Items filtered by date: Saturday, 11 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Atenţie la pedala de acceleraţie! Radarele poliţiei vă urmăresc! Aflaţi unde sunt amplasate!

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa
Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea
Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Șibot - limită judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana
Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac
Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Micești - Ighiu
Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş
Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa
Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir - strada Victoriei

Read more...

Joi, 16 ianuarie, de la ora 17.00, la Galeriile de Artă din Alba Iulia: expoziţie de pictură Gheorghe Suciu din Vinţu de Jos

  Pictorul vinţean Gheorghe Suciu va prezenta o parte din lucrările sale în cadrul unei expoziţii ce se va desfăşura joi, 16 ianuarie, de la ora 17.00 la Galeriile de Artă din Alba Iulia.
  Fiu al Judeţului Alba, pictorul Gheorghe Suciu s-a născut, în 1927, la Vinţu de Jos, localitate înfloritoare din împrejurimile Alba Iuliei, într-o familie de ţărani şi meşteşugari, tatăl său fiind zidar, dar ocupându-se şi de cultivarea pământului. La o vârstă timpurie, prin 1942, a fost trimis să înveţe meserie la Timişoara, oraş în care a rămas până în 1981, când se întoarce în zona sa de baştină, pentru a se stabili la Alba Iulia. A avut o frumoasă ascensiune profesională la Timişoara, lucrând în industria locală, după ce urmase şi cursurile Şcolii Militare de la Radna, dar fusese epurat din armată, din motive politice. A început să picteze, la Alba Iulia, sub influenţa tânărului pictor Laurenţiu Jianu, prieten de familie, numai după pensionarea sa, respectiv din prin 1988.
  Întotdeauna pictorul Gheorghe Suciu a găsit sprijin şi înţelegere din partea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, prin realizarea de expoziţii şi editarea de cataloage. Primele sale expoziţii personale au fost astfel organizate chiar la instituţia noastră, în 1997 şi 1998, după ce artistul se afirmase prin prezenţele sale la manifestările publice ale artiştilor amatori din judeţ şi din ţară, încă din anii 1988-1989. Menţionăm faptul că artistul a avut parte de o expoziţie vernisată la Sala Omnia a Senatului României, în 1998, sau de etalări semnificative la Vinţu de Jos, în 1997, de exemplu (la sărbătoarea a 750 de ani de atestare documentară a localităţii sale de naştere) etc. Una dintre manifestările sale publice cele mai importante a fost cu siguranţă cea de la Galeriile Filialei Uniunii Artiştilor Plastici a Judeţului Alba, patronată de către domnul Dan Crecan, în calitatea domniei sale de preşedinte al Filialei amintite, la care Muzeul a fost parte organizatoare, precum şi, în mod special, ampla expoziţie retrospectivă a activităţii sale artistice, organizată în 2009 la Muzeul Naţional al Unirii, acţiune însoţită şi de editarea unui catalog color, intitulat Reflexe istorice în pictura lui Gheorghe Suciu. Ipostaze citadine (Alba Iulia, Editura Altip, 2009 -147 pagini) realizat de Gabriela Mircea şi Gheorghe Fleşer, apărut cu finanţare obţinută de la Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.
  Nu omitem în cadrul evocării noastre faptul că artistul, doritor să îşi păstreze vie memoria, prin raportare la urmaşi îndeosebi, a făcut în anul 2009 o consistentă donaţie (41 de lucrări), din creaţia proprie, Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
  Pe parcursul anului 2012, pictorul Gheorghe Suciu a beneficiat din nou de suport logistic şi ştiinţific al instituţiei noastre, prin organizarea unei interesante expoziţii personale, intitulată Din creaţia pictorului Gheorghe Suciu: Flori şi ulcele de altcândva (Candidat elogiu al neoliticului), al cărei catalog, cu titlul identic, apărut la Alba Iulia, Editura Altip, 2012 (111 pagini), a fost tipărit cu cheltuielile artistului. Era o manifestare, care prefaţa de fapt originea publică necesară şi binemeritată a pictorului, în preajma împlinirii vârstei de 85 de ani. În acelaşi context, al aniversării publice a venerabilei vârste şi lăudabile activităţi plastice, este consideră binevenită şi editarea Albumului - Locuri predilecte în creaţia pictorului Gheorghe Suciu: Timişoara şi Sibiu (Candidată evaluarea din prezent), care ne dezvăluie faţete inedite ale creaţiei sale, respectiv conservarea sa preocupare de a picta peisaje reprezentative dinTimişoara şi Sibiu. Interesant, în legătură cu aceste lucrări ale artistului este faptul că ele au fost realizate la Alba Iulia, în mod deosebit în anii ’90 ai secolului trecut, dar şi în deceniul următor, nu la faţa locului, ci, în “memoria efectivă” a artistului, care a apelat şi la imagini document. Ele oglindesc iubirea specială a artistului, pentru Timişoara, oraşul său de suflet, în care a trăit de altfel mai mult de trei decenii, dar şi pentru Sibiu, cu atmosfera sa specifică, de epocă. Prin aceste lucrări ale sale, artistul omagiază două burguri cu tradiţie istorică de excepţie din Banat şi Transilvania, inclusiv specificul lor germanic (slăbesc sau săsesc), dar în mod paradoxal, omagierea lor se face dintr-un alt oraş cu incărcătură istorică incomensurabilă, mare “iubire” şi el a artistului, respectiv din Alba Iulia.
  Pentru Gheorghe Suciu pictura unor peisaje cu caracter documentar şi omagierea atmosferei de epocă a unor vechi oraşe din România constituie un prext de “evadare din cotidian”, chiar din propria sa biografie, o ocazie de a se sustrage oarecum, scurgerii ineluctabile a timpului, a istoriei. Artistul se refugiază din timpul sau prezent, într-un spaţiu imaginar (chiar dacă el este figurativ şi corespunde unei anumite realităţi existente la un moment dat), recreat de el, în care timpul a încremenit, pentru elogierea peisajelor care au existat cândva în cele două oraşe menţionate, Timişoara şi Sibiul.
  Subliniem faptul că peisajele respective, inspirate de vechi fotografii, nu au fost pictate pe viu, în natură, ci acasă, în atelierul artistului din Alba Iulia, tocmai prin transpunerea creatorului lor şi a privitorului din cotidianul proxim, într-un univers artistic sustras realităţii de moment, “eternizant”.
  Iar universul plastic al pictorului octogenar are realmente coerentă, harul său binecunoscut în a aşterne culori pe pânză făcându-se din nou demn de atenţia celor din jur.
  Este motivul pentru care domnului Gheorghe Suciu I s-a şi acordat un sprijin constant din partea noastră, mai ales acum în pragul împlinirii vârstei de 85 de ani, când de altfel socotim necesar să îi şi dorim realizarea în continuarea a unor atare manifestări artistice de cert interes public, puse sub semnul atât al valorii plastice demne de recunoaşterea noastră cât şi al transmiterii unui coerent mesaj nu numai artistic ci şi istoric, de conştientizare a noastră în legătură cu bogăţia incredibilă a trecutului acestei patrii.
  Articol scris de Dr. GABRIEL TIBERIU RUSTOIU, sursa Facebook

Read more...

Doi tineri din Alba Iulia au furat ţeava dintr-un imobil, însă li s-a înfundat... au fost depistaţi de poliţişti

  În baza datelor obţinute şi a probelor administrate în cauză, poliţiştii de investigaţii criminale sprijiniţi de poliţiştii de ordine şi siguranţă publică din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au reuşit în cursul zilei de vineri, 10 ianuarie, identificarea lui Adrian C. (21 ani) şi N.A. (14 ani), ambii din municipiul Alba Iulia, ca fiind principalii suspecţi ai unui furt comis în noaptea de 8 spre 9 ianuarie, dintr-o casă aflată în construcție.
  Cei doi suspecţi au pătruns într-un imobil din Alba Iulia, aflat în construcție iar din interior au sustras țeavă de cupru din instalația pentru căldură şi o baterie pentru chiuvetă din inox, cauzând un prejudiciu estimat la 1.400 lei.
  Deşi bunurile au fost valorificate poliţiştii au reuşit recuperarea parţială a acestora în valoare de aproximativ 600 lei şi restituirea lor părţii vătămate.
  În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, faptă pedepsită de art. 208 alin 1, 209 alin 1 lit. „a, g și i„ din Cod penal, și pentru recuperarea totală a prejudiciului, suspecţii fiind cercetaţi în stare de libertate.

Read more...

Monica Niculescu A CÂŞTIGAT TURNEUL de dublu de la Hobart

  • Published in Sport

  Perechea Monica Niculescu/Klara Zakopalova (România/Cehia) a câştigat, sâmbătă, proba de dublu din cadrul turneului de la Hobart (Australia), dotat cu premii în valoare totală de 250.000 de dolari, informează wtatennis.com, conform Mediafax.
  Niculescu şi Zakopalova au învins, în finală, cu scorul de 6-2, 6-7 (5), 10-8, perechea Lisa Raymond/Shuai Zhang (SUA/China), cap de serie numărul 2.
  Prin câştigarea finalei, Niculescu şi Zakopalova şi-au asigurat un premiu de 12.300 de dolari şi 280 de puncte WTA.
  Niculescu şi Zakopalova au câştigat la Hobart al doilea turneu de dublu în acest an, după ce în 4 ianuarie s-au impus şi la Shenzhen (antena3.ro).

Read more...

Preşedintele Franţei NEAGĂ relaţia amoroasă cu actriţa Julie Gayet

  • Published in Monden

  Preşedintele francez Francois Hollande neagă că ar avea o relaţie amoroasă cu Julie Gayet şi ameninţă că va acţiona în instanţă revista defăimătoare. În urma declaraţiilor liderului de la Palatul Elysee, tabloidul francez a anunţat că intenţionează să renunţe la reportaj.
  Jurnaliştii francezi spun că preşedintele are întâlniri nocturne cu actriţa în vârstă de 41 de ani, pe care ar fi cunoscut-o atunci când aceasta a jucat într-unul dintre clipurile sale de campanie.
   Actriţa l-ar fî întâlnit pe liderul de la Elysee în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale, când a realizat un clip electoral pentru Hollande.
  De când a fost ales în funcţie, Hollande locuieşte la Elysee cu jurnalista Valerie Trierweiler, femeia pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi, Segolene Royale.
  Electoratul nu pare însă foarte interesat de această nouă poveste de dragoste a preşedintelui, şi asta pentru că francezii au fost mereu toleranţii cu infidelităţile liderilor lor. Jacques Chirac era cunoscut pentru aventurile sale amoroase, iar Francois Mitterand a avut o amantă în toată perioada în care a fost la putere, cu care a avut şi un copil.
Sursa: antena3.ro

Read more...

222 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 33.005 lei aplicate de poliţişti şoferilor depistaţi cu probleme în trafic

  Vineri,10 ianuarie în intervalul orar 7.00 – 13.00, un număr de 49 de poliţişti de la Serviciului Rutier şi a subunităţilor din structura Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au organizat o acţiune pe raza judeţului Alba, de prevenire a riscului rutier şi combaterea încălcării normelor legale privind efectuarea manevrei de depăşire, una dintre principalele cauze a producerii de accidente rutiere.
  Operaţiunea s-a soldat cu depistarea unei infracţiuni şi aplicarea a 222 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 pentru nerespectarea normelor legale privind depăşirea, 67 pentru nerespectarea regimului de viteză, 31 pentru neportul centurii de siguranţă şi 92 pentru alte abateri la regimul rutier.
  Totodată au fost reţinute în vederea suspendării 17 permise de conducere şi retrase 5 certificate de înmatriculare. Valoarea sancţiunilor aplicate se ridică la suma de 33.005 lei.

Read more...

Volei Alba-Blaj- Ştiinţa Bacău, duminică 19 ianuarie, de la ora 18.00, în Sala de Sport "Timotei Cipariu" din Blaj

  • Published in Sport

  Echipa blăjeană de volei feminin, Volei Alba-Blaj, va începe noul an sportiv pe data de 19 ianuarie, când va întâlni într-un meci oficial, în Sala "Timotei Cipariu" din localitate, pe campioana Ştiinţa Bacău participantă în Champions League.
  Meciul se va juca de la ora 18.00 şi va fi transmis în direct pe postul de televiziune Digi Sport  

Read more...

Americanii, puşi în gardă pentru Soci. Securitatea la Jocurile Olimpice va fi asigurată și de agenți FBI

  Departamentul de Stat îi avertizează pe americanii care vor să meargă la Soci, în timpul Olimpiadei de iarnă, asupra riscurilor privind terorismul.
  Într-o alertă de călătorie, sunt amintite actele de terorism din ultimele trei luni, inclusiv recentele atentate de la Volgograd. Turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mult timp în mijloacele de transport sau în aglomeraţie.
  Avertizarea vine şi după ce autorităţile ruse au descoperit cadavrele a cinci oameni împuşcaţi la 250 de kilometri de satul olimpic.
  FBI a anunţat, de altfel, că va trimite agenţi la Moscova şi la Soci, pentru a-i ajuta pe omologii ruşi în menţinerea securităţii în regiune.
  Departamentul de Stat mai trage un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte mica infracţionalitate, precum şi capacitatea limitată a infrastructurii din sănătate de a face faţă unui număr atât de mare de oameni care vor fi prezenţi în timpul competiţiei.
Sursa: digi24.ro

Read more...

În judeţul Alba sunt peste 40 de cazuri de persoane infestate cu trichineloză

  40 de cazuri de persoane îmbolnăvite cu trichineloză s-au înregistrat în judeţul Alba în cursul acestei săptămâni, conform directorului DSP Alba, Horia Timiş. Aceste cazuri se datorează consumului de carne infestată provenită de la porcii crescuţi în gospodăriile personale.
  Au fost supuse analizelor în laboratorul DSP Alba un număr de 50 de eşantioane, dintre care 30 au avut rezultat pozitiv la infestare cu Trichinella. Persoanele infestate sunt sub supraveghere şi tratament medical în spitalele din judeţ. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zona Aiud, 21 de persoane, în Blaj 20 de persoane şi în localitatea Vinerea. Acestea reprezintă datele din evidenţa DSP Alba, primite până vineri, 10 ianuarie, ora 17.
  Autorităţile în domeniu specifică faptul că riscul de infestare apare în momentul în care se consumă carnea de porc, de cal, nutrie sau vânat, care sunt predispuse la infestarea cu larve vii sau chisturi viabile. La om marea majoritate a contaminărilor sunt fără simptome, dar sunt întâlnite şi unele cazuri clinice cu evoluţie severă, care netratate pot atrage decesul. Aceste manifestări clinice sunt în funcţie de cantitatea de carne consumată, de masivitatea infestării si mai ales de rezistenşa organismului.
  Persoanele infestate trebuie să fie atenţi la următoarele semne: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne: infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman.
  Medicii spun că principalii factori ce favorizează îmbolnăvirea sunt  consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnaţ uscat sau afumat, şuncă, achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate sau tăierea clandestină a animalelor.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686