Logo
Print this page

Savanții și activiștii denunță intoleranța față de biserica Shincheonji după incidentul cu Coronavirus

Savanții și activiștii denunță intoleranța față de biserica Shincheonji după incidentul cu Coronavirus

Mass-media din întreaga lume concentrează atenția asupra Bisericii Shincheonji, o nouă mișcare religioasă creștină din Coreea de Sud, după ce membrii bisericii din Daegu au fost infectați cu Coronavirus.

„În calitate de savant care a studiat Schincheonji, a spus prof. Massimo Introvigne, un cunoscut sociolog italian al religiei și directorul CESNUR (Centrul de Studii pentru Noile Religii), mă preocupă faptul că mass-media internațională care, în mod evident, nu cunosc nimic despre această biserică, au „descoperit-o” peste noapte din cauza incidentelor provocate de Coronavirus în Coreea și au repetat informații inexacte pe care le-au preluat de la surse mărunte de pe Internet.”

„Chiar și mai îngrijorător, a adăugat Introvigne, este faptul că membrii Shincheonji care au contractat virusul, care sunt victimele acestei povești, sunt tratați în mod nedrept de mass-media coreeană și descriși drept „membri ai unui cult”. Mai rău, unii membri Shincheonji au fost insultați, discriminați și forțați să plece de la locul de muncă, ca niște țapi ispășitori pentru ceea ce a devenit o isterie națională și internațională despre virus.”

Articole internaționale ostile Shincheonji au citat versiunea în limba engleză a unui comunicat de presă din 19 februarie al Centrelor Coreene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC -  Korea Centers for Disease Control and Prevention), o organizație care se află sub Ministerul Protecției Sociale și Sănătății din Coreea de Sud, care a descris biserica drept un „cult coreean. “Cuvântul „cult” nu se regăsește în versiunea coreeană a comunicatului de presă, nici în comentariile președintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a numit în mod constant Shincheonji drept o „biserică”.

Shincheonji cooperează cu KCDC pentru a ține sub control Coronavirus, respectând toate indicațiile autorităților, a făcut cunoscut un comunicat al Bisericii Shincheonji. În același timp, s-au ridicat întrebări cu privire la faptul că, în ciuda preocupărilor exprimate de Asociația Medicală Coreeană, Coreea de Sud nu interzice intrarea în țară din China. Agenția publică de știri sud-coreenă, Yonhap News, a menționat posibila relație între sosirea a 1.000 de studenți chinezi în excursii școlare la Daegu luna trecută și izbucnirea epidemiilor de acolo.

Ca parte a cooperării sale cu KCDC, Shincheonji a furnizat autorităților o listă cu toți membrii congregației sale din Daegu.

Din nefericire, această listă a fost divulgată unor agenții de presă, ceea ce duce la discriminarea, insultarea și, în unele cazuri, la destituirea de la locul de muncă a membrilor Shincheonji.

Sentimentul anti-Shincheonji din Coreea de Sud este alimentat de grupuri creștine conservatoare și fundamentaliste, perturbate de creșterea rapidă a Shincheonji. Aceste grupuri au un istoric de propagandă acidă și chiar violență fizică împotriva Shincheonji, ai cărei membri sunt răpiți în mod frecvent și închiși pentru a fi supuși convertirii forțate (deprogramare), iar acum au mers atât de departe încât îi acuză pe membrii Shincheonji de răspândirea intenționată a virusului. Această propagandă este periculoasă și iresponsabilă, au declarat atât Introvigne, cât și Willy Fautré, șeful ONG-ului Human Rights Without Frontiers din Bruxelles.

„Faptul că autoritățile sud-coreene au închis ochii la practicile ilegale de convertire forțată și deprogramare împotriva membrilor Shincheonji, a spus Fautré, a dus la violență suplimentară. Acum, aceiași protestanți fundamentaliști profită de virus pentru a disemina discursuri pline de ură și practici de discriminare care încalcă flagrant drepturile omului.”

 

Anunț oficial legat de poziția asupra COVID-19

Dragi cetățeni respectabili ai Coreei,

Nouă, Shincheonji Biserica lui Isus (Shincheonji) ne pare foarte rău că cetățenii coreeni, incluzând pe cei care vin la Shincheonji au fost infectați cu noua boală infecțioasă coronavirus (COVID-19), care a cauzat foarte multe griiji. Shincheonji cooperează la cea mai mare măsură cu autoritățile publice de sănătate coreene pentru prevenirea răspândirii virusului.

Au fost anunțați toți cei 245.000 de membrii Shincheonji, incluzând 9.294 ai Bisericii Daegu și 201 care au vizitat Biserica Daegu să limiteze activitățile în aer liber.

Lista persoanelor care au participat la slujba din seara din 18 februarie în aceeași locație cu cel de-al 31-lea pacient confirmat a fost oferită orașului Daegu în acea seară. A doua zi la 6 dimineața (19 februarie), lista finală a fost trimisă către Centrele pentru Controlul Bolilor și Prevenirii ale Coreei (KCDC). Cum numărul de cazuri confirmate a crescut, KCDC a cerut pe data de 19 februarie seara lista cu toti membrii din Biserica Daegu, iar Shincheonji a răspuns oferind lista a doua zi (20 februarie).

În prezent, 9.294 membrii ai Bisericii Daegu au intrat în auto-carantină și merg la verificările pentru COVID-19. De pe data de 18 februarie, activitățile legate de biserică ale membrilor inclusiv întâlnirile slujbele de închinare, evanghelizarea etc au fost oprite și Shincheonji îi verifică zilnic pe cei care prezintă simptome ale virusului. Pentru a face acest lucru, se comunică foarte strâns cu KCDC.

Mai mult, pe data de 18 februarie, când primul caz din Biserica Daegu a fost confirmat, le-a fost poruncit la 1.100 de biserici și clădirilor afiliate din întreaga țară să fie închise și până pe 21 februarie au fost făcute dezinfectări. Pe data de 22 februarie, starea dezinfectarii a fost făcută publică și a fost transmisă la KCDC împreună cu adresele tuturor clădirilor bisericilor și anexelor. Această infomație este deschisă publicului pe pagina oficială a Shincheonji.

Mai mult, după identificarea celor 201 de membrii care au vizitat Biserica Daegu între sfârșitul lui ianuarie și 18 februarie, aceștia au fost instruiți să intre singuri în carantină și să contacteze centrele publice de sănătate. Lista cu membrii a fost oferită la KCDC și autorităților locale corespunzătoare și de asemenea la Seul și provinciei Gyeonggi.

Potrivit informațiilor oferite de către KCDC de astăzi (23 februarie) la ora 9 dimineața, din 556 de pacienți confirmați, 309 au legătură cu Shincheonji. Pentru a micșora răspândirea virusului prin comunitățile locale, Shincheonji verifică simptomele tuturor membrilor Bisericii Daegu și a celor 201 de vizitatori ai bisericii în timp ce este transmisă informația la KCDC pentru o cooperare strânsă.

În cazul celor 670 de membri ai Bisericii Daegu care nu au putut fi găsiți, Shincheonji depune tot efortul pentru a ajunge la ei împreună cu autoritățile publice de sănătate, dintre care 417 au fost instruiți să fie testați pentru infecție. Toate măsurile posibile sunt implementate pentru a-i contacta pe restul 253 care nu au putut fi contactați pentru că nu au mai participat la biserică de mult.

Shincheonji Biserica lui Isus exercită tot efortul pentru a preveni proliferarea COVD-19 în timp ce cooperăm cu guvernul sud-coreean și cu autoritățile publice de sănătate. De la începutul lunii ianuarie, Sediul Central Shincheonji a instruit 74 de biserici din toată țara prin aproximativ patru notificări oficiale să restricționeze intrarea în clădirile bisericilor a celora care au vizitat recent China, sau care au intrat in contact cu vizitatori sau care au avut simptome de răceală precum febră sau tuse pentru protejarea membrilor. Din 18 februarie, toate întâlnirile au fost interzise.

Cum Shincheonji înțelege și împărtășește grija și neliniștea cetățenilor legată de noul coronavirus, se chinuie din a opri răspândirea COVID-19. Cu toate acestea, nu putem decât să ne pară rău pentru că unele companii de presă abuză intenționat de această oportunitate pentru a ataca Shincheonji prin a transmite că Shincheonji acoperă din intenționat situația.

Shincheonji menține o comunicare apropiată cu autoritățile publice de sănătate și încearcă să oprească epidemia cât de repede posibil. Cerem ca acele povești speculative transmise sau articole cu conținuturi nefondate despre Shincheonji să se oprească. 

Pentru a accelera procesul de oprire a epidemiei, Shincheonji a transmis o listă completă către autoritățile publice de sănătate cu membrii Bisericii din Daegu. Cu toate acestea, lista a fost divulgată, făcând ca membrii Shincheonji să devină o țintă a unei nedreptăți nejustificate cum ar fi concediu nedeterminat, discriminare, inslulte și chiar opresiune pentru a renunța la locurile de muncă avute in comunitățile locale.

Cei care participă la Shincheonji sunt de asemenea cetățeni ai Republicii Coreea, care își duc viața zilnică având încredere în măsurile luate de autoritățile de carantină pentru a lupta împotriva COVID-19. Ei sunt victimele COVID-19.

COVID-19 este un virus care a început în China și care s-a răspândit în Coreea. Cerem ca toată lumea să recunoască faptul ca membrii Shincheonji sunt cele mai mari victime ale COVID-19, ducând greul răspândirii virusului. Rugăm cu sinceritate ca toți să se oprească din a ataca fără temei și din a avea ură împotriva membrilor Shincheonji.

Situația din acest moment este una pe care ar trebui să o biruim prin eforturile concentrare ale guvernului și ale tuturor cetățenilor incluzând pe cei care fac parte din Shincheonji. Noi promitem, încă o dată, de a fi pe deplin aganjați în a face tot ce este cu putință pentru ca epidemia să ajungă cât mai repede la un sfârșit. De asemenea, rugăm din nou membrii Shincheonji să fie pe deplin cooperanți cu autoritățile.

Sperăm cu sinceritate ca epidemia să se sfârșească și ca pacienții confirmați să se facă bine complet.

Vă mulțumim.

Grupul de Lucru COVID-19

Sediul Central al Shincheonji Biserica lui Isus

 

 

Last modified onFriday, 28 February 2020 10:58

Latest from Redactia Stiri Albaiulianul

© Albaiulianul. All rights reserved.