici

Centrul de zi pentru vârstnici a fost înfiinţat la data de 01.02.2004, printr-o finanţare PHARE, în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, Fundaţia PAEM Alba, Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Alba Iulia şi a fost acreditat la data de 30.01.2006 şi şi-a prelungit acreditarea cu data de 26.01.2012.  Valoarea finanţării a fost de 204951 Euro, din care 181 611 Euro au fost solicitaţi şi primiţi de la Uniunea Europeană iar diferenţa  contribuţie de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

În data de 11 noiembrie 2014 se împlinesc 10 ani de la inaugurarea centrului.

Obiectul de activitate al Centrului de zi pentru vârstnici este reinserţia socială a  persoanelor vârstnice din municipiul Alba Iulia şi prevenirea marginalizării sociale a acestora.

Centrul de zi pentru vârstnici are până la data de 11.11.2014, 1213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în municipiul Alba Iulia.

Aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia de la data de 01.06.2005, Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale prin intermediul specialiştilor: asistent social, psiholog, jurist, asistent medical şi inspector de specialitate, îndeplinind în principal următoarele atribuţii:

  • identificarea nevoilor în materie de reinserţie şi prevenţie pe plan social;
  • evaluarea nevoilor sociale ale beneficiarilor direcţi ai Centrului şi ale anturajului acestora;
  • informarea clientului asupra alternativelor de asistenţă socială corespunzătoare nevoilor sale;
  • asistarea activităţilor specifice de includere socială, terapie ocupaţională şi de recreere;
  • oferirea de servicii de specialitate (consiliere juridică, socială, psihologică,);
  • acordarea consultaţiilor medicale pentru persoanele vârstnice şi în baza consultaţiei, diagnosticarea  fiecărui caz;
  • evaluarea activităţilor Centrului;
  • mediatizarea activităţilor.

În cei 10 ani de activitate a Centrului  s-a urmărit diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor, fapt realizat şi confirmat de evoluţia numărului beneficiarilor în fiecare an. Astfel dacă în anul 2004 au fost asistaţi 383 de vârstnici, numărul acestora a crescut în 2014 la 1213 beneficiari. 

Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale de consiliere (socială, psihologică, juridică, medicală, emoţională), servicii de terapie ocupaţională, servicii de reintegrare socială, servicii de recreere şi petrecerea timpului liber şi servicii de îngrijire medicală.

Serviciile sociale sunt furnizate prin următoarele tipuri de activităţi planificate lunar şi afişate la sediul centrului :

-Repetiţii Ansamblu folcloric

-Repetiţii Datini din Judeţul Alba

-Clubul femeilor - activitate de terapie ocupaţională

-Curs de limba engleză

-Gimnastică pentru sănătate

-Cursuri de operare PC

-Întâlniri cu cititorii de carte religioasă

-Consiliul seniorilor

-Serate dansante

-Sărbătorirea lunară a vârstnicilor născuţi în luna respectivă

-Editarea revistei « Speranţa « 

-Organizarea Zilei femeii, a Crăciunului, a Paştelui şi a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice

-Audiţii muzicale

-Vizionări de filme

-Excursii în ţară şi străinătate

-Schimb de experienţă cu alte instituţii care furnizează servicii pentru persoanele vârstnice

-Concurs de cultura generală, Concurs de jocuri de societate

-Cerc literar

Centrul de zi pentru vârstnici, i-a obişnuit pe cei peste 1200 de vârstnici care i-au trecut pragul măcar o dată în cei zece ani de activitate, cu activităţi multiple şi diversificate. Amintim aici  activităţile de club, seratele dansante, sărbătorirea zilelor de naştere a vârstnicilor aflaţi în evidenţa Centrului, cursurile de limba engleză, gimnastică pentru sănătate, cursuri de operare PC, clubul femeilor, concursurile de cultură generală, audiţii şi vizionări de filme, cercurile literare, activitatea Consiliului seniorilor, întâlnirile cu cititorii de carte religioasă, expoziţii şi comemorări din cadrul Bibliotecii.

Un loc aparte în preocupările noastre îl ocupă încurajarea membrilor Ansamblului „60+”, prezenţi săptămânal la repetiţii şi la toate manifestările la care sunt solicitaţi, de a activa cu dăruire, ca şi până acum, în cadrul Centrului.

Până în prezent s-au editat 16 numere ale revistei „Speranţa”  cu articole destinate vârstei a III-a, cei din colectivul de redacţie fiind vârstnici dar şi specialişti care lucrează în asistenţa gerontologică.

Cele mai apreciate şi dorite activităţi care se organizează prin Centrul de zi pentru vârstnici sunt excursiile. De la înfiinţare şi până acum o parte din beneficiarii noştri au vizitat mănăstirile Râmeţ, Recea, Brâncoveanu, Prislop, Dumbrava, Lupşa, etc.  mănăstirile din Moldova, au vizitat în cadrul unor schimburi de experienţă Centre de zi şi Cămine pentru persoane vârstnice din Cluj Napoca, Hunedoara, Arad, Târgu Mureş, au colindat prin Sighişoara, Praid, Sovata, Curtea de Argeş, Păltiniş, Şugag, Horea, Roşia Montană, Ponor, Presaca Ampoiului, Ampoiţa, Almaş, Spring, Ţălna, Recea, Sighet, Oaşa, Râmeţ, Satu Mare, Baia Mare, Haţeg, Reşiţa, Turda, Brad, Ţebea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Braşov  etc. În verile toride precedente ne-am putut răcori în apele de la Geoagiu Băi, Ocna Sibiului, Draşov  şi ne-am scăldat şi în Marea Neagră în staţiunea Costineşti.

În anul 2008, 45 de vârstnici au avut ocazia de a petrece o vacanţă de vis în Grecia, în staţiunea Paralia Katerini, iar în anul 2009, 28 dintre beneficiarii Centrului au avut un sejur în peninsula Halkidiki, unde au trăit clipe de neuitat,  în anul 2010, 38 de vârstnici au petrecut 8 zile în staţiunea Paralia Katerini, în 2011, 40 de vârstnici au participat din nou la excursia organizată în Paralia Katerini iar în anul 2012 am repetat această excursie tor în staţiunea Paralia Katerini cu 38 de vârstnici. În anii 2013 şi 2014 câte 40 de beneficiari CZV au participat la excursiile organizate în staţiunea Leptokaria din Grecia.

Activitatea medicală din cadrul Centrului se rezumă la acordarea primului ajutor, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei,  îngrijiri primare constând în tratamente injectabile şi pansamente. 

Read more...

Modalitatea de acordare a ajutoarelor alimentare pentru persoanele defavorizate

Conform Hotărârii Guvernului nr. 799/2014, începând cu acest an,  ajutoarele alimentare acordate de Uniunea Europenaă vor fi repartizate doar pe baza unor  cupoane individuale, care vor fi distribuite prin Poşta Română.

Ajutoarele alimentare se ridică de către persoanele defavorizate de la centrele de distribuţie ale primăriilor în a căror rază teritorială îşi au domiciliul/reşedinţa, pe baza cuponului individual şi a actului de identitate.

Cetăţenii care nu primesc cupoanele prin intermediul Poştei Române, dar care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de ajutoarele alimentare vor putea fi înscrişi pe listele suplimentare întocmite de către primăriile unităţilor administrativ teritoriale judeţene.

Persoanele care vor primi ajutoare alimentare pe baza listelor suplimentare vor prezenta un document care atestă încadrarea în grupul-ţintă, care, după caz, poate fi:

a) dispoziţia scrisă a primarului sau mandatul poştal pentru plata drepturilor, pentru:

- familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

- familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare;

 b) carnetul de şomer vizat conform prevederilor legale sau mandatul poştal ori orice alt document prin care se atestă plata indemnizaţiei de şomaj cuvenite lunar, pentru şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale până la 400 lei, inclusiv, sau adeverinţă eliberată de Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană care atestă înregistrarea persoanei ca şomer în evidenţa agenţiei, pentru şomerii care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj în condiţiile Legii nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

c) decizia de pensie sau mandat poştal pentru plata drepturilor, pentru:

- pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;

- pensionarii sistemului public de pensii beneficiari de indemnizaţia socială pentru pensionari, acordată potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, al căror venit se află sub 400 lei/lună;

d) certificatul de încadrare în grad de handicap grav şi accentuat, pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;

e) mandat poştal pentru plata drepturilor, pentru persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, cu modificările şi completările ulterioare.

 “ Doresc să se înţeleagă faptul că, persoanele care fac parte din una dintre categoriile defavorizate beneficiază de ajutoare alimentare o singura data in cadrul programului anual si pentru o singura categorie de persoane defavorizate careia ii apartin la data distribuirii ajutoarelor”  precizează prefectul Gheorghe Feneşer.

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686