Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Monday, 02 December 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Amplasarea radarelor în data de 3 decembrie

Drumul Naţional 1 – Galda de Jos – Teiuş - Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa - limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia - Sebeş – Cut – Cunţa

Drumul Naţional 1 – Alba Iulia –Sântimbru – Oiejdea

Drumul Naţional 7 – Săliştea – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 7-Alba Iulia – Şibot - limită judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 14 B  - Blaj – Şona – Jidvei - Cetatea  de Balta - Bălcaciu - Biia 

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori – Daia Romana

Drumul Naţional 74 A - Câmpeni –Vadu Moţilor - Albac

Drumul Naţional 74 - Alba Iulia - Miceşti - Ighiu

Drumul Naţional 74 - Abrud –– Bucium Cerbu - Zlatna – Feneş

Drumul Naţional 75 - Baia de Arieş – Lupşa

Drumul Județean 750 C - Teiuş – Stremţ

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării - Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir - strada Victoriei

 

Read more...

Unul dintre liderii unei grupări infracţionale ce folosea ca mod de operare metoda Singer, a fost prins de poliţiştii din Alba

  În ziua de duminică, 1 decembrie, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, l-au identificat şi reţinut, pe raza municipiului Alba Iulia, pe condamnatul Hăuca Mihăiţă care era urmărit la nivel naţional şi internaţional.

  Urmăritul este posesorul unui mandat de executare a închisorii, fiind condamnat de Judecătoria Alba Iulia la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani şi 5 luni închisoare pentru comiterea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi înşelăciune în formă calificată.

  Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.

Read more...

Exercitii impotriva celulitei!

  • Published in Monden

 

Chiar daca ai reusit sa iti sculptezi frumos bratele si talia, celulita se lasa mai greu convinsa. Insa exercitii fizice intense, o vointa de fier, cate 30 de minute in fiecare zi si cateva tratamente corporale facuta chiar la tine acasa pot da rezultate dupa numai 2-3 saptamani. Azi vom incepe antrenamentul cu cateva exercitii impotriva celulitei!

Exercitiul 1. Stai in genunchi si in maini cu privirea in fata. Din aceasta pozitie  vei ridica un picior, fara sa il intinzi, cat de sus poti, ca si cum ai impinge cu talpa spre tavan. Executi miscari scurte si rapide, incordand in acelasi timp abdomenul. Vei simti in curand muschii feselor cum lucreaza. 3 serii a cate 30 de repetari pentru fiecare picior.

Exercitiul 2. Incepi din aceeasi pozitie de mai devreme, numai ca acum, piciorul se va duce in lateral, fara a indrepta genunchiul. Miscarile sunt tot scurte si vei simti cum lucreaza muschii coapselor interioare. La fel, cate 3 serii a cate 30 de repetari pentru fiecare picior.

Exercitiul 3. Urmatorul exercitiu este foarte simplu, insa de efect. Este vorba de genoflexiuni. Stai in picioare, cu talpile departate la nivelul umerilor si bratele in sold. De aici te lasi in jos, cat de mult poti fara sa ridici calcaiul de pe podea, apoi revii in pozitia initiala. In tot acest timp trebuie sa tii spatele drept, privirea in fata si abdomenul incordat. 2 serii a cate 50 de genoflexiuni sunt suficiente.

Exercitiul 4. Stai pe burta cu mainile sub barbaie, picioarele perfect intinse. Din aceasta pozitie, vei ridica un picior cat de mult poti , apoi vei reveni la pozitia initiala, fara sa atingi insa podeaua cu piciorul. Executa miscari scurte, cu fesierii incordati la maxim. 2 serii a cate 20 de repetari pentru fiecare picior.

Exercitiul 5. Iata inca un exercitiu destul de usor. Stai in picioare, cu talpile apropiate. Genunchii ii indoi la 90 de grade si pui intre acestia o perna. Timp de 1 minut strange cat poti de tare perna intre picioare, fara a te ridica, apoi relaxeaza-te. Repeta acest exercitiul de 5 ori (reginele.ro).

Read more...

Ce impact are liberalizarea în factura la gaze

  România și-a luat angajamentul în fața instituțiilor financiare internaționale să liberalizeze prețul gazelor pentru populație și pentru consumatorii noncasnici. Primul pas a fost deja făcut

  Prețul gazelor destinate consumatorilor industriali a crescut de câteva ori anul acesta, potrivit calendarului de liberalizare a pieței asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internațional. Dereglementarea totală a prețului se va realiza până la 1 octombrie 2014 pentru clienții noncasnici și până la 1 octombrie 2018 pentru clienții casnici.
  Teoretic, liberalizarea va conduce la o scumpire cu peste 60% a gazului, în următorii patru–cinci ani. Această temă a stârnit unele discuții pro sau contra printre cunoscători, existând chiar, la un moment dat, o solicitare din partea Guvernului de a amâna cu şase luni calendarul de liberalizare a preţurilor. Cerere respinsă, de altfel, de Comisia Europeană. „Este o solicitare ilegală. Legea energiei spune că există două situații în care se poate amâna liberalizarea: o chestiune existentă în directivă, situație majoră de criză, amenințare majoră pentru siguranța aprovizionării și o chestiune acceptată pentru noi, situație în care cresc brusc prețurile de import și ANRE amână calendarul cu cel mult șase luni“, punctează, pe scurt, Otilia Nuțu, specialist în probleme energetice al Expert Forum.

  Altfel, aceasta consideră că există posibilitatea ca liberalizarea să se realizeze cu costuri minime pentru consumatorii casnici. De pildă, ideea cu „supraimpozitarea veniturilor din liberalizare“ era tocmai ca să se creeze niște sume suplimentare la buget prin care statul să fi plătit o parte din factură unei categorii de consumatori. „S-ar fi putut proteja chiar și 90% din consumatorii casnici de gaze. Aceștia vor fi mai afectați de creșterea prețurilor decât în cazul energiei electrice, unde prețul este mult mai aproape de nivelul de piață“, explică ea.

75% din consumul de gaze, producţie internă


  Acum, România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţia internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%. Preţul gazelor de import a ajuns, în această perioadă, la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Bineînțeles, liberalizarea, care se va finaliza în 2018, va schimba radical piața. „Vom avea concurență între Petrom, Romgaz, Gazprom și hub-ul de gaze de la Baum­garten. În plus, ce se mai concesionează până atunci și ce se mai descoperă în Marea Neagră“, detaliază Nuțu. Dar până atunci aceasta crede că anul viitor am putea asista la „tentative de blocare a reformei pieței gazului din partea unor mari consumatori“ și la reacții dure din partea Comisiei, dacă România „o ia pe această cale“.
  „Liberalizarea prețurilor este normal să se realizeze la un moment dat“, spune și Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri. Însă, potrivit lui, economia României nu este pregătită pentru o asemenea mișcare și nu va fi nici peste șase luni. „Liberalizarea este treptată tocmai pentru a înlesni acomodarea“, conchide el. _

Câteva repere


 La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali;

 La 1 octombrie, prețul a crescut cu 1% pentru consumatorii casnici și cu 2% pentru cei industriali;

 În 2014, va fi o majorare cumulată de 10% la consumatorii casnici, de 2% la 1 ianuarie, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie şi încă 3% la 1 octombrie;

 În perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale, la începutul fiecărui trimestru;

 Din 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Sursa:www.capital.ro

Read more...

Unul dintre cei mai mari angajatori din România își trimite angajații în șomaj tehnic

  Al treilea cel mai mare angajator deținut de statul român, și cel de-al patrulea din economia românească, a anunțat că își va trimite angajații, pe rând, în șomaj tehnic.

  Toţi angajaţii Complexul Energetic Oltenia, adică 19.000 de persoane, vor intra în şomaj tehnic, periodic, pe parcursul anului viitor. Vestea a venit chiar de la managerul companiei, Laurenţiu Ciurel, informează digi24.ro
  Potrivit directorului general al CE Oltenia, măsura a fost luată din cauza scăderii producţiei de cărbune de la 32 de milioane de tone la 25 de milioane de tone, pe fondul unor probleme apărute la utilaje. Prin urmare, s-a decis că în 2014 fiecare carieră va trece printr-o perioadă de o lună de şomaj tehnic, pe rând.
Managerul complexului speră că măcar trei grupuri energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova vor funcţiona.
  Sindicatele nu au oferit deocamdată un punct de vedere la anunţul directorului Complexului Energetic Oltenia.
  În ceea ce priveşte disponibilizările, şeful companiei a promis că anul viitor nu vor pleca acasă mai mult de 600 de oameni. Sursa:www.capital.ro

Read more...

2-23 decembrie: „Dăruieşte bucurie! Poţi fi primul care aduce sărbătoare în sufletele lor!” , o campanie umanitară a Inspectoratului General pentru Imigrări

  Inspectoratul General pentru Imigrări lansează astăzi, 02 decembrie a.c., campania „Dăruieşte bucurie! Poţi fi primul care aduce sărbătoare în sufletele lor!”

  Campania se desfăşoară în perioada 02-23 decembrie a.c. şi are ca scop strângerea de bunuri prin contribuţie benevolă pentru persoanele solicitante de azil şi refugiaţi din România, acestea fiind dăruite în preajma sărbătorilor de iarnă.

  Puteţi să vă alăturaţi cadrelor Inspectoratului General pentru Imigrări în demersul campaniei, fie cu un cadou cumpărat, fie cu jucării, rechizite, hăinuţe sau orice alte articole folositoare pentru copii şi adulţi.

  Cei care doresc să participe la această campanie sunt aşteptaţi la sediul Inspectoratul General pentru Imigrări Alba, aflat pe din mun. Alba Iulia, strada I.C.Brătianu, nr.1B, Alba Iulia.

Read more...

Copiii ocrotiţi în Aşezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş au sărbătorit Ziua Naţională a României

  Copiii ocrotiţi în cadrul Aşezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş au sărbătorit şi ei, într-un stil propriu, Ziua Naţională a României. Copiii s-au pregătit timp de câteva zile pentru cea mai mare sărbătoare a românilor, au învăţat poezii şi cântece patriotice şi au creat steguleţe tricolore.

  Ziua a început cu participarea copiilor la slujba de duminică, iar la întoarcere, aceştia au participat la pregătirea unei mese festive. Punctul principal al zilei a fost constituit de organizarea unui concurs de cultură generală, cu întrebări legate de semnificaţia Zilei Naţionale. Copiii şi-au demonstrat încă o dată isteţimea, oferind răspunsuri corecte şi complete.         La final, au fost desemnaţi 6 câştigători, iar premiile au constat în bani.

  „Spiritul românesc de sărbătoare s-a făcut simţit în 1 decembrie şi în cadrul aşezământului nostru, în rândul copiilor ocrotiţi în casa de tip familial. Aerul festiv se resimte şi astăzi, când doi dintre cei 13 copii ai casei îşi sărbătoresc ziua de naştere. Le urăm să fie sănătoşi şi să aibă parte de multe bucurii!” a spus Ciprian Orga, coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş.

  Aşezământul Social „Sf. Mucenic Ciprian” a fost înfiinţat în anul 2003 şi funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia fiind coordonat de teolog asistent social Ciprian Orga. Aşezământul are în prezent trei module: un centru educaţional pentru copii unde 25 de copii sunt sprijiniţi pentru prevenirea abandonului şcolar şi familial, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, formarea unor principii şi conduite morale de viaţă, precum şi responsabilizarea comunităţii locale faţă de problemele acestor copii, serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice, primul serviciu de acest gen inaugurat în cadrul reţelei judeţene, cu scopul de a ajuta 35 de persoane vârstnice aflate în dificultate şi o casă de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani (Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia).

Read more...

Echipajele ISU Alba, la datorie şi la sfârşitul săptămânii trecute

  Echipajele Inspectoratului de Situaţie şi Urgenţă Alba, au avut de intervenit la mai multe cazuri urgente sesizate de populaţie, la sfârşitul săptămânii trecute.

  Astfel, detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină sâmbătă, la ora 14.04, pe str. 1 Decembrie din municipiul Aiud, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un camion. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii. Ca urmare a incendiului, au ars acumulatorii camionului. Pagubele produse se ridică la circa 1.000 lei, iar cele salvate la aproximativ 10.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la acumulator electric defect.

 De asemenea, garda de intervenţie Blaj a fost solicitată să intervină sâmbătă seara, la ora 19.28, pe str. Mitropolit Ion Vancea din municipiul Blaj, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în dormitorul unui centru de plasament. În momentul izbucnirii incendiului, în casă se aflau 49 copii şi un îngrijitor, care la acea oră serveau masa. Aceştia nu au fost în pericol, deoarece sala de mese este situată în alt corp al clădirii. La sosirea echipajelor ISU, ieşea fum dintr-un dormitor. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD. În incendiu, au ars 1 pat, 1 noptieră, 1 dulap, 1,5 mp pardoseală şi 6 mp de perete de lemn, producând pagube în valoare de circa 3.000 lei, iar datorită intervenţiei prompte a pompierilor, au fost salvate bunuri de aproximativ 15.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un conductor electric defect.

  Echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al jud. Alba au intervenit, în perioada de 29.11.2013 – 02.12.2013, la un număr de 33 de solicitări.

Read more...

"Jocurile foamei: Sfidarea", lider în box office-ul nord-american pentru a doua săptămână

  • Published in Monden

  Filmul SF "Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire", al doilea din saga "Jocurile foamei", este lider pentru a doua săptămână consecutiv în box office-ul nord-american, cu încasări de 74,5 milioane de dolari. "Jocurile foamei: Sfidarea", în regia lui Francis Lawrence, cu Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci şi Lenny Kravitz, urmăreşte noile aventuri ale tinerei Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) din Panem, o societate autoritară dominată de oligarhii din Capitoliu, care domnesc prin teroare în cele 12 districte în care trăieşte majoritatea populaţiei, informează boxofficemojo.com. Katniss şi Peeta (Josh Hutcherson) au câştigat împreună sângeroasele Jocuri ale Foamei, sfidând pentru prima dată în istorie regulile impuse de Capitoliu. Reveniţi în Districtul 12, speră să trăiască în pace. După toate obstacolele peste care au trecut, au câştigat o viaţă sigură şi decentă pentru familiile lor. Dar, în timp ce Katniss şi Peeta sunt forţaţi să facă Turul Învingătorilor, apar zvonuri cu privire la o revoltă printre locuitorii districtelor. În ochii conducătorilor, ei sunt sursa acestei rebeliuni. Dacă nu vor reuşi să convingă naţiunea Panemului că sunt în continuare îndrăgostiţi, consecinţele ar putea fi dezastruoase.

  Filmul de animaţie "Frozen/ Regatul de gheaţă" intră în clasament direct pe locul al doilea, cu încasări de 66,7 milioane de dolari în primul weekend de proiecţii în cinematografele nord-americane. Când o profeţie malefică scufundă un întreg regat într-o iarnă veşnică, tânăra Anna va trebui să facă echipă cu Kristoff, un alpinist plin de curaj, pentru a porni în căutarea Crăiesei Zăpezii, singura care ar putea pune capăt blestemului. Călătoria le va scoate în cale troli, un amuzant om de zăpadă pe nume Olaf, fiinţe magice, dar şi o mulţime de pericole. Vocile personajelor principale din film sunt asigurate de Kristen Bell, Idina Menzel şi Josh Gad.

  Pelicula "Thor: Întunericul" coboară o poziţie şi se situează pe locul al treilea, cu încasări de 11,1 milioane de dolari. Filmul fantasy, regizat de Alan Taylor ("Urzeala tronurilor", 2011), este continuarea lungmetrajului "Thor" din 2011, care prezintă aventurile fiului regelui Odin, inspirate din revistele de benzi desenate din seria Marvel Comics. După evenimentele din "Thor", zeul luptă pentru a reinstaura ordinea în cosmos, însă o străveche rasă, în frunte cu răzbunătorul Malekith, se întoarce pentru a trimite Universul înapoi în întuneric.

  Comedia romantică "The Best Man Holiday", regizată de Malcolm D. Lee, coboară de asemenea un loc, până pe poziţia a patra, obţinând încasări de 8,4 milioane de dolari. Filmul, care a avut un buget de numai 17 milioane de dolari, cu Morris Chestnut şi Taye Diggins în rolurile principale, prezintă întâlnirea dintre foşti colegi de facultate în timpul vacanţei de Crăciun, în timpul căreia se reaprind vechi rivalităţi şi poveşti de dragoste.

  Filmul de acţiune "Homefront/ Oraşul fără legi", cu James Franco, Jason Statham, Kate Bosworth şi Winona Ryder, ocupă locul al cincilea în box office, în primul weekend de la lansarea în America de Nord, cu încasări de 6,9 milioane de dolari. Jason Statham este Phil Broker, un fost agent de la divizia antidrog şi, în acelaşi timp, un tip dedicat familiei. Pentru a scăpa de trecutul violent, Broker se mută împreună cu fetiţa lui într-un orăşel aparent liniştit, în care legea este dictată după bunul plac al unui cartel de traficanţi de droguri. Când viaţa fiicei lui este pusă în pericol, Broker este constrâns să intre în acţiune şi să ia măsuri pentru a-l opri pe şeful grupării mafiote, Gator Bodine (James Franco), un bărbat fără scrupule şi cu vicii periculoase.

  Comedia "Tată fără număr/ Delivery Man", cu Vince Vaughn şi Chris Pratt, ocupă locul al şaselea, cu încasări de 6,9 milioane de dolari. Filmul spune povestea lui David Wozniak (Vince Vaughn), un bărbat obişnuit a cărui viaţă este dată peste cap când află că, în urma unei greşeli la clinica de fertilizare cu care a "colaborat" în studenţie, este tatăl a 533 de copii. Dator unor mafioţi şi respins de iubita sa însărcinată, lucrurile păreau că nu pot sta mai prost pentru David, dar iată că 142 dintre copiii săi necunoscuţi vor să-i afle identitatea în urma unui proces.

  Filmul "The Book Thief", cu Geoffrey Rush şi Emily Watson, debutează pe locul al şaptelea în clasament, cu încasări de 4,8 milioane de dolari. Bazat pe bestsellerul omonim scris de Markus Zusak, filmul explorează aventurile lui Liesel (Sophie Nélisse), o fetiţă de nouă ani adoptată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Faptul că trebuie să se acomodeze în căminul noilor părinţi adoptivi pare iniţial să fie doar o povară în plus pe umerii fetiţei, dar, în curând, Hans (Geoffrey Rush) şi Rosa (Emily Watson) ajung să-i câştige încrederea. La acest lucru contribuie şi faptul că Hans o învaţă pe Liesel să citească, deschizându-i accesul spre lumea magică a cărţilor, într-o perioadă în care naziştii ard capodoperele literaturii universale în pieţe.

  Filmul "Black Nativity", cu Angela Bassett, Forest Whitaker şi Jennifer Hudson, intră în clasament pe locul al optulea, cu încasări în primul weekend de la lansare de 3,8 milioane de dolari. Acest film de Crăciun spune povestea lui Langston, un adolescent crescut de o mamă singură în Baltimore. Acesta va călători la New York de Crăciun, pentru a petrece sărbătorile alături de rudele sale. În timpul acestei călătorii îşi va face noi prieteni şi va descoperi adevărata semnificaţie a familiei şi a iertării.

  Comedia "Philomena", în regia lui Stephen Frears, debutează în clasament pe locul al nouălea, cu încasări de 3,7 milioane de dolari. Cu Steve Coogan, Judi Dench şi Charlie Murphy în rolurile principale, filmul aduce în prim-plan povestea unei mame căreia i se face o mare nedreptate şi care porneşte în căutarea unei rezolvări a problemelor sale.

  Comedia "Last Vegas" coboară de pe locul al şaselea pe al zecelea, cu încasări de 2,7 milioane de dolari. Cu Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman şi Kevin Kline, comedia surprinde aventurile unor sexagenari care merg la Las Vegas pentru a organiza o petrecere a burlacilor. Sursa:mediafax.ro

Read more...

Leul s-a întărit uşor raportat la Euro şi a fost relativ stabil faţă de USD

  De curând, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a realizat o analiză privind evoluţia monedei naţionale a României, în comparaţie cu principalele valute.

  Astfel, leul a înregistrat o apreciere minimă (uşor peste 0,1%), la sfârşitul lui noiembrie comparativ cu valoarea sa raportată la Euro de la începutul lunii, fiind una dintre cele două monede din UE care s-au întărit în luna care s-a încheiat. "Evoluţia Leului trebuie considerată în contextul unui cumul de factori din ultima perioadă: România a avut în trimestrul al treilea cea mai mare creştere economică procentuală din UE, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la "stabilă" la "pozitivă" şi a confirmat calificativul la "BB+" etc. În plus, trebuie subliniat şi faptul că Leul a fost destul de puţin afectat de reducerea dobânzii de referinţă de către BNR (față de măsura în care ar fi putut fi în astfel de cazuri)", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

  Lira sterlină a crescut cu cca 2% faţă de Euro la finele lui noiembrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul lunii, pe fondul unor rezultate economice peste aşteptări în Marea Britanie, întărite de estimările favorabile ale Băncii Angliei privind perioada următoare. Restul monedelor din UE au scăzut față de Euro, în luna care s-a încheiat. Astfel, Coroana cehă a marcat în noiembrie cea mai mare scădere din regiune, prăbuşindu-se cu cca 6% faţă de Euro: în contextul unei evoluţii nesatisfăcătoare a economiei cehe, Banca Naţională a Cehiei a intervenit pe piaţa de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu scopul de a stimula exporturile şi a creşte inflaţia, ajunsă la un nivel îngrijorător. Forintul a marcat o depreciere de aproape 2% faţă de Euro la sfârşitul lui noiembrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul lunii; Coroana suedeză a scăzut cu 1,2% în acelaşi interval, Zlotul polonez cu 0,4%, iar Kuna croată cu 0,2%.

  În ceea ce priveşte ansamblul celor 11 luni trecute din anul curs, Leul se menţine "pe podium", fiind singura monedă din UE care la sfârşitul lui noiembrie marchează o apreciere (cca 0,4%) faţă de valoarea sa raportată la Euro de la începutul lui ianuarie. Celelalte monede din UE s-au depreciat pe anul în curs faţă de Euro.  Coroana cehă a înregistrat o scădere de cca 9% la finele lunii trecute faţă de valoarea sa din ianuarie, Coroana suedeză a scăzut cu 3,8%, Forintul cu 3,4%, Zlotul cu 3,1%, Lira sterlină cu 2,1%, iar Kuna croată cu 1,1%. "În ceea ce priveşte monedele din Europa din ţările non-UE, va fi interesant de urmărit în viitor modul în care Leul moldovenesc va fi influenţat de contextul ce va fi generat de Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, parafat recent; acesta implică inclusiv crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare, ce va presupune liberalizarea graduală a comerţului- reducerea taxelor vamale etc.- urmând astfel să aducă avantaje atât pentru exportatori, cât şi pentru importatori", a precizat Silviu Pojar.

  Euro rămâne pe anul în curs în avantaj în faţa Dolarului american, înregistrând o apreciere de aproape 3% faţă de moneda americană la finele celor 11 luni. Leul a fost relativ stabil faţă de USD în noiembrie, cotaţia sa de la sfârşitul lunii fiind foarte apropiată de cea de la începutul acesteia. Moneda naţională rămâne în plutonul monedelor din regiune care după 11 luni din anul în curs s-au întărit faţă de USD, la finele lunii trecute Leul crescând cu aproximativ 3% faţă de valoarea sa de la începutul lui ianuarie.

"Chiar dacă am intrat în ultima lună din 2013, cu Sărbătorile de Iarnă, calendarul evenimentelor rămâne important în ceea ce priveşte rezultatele economice pe care le aşteptăm. În plus, atât Banca Centrală Europeană, cât şi FED vor avea în decembrie ultimele reuniuni de politică monetară pe anul în curs; cel mai probabil scenariu din prezent arată că nu se vor anunţa modificări importante, dar surprize pot să apară oricând, după cum au demonstrat în 2013 ambele instituţii", a arătat Silviu Pojar.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686