Logo
Print this page

O moldoveancă, acuzată de spionaj în favoarea României, arestată la Moscova

O moldoveancă, acuzată de spionaj în favoarea României, arestată la Moscova

O moldoveancă de 43 de ani a fost arestată la Moscova, fiind acuzată de spionaj pentru serviciile secrete ale României. Carina Ţurcan, care deţine şi cetăţenia rusă, este director în consiliul de administraţie al "Inter RAO". Presa de la Moscova susţine că femeia era responsabilă de tranzacţiile cu energie electrică în mai multe ţări și de centrala de la Cuciurgan, care aparţine companiei.

Publicaţia Kommersant scrie că suspecta ar fi colaborat cu oameni de afaceri care ar avea legături cu Serviciul de Informaţii Externe din România. Procurorii susţin că ea ar fi transmis documente secrete de stat. FSB a făcut percheziţii acasă şi în biroul Carinei Ţurcan, care a fost plasată în arest preventiv până în data de 13 august. Potrivit agenției de presă Tass, măsura arestării preventive a fost luată de Tribunalul din Lefortovo, în urma cererii procurorilor. Femeia deţine acţiuni în cadrul Inter RAO, unde avea contract de muncă până în 2022.

Conform surselor ruse, Karina Valerievna Țurcan este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare națională. Precizăm că, în Rusia, de acuzația de spionaj "beneficiază" numai străinii, pe când în cazul cetățenilor ruși acuzația devine "trădare națională" sau "a statului". Ţurcan riscă până la 20 de ani în închisoare.

Potrivit site-ului companiei, citat de presa rusă, Ţurcan s-a născut în 1974 şi are studii superioare la facultăţi din Republica Moldova şi are un MBA în Spania. Este membru al consiliului de administraţie al companiei Inter RAO UES din 2012, conducând divizia geografică Moldova — Ucraina — România. Țurcan deține 36.914.877,36 acțiuni ale Inter RAO (0,0354% din capitalul social al companiei).

Presa rusă scrie că Țurcan a fost reținută și arestată vineri, 15 iunie, de agenții FSB. O altă sursă, RBC, afirmă că arestarea s-a făcut de către Serviciul de Securitate Economică, nu de unitatea de contra-informații.

Agenții i-au percheziționat biroul și locuința Karinei Țurcan iar "angajații companiei vor fi interogați în procesul penal ca martori", a scrie ru.sputnik.md. Arestarea ei a fost făcută publică abia ieri, 19 iunie.

 

Latest from Redactia Stiri Albaiulianul

© Albaiulianul. All rights reserved.